παρασκηνια

Δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ενημέρωση για την δουλειά σου;
Στείλε μας εδώ: info@paraskinia.com

Μας Αρέσουν και Προτείνουμε

10 Νοε 2017

Γλυπτό «Μυθιστόρημα» με έμπνευση τον Σεφέρη - Νέα έκθεση Πάρι και Μερόπης Πρέκα στο Τελλόγλειο


Ένα απαιτητικό έργο χρειάστηκε για να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί ένα ξύλινο γλυπτό 150 κιλών στο Τελλόγλειο Ίδρυμα με αφορμή...
τη νέα του έκθεση. 
Πρόκειται για το έργο «Μυθιστόρημα» του Πάρι Πρέκα, εμπνευσμένο από την ομότιτλη συλλογή - σταθμό του Γιώργου Σεφέρη. Με την επίβλεψη εξειδικευμένου συνεργείου, με πολλή φροντίδα και τεχνικές δυσκολίες, το έργο μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από το εργαστήριο της Μερόπης Πρέκα στην Αθήνα για να τοποθετηθεί στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου. 

«Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας/ πάνω στα σαπισμένα θαλάσσια ξύλα/ από λιμάνι σε λιμάνι; Δεν μπορείς να ξεφύγεις τη θάλασσα που σε λίκνισε και που γυρεύεις», είναι οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη (Μυθιστόρημα Η’ και ΙΣΤ’), που έδωσαν έμπνευση στον Πάρι Πρέκα για να φτιάξει το γλυπτό του αυτό –μέρος ενότητας έργων- το 1978. 

Το «Μυθιστόρημα» βρίσκεται ανάμεσα στα έργα της μεγάλης έκθεσης «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, στις 19.30 στο Τελλόγλειο. Το Making of

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 (από τις 10.00 έως τις 13.00), μία μέρα πριν να ανοίξει επίσημα για το κοινό η έκθεση Πάρι και Μερόπης Πρέκα, το Τελλόγλειο δίνει την ευκαιρία στους δημοσιογράφους και σε περιορισμένο αριθμό φιλότεχνων να συμμετάσχουν στο «Making of».

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, στην οποία θα δώσει το παρών η Μερόπη Πρέκα, το Τελλόγλειο δίνει στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τα τελευταία στάδια των εργασιών που απαιτούνται για να παρουσιαστούν τα έργα στο κοινό, να συζητήσουν με τους συντελεστές της έκθεσης και να συμβάλουν στην προετοιμασία της.


Η έκθεση 

Η έκθεση «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα. Δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι» απλώνεται σε δύο ορόφους του Τελλογλείου: στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου, θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό έργα του Πρέκα (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Κάποια από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό: έργα εμπνευσμένα από το Τείχος του Βερολίνου, τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973 με την είσοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο αλλά και το Δράμα της Κύπρου. 

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο θα παρουσιαστεί η πορεία της συζύγου του, της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα με περισσότερες από 40 δημιουργίες της: υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα. Στον χώρο θα ζωντανέψει το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία της.

Την τελετή των εγκαινίων θα πλαισιώσει μουσικό δρώμενο με τον Γιώργο Καραβελάκη, ο οποίος θα ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία και πολιτικού περιεχομένου τραγούδια του Μάνου Λοΐζου. Επίσης, σε συνεργασία με το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ θα γίνει ανάγνωση σπαρακτικού κειμένου του Πρέκα, απομαγνητοφώνηση αφήγησης που έγραψε σε κασέτα ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στην επιστροφή του από το στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, στην Αίγυπτο, όπου είχε εξοριστεί μετά τα Δεκεμβριανά. Το κείμενο αυτό μαζί με άλλα συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση «Κλουβί 17 / El Daba» (Αιγόκερως, Αθήνα 2005). 

Δηλώσεις συμμετοχής για το «Making of…» στα τηλέφωνα 2310991610 και 2310247111. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Είσοδος δωρεάν. 

Διάρκεια έκθεσης έως: 28 Ιανουαρίου 2018. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο