26 Μαρ 2018

Πειραματική Σκηνή - Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών - «Δύο ή τρία πράγματα που δεν ξέρεις γι’ αυτήν»


18 – 29 Απριλίου
Θέμα: Ο ιστορικός, πολιτικός και κοινωνικός ρόλος της γυναίκας...H Πειραματική Σκηνή -1, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, αποπειράται φέτος να διερευνήσει το θέμα του ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της γυναίκας. 

Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις θα διερευνήσουν τους ρόλους που μέσα στους αιώνες έχουν δοθεί στις γυναίκες και έχουν διαποτίσει την κοινωνική μας συνείδηση. 

• ΑλεξΆνδρα των Κώστα Μπάρα, HashArttheater group (Διάρκεια1.10΄) 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

18/4, 20/4 και 22/4 στις 21:30

21/4 στις 19:00


Η ομάδα HashArt εμπνέεται από την ταινία του Rolf de Heer Alexandra’s project και το θεατρικό έργο Δαίμονες του Lars Norén, για να μιλήσει για μια μορφή βίας που παραμένει αθέατη, για ένα θέμα που, ενώ είναι παρόν, αποτελεί ένα ισχυρό κοινωνικό ταμπού: την ύπουλη ψυχολογική βία που υφίσταται η γυναίκα στην οικογένεια και τον γάμο.

Για την αθέατη αυτή και γκρίζα πλευρά της βίας, η ομάδα HashArt αναδημιουργεί την ιστορία της Αλεξάνδρας, μιας γυναίκας η οποία την ημέρα των γενεθλίων του άνδρα της αποφασίζει να του προσφέρει ένα «δώρο»: τον αληθινό της εαυτό. Αρνείται τον παθητικό και ενοχικό ρόλο του θύματος και επαναστατεί ενάντια στην ταπείνωση, την υποτίμηση, τον εξαναγκασμό...

Θα μπορούσε να λέγεται Νόρα, θα μπορούσε να λέγεται Μήδεια. Είναι όμως η Αλεξάνδρα.


Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάρας 

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης 


Παίζουν οι ηθοποιοί

Στέλιος Γιαννακός, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ελένη Κουταλώνη, Τρύφων Μπάρκας, • Αυτή Είπε των Χάρη Μαρίνη και Ομάδας PartSuspended (Διάρκεια 1:00)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

19/4 και 21/4 στις 21:30

20/4 και 22/4 στις 19:00


«Ο 21ος πρώτος αιώνας θα είναι ο αιώνας των κοριτσιών και των γυναικών», δήλωνε η Michelle Bachelet, UN Women Executive Director, τον Σεπτέμβριο 2011.

Πώς οι γυναίκες του 21ου αιώνα εκφράζονται, δημιουργούν, διεκδικούν, τόσο στην ιδιωτική τους ζωή όσο και στον δημόσιο βίο; Πόσο δυνατή και απαραίτητη είναι η γυναικεία φωνή; Πόσο αλλοιωμένη, πόσο απαρατήρητη; Πώς διαμορφώνεται μέσα στην ιστορία; Η παράσταση Αυτή Είπε επιδιώκει να φανερώσει τις αόρατες γυναικείες φωνές που καταγράφονται χωρίς κρότο και πώς αυτές γράφουν, αφηγούνται και διαμορφώνουν την ιστορία.


Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Δραματουργική ομάδα: Ελένη Καραγιώργη, Χάρη Μαρίνη, Ειρήνη Μαργαρίτη, Αντρέας Τσανάκας, Φίλιππος Χάγερ

Σκηνικά: Γιώργος Μουστάκας

Κοστούμια: Θεοδώρα Σουμαλεύρη

Video, γραφικά: Μαρία Δούνη

Μουσική, ηχητική σύνθεση: Φώτης Καραγιάννης

Φωτογραφίες: Αντιγόνη Κουράκου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης


Παίζουν οι ηθοποιοί

Ευαγγελία Αστρίδου, Ειρήνη Γλαμπεδάκη, Ράνια Μπριλάκη, Ειρήνη Τζανετουλάκου• Τις γυναίκες έντυσε το Εθνικό Θέατρο των Βάσιας Ατταριάν, Μαρίας Φιλίνη

Ένα θεατρικό ντεφιλέ πάνω στο γυναικείο ζήτημα (Διάρκεια 3:00΄) 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

25/4, 27/4 και 29/4 στις 20:00

28/4 στις 17:30

Πριν από ο,τιδήποτε, θέλουμε να ξέρετε ότι το ντεφιλέ αυτό σας δίνει το ελεύθερο να χειροκροτήσετε, να απογειώσετε τα κοστούμια, αλλά και να κάνετε διάλειμμα αν θέλετε, να βγείτε, να καπνίσετε ένα τσιγάρο, να πιείτε ένα ποτό κι αν το νιώσετε να ξαναγυρίσετε. Εμείς εδώ θα είμαστε. Για ώρες…

Αγαπητές φίλες, κυρίες, δεσποινίδες, παλιές γνωστές, κορίτσια αερικά, γειτόνισσες, συνάδελφοι, αγαπητές συντρόφισσες, συνοδοιπόροι, σουμπρέτες, αδερφές μου, μακρινές ξαδέρφες, αντίζηλες, κοπέλες, αναρωτηθήκαμε: Τι συνέβη στη γυναίκα από το 1932 έως σήμερα; Τι ρόλους έπαιξε; Ποιος τους έγραψε; Ποιοι την έντυσαν; Πώς την είδε η τέχνη;

Δέκα πρόσωπα φορούν και παρουσιάζουν γυναικεία κοστούμια του Εθνικού Θεάτρου από το 1932 έως και το 2018. Μια πασαρέλα με τους μεγαλύτερους γυναικείους ρόλους του παγκοσμίου ρεπερτορίου, σπουδαίες γυναίκες ηθοποιούς, συγγραφείς, ενδυματολόγους, ποιήτριες ενδύτριες κ.α., έτσι όπως τις είδε και τις έντυσε το Εθνικό Θέατρο τον 20ό αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 21ου. 


Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν, Μαρία Φιλίνη

Live μουσική, μουσική επιμέλεια, διασκευή: Δημήτρης Τάσαινας

Επιμέλεια κίνησης, χορογραφίες: Ελενα Γεροδήμου

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Αλεξία Χρυσοχοΐδου

Κοστούμια: Βεστιάριο Εθνικού Θεάτρου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου


Παίζουν οι ηθοποιοί

Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ρωμανός Καλοκύρης, Μυρτώ Μακρίδη, Προμηθέας Nerattini-Δοκιμάκης, Νίκη Παπανδρέου, Σεραφείμ Ράδης, Ιωάννα Ραμπαούνη, Δημήτρης Τάσαινας, Μαρία Φιλίνη, Κατερίνα Μαυρογεώργη (guest star)


• Γ_v_ _΄_ _ (διαβάζεται Γυνή) της Νάνσυς Μπούκλη (Διάρκεια 1.20΄)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

26/4 και 28/4 στις 21:30

27/4 και 29/4 στις 17:30

Η παράσταση εστιάζει στη σχέση του γυναικείου φύλου με τα παιδιά, την αδερφή, τον σύζυγο, τον εραστή, τη φίλη, τη μητέρα. Τα κείμενα προέρχονται από το θέατρο, τη λογοτεχνία και το σινεμά.

Αποσπάσματα από θεατρικά και λογοτεχνικά κείμενα, θα μπλεχτούν με τις προσωπικές ιστορίες των ηθοποιών επί σκηνής. Χωρίς να επικεντρωθούμε στους χαρακτήρες, η παράσταση θα είναι μια σκηνική σύνθεση στην οποία θα ερευνηθεί η σχέση της γυναίκας με τους ρόλους που καλείται να παίξει στη ζωή της, στο πέρασμα του χρόνου. Με χιούμορ και με πάθος! 


Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπούκλη

Πρωτότυπη μουσική: Ελένη Μπούκλη

Ενδυματολογική επιμέλεια: Δήμητρα Λιάκουρα

Επιμέλεια φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Νούλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Βλαχοπούλου

Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου

Παίζουν οι ηθοποιοί

Κατερίνα Ζησούδη, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Γρηγόρης Μπαλλάς, Ελένη Μπούκλη, Αρετή Σεϊνταρίδου

Είσοδος: Ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας από το Ταμείο της Πειραματικής Σκηνής -1.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο