23 Οκτ 2017

Ο πατέρας του Άμλετ μονολογεί στο Θησείο


Ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου γράφει το πρώτο θεατρικό του έργο, ένα δραματικό μονόλογο που βάζει...
στο επίκεντρο τον πιο γνωστό ήρωα στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου. Το έργο δημιουργήθηκε έπειτα από χρόνια μελέτης 





του Ελευθερίου πάνω στους μονολόγους του Άμλετ, στις μεγάλες σκηνές και στις παλιές μυθικές μεταφράσεις του Περβάνογλου και του Δαμιράλη. Ο «Πατέρας του Άμλετ» είναι μια αναμέτρηση με το θάνατο, ο απολογισμός μιας ζωής.

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης θα βρεθεί μόνος στη σκηνή σ’ ένα ρόλο-πρόκληση. Η επιλογή του ηθοποιού, ίσως να αποτελεί και έκπληξη για πολλούς ,αφού δεν τον έχουμε συνηθίσει σε ανάλογους ρόλους, κυρίως λόγω της τηλεοπτικής του παρουσίας σε κωμικές σειρές που έκαναν θραύση, όπως τα «Εγκλήματα» που εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχουν σταματήσει να προβάλλονται από τον Ant1. Στον κινηματογράφο όμως έχει ερμηνεύσει με επιτυχία δραματικούς ρόλους αναφέρουμε χαρακτηριστικά το «Οξυγόνο» (2003) των Μιχάλη Ρέππα- Θανάση Παπαθανάσιου και «Το ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη (2010).


Θοδωρής Γκόνης

Ο Θοδωρής Γκόνης που αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία της παράστασης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καβάλας-Φιλίππων, που φέτος συμπλήρωσαν τα 60 τους χρόνια, και τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει πολλές φορές μονολόγους με την Ιωάννα Παππά να ξεχωρίζει στην παράσταση «Οδός Πολυδούρη» (2014) και να βραβεύεται με το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη».

Ο Μάνος Ελευθερίου που έχει γράψει περισσότερα από 400 τραγούδια ενώ έχει καταπιαστεί και με άλλα διηγήματα, μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές, είχε πάντα μια αγάπη στο θέατρο. Το 1955 μάλιστα γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ωθεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφεται στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου. Το 1960 στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε για να εκτελέσει την στρατιωτική του θητεία αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα.

Ο μονόλογος παρουσιάζεται αυστηρά για 20 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Θησείο και η πρεμιέρα του θα γίνει στις 23/10.
Πηγή

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο