24 Μαρ 2018

Πέθανε η Lys Assia, η νικήτρια της πρώτης Eurovision - Είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του 1956


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η Ελβετή τραγουδίστρια Rosa Mina Scharer, γνωστή με το ψευδώνυμο ...
Lys Assia. 
Ήταν η νικήτρια του πρώτου διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1956. Την είδηση δημοσίευσε πριν λίγο η ελβετική εφημερίδα Blick.

Η Assia γεννήθηκε στο Rupperswil της Ελβετίας και ξεκίνησε την σταδιοδρομία της ως χορεύτρια. Μεταπήδησε με επιτυχία στο τραγούδι το 1940. Το 1956 κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, όπου τραγούδησε για την Ελβετία. Με βάση τον τότε κανονισμό κάθε χώρα διαγωνιζόταν με δύο συμμετοχές. Η Lys Assia, όπως ήταν το καλλιτεχνικό της όνομα, συμμετείχε με τις συνθέσεις «Das alte Karussell» και «Refrain» με την δεύτερη να κερδίζει το πρώτο βραβείο.


Τις επόμενες δύο χρονιές συμμετείχε ξανά στον διαγωνισμό με τα τραγούδια «L’enfant que j’etais» και «Giorgo» κερδίζοντας τις θέσεις 8 και 2 αντίστοιχα. Μέχρι και τις μέρες μας ήταν μία από τις πιο αγαπητές παρουσίες στο χώρο της Eurovision.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Assia κατέθεσε το τραγούδι της "C'etait ma vie", που γράφτηκε από τους Ralph Siegel και Jean Paul Cara στην εθνική επιλογή της Ελβετίας για το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Τελικά κατέκτησε την 8η θέση στον εθνικό τελικό και βρέθηκε στο Μπακού ως επίτιμη προσκεκλημμένη. Δοκίμασε και πάλι την επόμενη χρονιά, με το τραγούδι "All In Your Head" και πάλι χωρίς επιτυχία.

Η Assia παντρεύτηκε τον Johann Heinrich Kunz, ο οποίος όμως πέθανε εννέα μήνες αργότερα μετά από μια σοβαρή ασθένεια. Εκείνη παντρεύτηκε ξανά το 196 με τον Oscar Pedersen με τον οποίο έμειναν μαζί ως το θανατό του το 1995.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο