8 Φεβ 2018

Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες εξαιτίας του Robin Williams - Ακόμη μια έρευνα αποδεικνύει ότι μπορεί να πυροδοτηθεί τάση μιμητισμού


Η αυτοκτονία του Robin Williams στις 11 Αυγούστου 2014 είχε συγκλονίσει τον χώρο της διεθνούς showbiz και ...
όχι μόνο. 
Ωστόσο, φαίνεται ότι το απονενοημένο διάβημά του δεν δημιούργησε μόνο θλίψη στους φίλους και στους θαυμαστές του, αλλά και μια… αλυσιδωτή αντίδραση αυτοκτονιών, καθώς φαίνεται πως και άλλοι άνθρωποι «εμπνεύστηκαν» από τον Αμερικανό ηθοποιό.

Αυτό διαπιστώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αποτελεί ακόμη μια ένδειξη ότι ορισμένες αυτοκτονίες, ιδίως διασημοτήτων, μπορεί να πυροδοτήσουν τάση μιμητισμού. Ειδικοί θεωρούν ότι η «ανεύθυνη» κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να συμβάλει σε αυτό, αλλά και η προβολή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τους πέντε μήνες μετά τον θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού, υπήρξαν 10% περισσότερες αυτοκτονίες (1.841) από τις αναμενόμενες με βάση τις έως τότε τάσεις. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών ηλικίας 30 έως 44 ετών.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτη -και ενδεικτική της τάσης μιμητισμού- είναι, μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, η αύξηση κατά 32% των αυτοκτονιών με τη μέθοδο της ασφυξίας, του ίδιου τρόπου δηλαδή με τον οποίο ο ηθοποιός, ο οποίος έπασχε από μια μορφή άνοιας, είχε θέσει τέλος στη ζωή του. Συγκριτικά, οι αυτοκτονίες με άλλες μεθόδους αυξήθηκαν κατά 3%.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Φινκ, του Τμήματος Επιδημιολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One» και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει σχετικές συστάσεις προς τα ΜΜΕ να αποφεύγουν να δίνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο μιας αυτοκτονίας, ιδίως σε περίπτωση διάσημου προσώπου, προκειμένου να μειώνεται η πιθανότητα μίμησης από άτομα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο