22 Μαΐ 2018

Βρέθηκε ο τάφος του αρχαίου Έλληνα Ολυμπιονίκη Διαγόρα


Τούρκοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι η μοναδική πυραμίδα που υπάρχει στη χώρα τους κρύβει ένα μυστικό. ...
Στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας εντοπίστηκε ο τάφος του Έλληνα Ολυμπιονίκη Διαγόρα, του διασημότερου πυγμάχου της αρχαιότητας, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται Τούρκοι αρχαιολόγοι. Όπως φαίνεται ο τάφος του αρχαίου Έλληνα πυγμάχου είναι τελικά το μαυσωλείο που για χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής Τουργκούτ της Μαρμαρίδας στην Τουρκία επισκέπτονται για να κάνουν ευχές.


Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΗΑ, πρόκειται για τον μοναδικό τάφο πυραμίδα που σώζεται σήμερα στην Τουρκία. Επισημαίνεται ότι πριν από 2.300 χρόνια ο Διαγόρας είχε ζητήσει να γίνει ο τάφος του ψηλά ώστε να μπορεί να τα παρατηρεί όλα από εκεί και κανένας να μην μπορεί να βλάψει τον τάφο του.

Μέχρι πριν από 40 χρόνια ο λαός πήγαινε και έκανε τάματα στον τάφο που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από την περιοχή Τουργκούτ της Μαρμαρίδας, αναμένοντας να εισακουστούν οι προσευχές του. Μάλιστα πριν από 40 χρόνια οι νέοι που πήγαιναν στρατό έπαιρναν μια χούφτα χώμα από τον τάφο και αν επέστρεφαν σώοι, τοποθετούσαν πάλι το χώμα πίσω στη θέση του. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, έχει ύψος έξι μέτρα και πλάτος τρία μέτρα.


Η επισκεψιμότητα που είχε το σημείο και η παρουσία χιλιάδων προσκηνυτών, σημαίνει πως πλην του κτηρίου, δεν μοιάζει να έχει διασωθεί οποιοδήποτε άλλο ταφικό εύρημα.

Σύμφωνα με τον επαγγελματία ξεναγό, Αλτάι Οζτζάν, ο τάφος ανήκει στο Διαγόρα και τη σύζυγό του Ανδρομάχη και η επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο γράφει ότι θα τους παρακολουθεί όλους από ψηλά.

Σύμφωνα με όσα διασώζονται ο Διαγόρας είχε την ευτυχία να δει τους γιους του να στεφανώνονται και αυτοί Ολυμπιονίκες -ο Δαμάγητος στην πυγμή, ο Ακουσίλαος και ο Δωριέας στο παγκράτιο- καθώς και τους εγγονούς του Ευκλή και Πεισίροδο. Το 448 π.Χ., στην 83η Ολυμπιάδα, ο Διαγόρας γνώρισε την αποθέωση περιφερόμενος στους ώμους των ολυμπιονικών γιων του και επευφημούμενος από τα πλήθη. Συμφωνώντας μάλλον με τα λόγια κάποιου Σπαρτιάτη, που βλέποντάς τον του φώναξε ότι δεν του έχει απομείνει πλέον τίποτα άλλο από το να ανέβει στον Όλυμπο κοντά στους θεούς, ο Διαγόρας έγειρε στα χέρια των παιδιών του και πέθανε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο