19 Μαΐ 2018

Νάσος Κέδρακας, ο «Μικές» στην ταινία «η δε να γυνή να φοβήται τον άντρα» που έπαιξε σε 200 ταινίες. Στην τηλεόραση έγινε διάσημος ως ο «Φωτογράφος του χωριού»


Ήταν ο Μικές, ο φαρμακοποιός φίλος του Κωνσταντίνου στην ταινία «Η δε να γυνή να φοβήται τον άντρα» και ο Κωσταντής στην ...
τηλεοπτική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». 
Στη διάρκεια της κινηματογραφικής του καριέρας έπαιξε σε περισσότερες από 200 ταινίες στο πλευρό όλων των μεγάλων ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου.

Βρέθηκε σε 20 ταινίες στο πλευρό του Νίκου Ξανθόπουλου, ενώ χαρακτηριστική είναι η ατάκα του «Καλώς, καλώς», από την ταινία «Ποιος Θανάσης!» με τον Θανάση Βέγγο. Ο λόγος για τον αγαπημένο ηθοποιό, Νάσο Κέδρακα, ο οποίος στον κινηματογράφο αναλάμβανε κυρίως δεύτερους ρόλους, ωστόσο έμεινε στη συνείδηση του κοινού για το υποκριτικό του ταλέντο και το χιούμορ του.


Ο Νάσος Κέδρακας γεννήθηκε το 1915 στα Τρίκαλα και μόλις τελείωσε το σχολείο σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο εκείνη αποφάσισε να γίνει ηθοποιός και γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου, από την οποία αποφοίτησε σε ηλικία 27 ετών. Μόλις τελείωσε τη σχολή πήρε μέρος στο Εθνικό Θέατρο, στο οποίο έμεινε έως το 1976. Τα χρόνια της αντίστασης ήταν ένας από τους ιδρυτές της κομπανίας «Ενωμένοι Καλλιτέχνες», μαζί με τους Μάνο Κατράκη, Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη.

Το 1946 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την ταινία «Πρόσωπα Λησμονημένα». Από τότε και για τα επόμενα 30 χρόνια δεν σταμάτησε να εργάζεται στον κινηματογράφο. Έπαιξε στις ταινίες «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Η χαρτοπαίχτρα», «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», «Ο τρελός τα ΄χρει τετρακόσια», «Ορατότης μηδέν» και δεκάδες ακόμη ταινίες. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του εμφανιζόταν με το όνομα Θάνος το οποίο στη συνέχεια άλλαξε σε Νάσο.

Μπορεί στον κινηματογράφο να ήταν δευτεραγωνιστής, αλλά πρωταγωνίστησε στην τηλεόραση. Τη δεκαετία του ΄70 μεταπήδησε με επιτυχία στην τηλεόρασης και πρωταγωνίστησε στη σειρά «Ο Φωτογράφος του χωριού» του Αντώνη Βογιάζου, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ τη σεζόν 1977-1978. Ενσάρκωσε τον φωτογράφο ενός χωριού του Παρνασσού, τη Βάργιανη. Τον επισκέπτονταν οι συγχωριανοί του και η ιστορία του κάθε πελάτη του ήταν το θέμα του επεισοδίου.

Μετά την προβολή της σειράς έγινε διάσημος σε όλη την Ελλάδα. Έπαιξε στις σειρές «Λούνα Παρκ», Κοκορόμυαλη» και στη σειρά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία. Η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στη σειρά του 1981 «Όλα του γάμου δύσκολα», που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ. Πέθανε στις 25 Αυγούστου 1981 από καρδιακή προσβολή. Ήταν παντρεμένος δύο φορές και η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Κικίτσα Κέδρακα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο