6 Ιουν 2018

Ο Αστερίξ ο Γαλάτης στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου


Πολυαγαπημένος ο Αστερίξ ο Γαλάτης. Ο συγγραφέας των ιστοριών των πολιορκημένων από τους Ρωμαίους Γαλατών...
, ο Ρενέ Γκοσινί - ένα είδος εθνικού ήρωα της Γαλλίας -, 




διέσχισε μικρός με τους γονείς του τον Ατλαντικό και μεγάλωσε στην Αργεντινή. Από κει παρατηρούσε τη χώρα του να δέχεται την εισβολή των Ναζί. Όμως, αν κι ο Ρενέ γεννήθηκε στο Παρίσι, οι γονείς του ήταν Εβραίοι πρόσφυγες από την Πολωνία και την Ουκρανία. Εξ ου και το ότι το Εβραϊκό Μουσείο στο Κάμντεν του Λονδίνου φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ρενέ Γκοσινί που έχει διοργανωθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάμεσα στα εκθέματα, η γραφομηχανή στην οποία ο Γκοσινί έγραψε τις πρώτες ιστορίες με ήρωα τον Αστερίξ, πρώτα δείγματα των δικών του σκίτσων, καθώς και μια σειρά από απορριπτικές απαντητικές επιστολές για τη δουλειά του.

«Ο καθένας μας λατρεύει τον Αστερίξ» τονίζει η επικεφαλής εκθέσεων στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου, Τζο Ρόζενταλ. «Οι ιστορίες έχουν μεταφραστεί σε 150 γλώσσες, είναι ευρέως αναγνωρίσιμος χαρακτήρας. Αλλά πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι ο δημιουργός ήταν Εβραίος. Ο λόγος για τον οποίον η έκθεση φιλοξενείται στο μουσείο μας είναι ότι ιχνηλατούμε το πώς η εβραϊκότητά του επέδρασε στη δημιουργικότητα του Γκοσινί» εξηγεί.

Μεγάλο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από το Ινστιτούτο Ρενέ Γκοσινί το οποίο ίδρυσε, το 2016, στο Παρίσι, η κόρη του, η Αν. Ωστόσο, το Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου συγκέντρωσε και άλλο υλικό, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αντικειμένων από τη συλλογή Βρετανού θαυμαστή της δουλειάς του Γκοσινί (ο οποίος επιθυμεί να μη γίνει γνωστό το όνομά του).

«Ο επισκέπτης της έκθεσης θα φύγει με μια δυνατή αίσθηση της ιστορίας της ζωής του Γκοσινί, μιας και τον πάμε ένα ταξίδι από τη γέννηση του Γκοσινί έως την κληρονομιά που μας έχει σήμερα αφήσει» λέει η Τζο Ρόζενταλ.

Η έκθεση «Asterix In Britain» διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο