8 Σεπ 2017

Ο Παρθενώνας του Κάσσελ γκρεμίζεται, τα βιβλία μοιράζονται


Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για τον πολυσυζητημένο Παρθενώνα των Βιβλίων, κεντρικό έργο της documenta 14 στο Κάσελ....
Τη μία ημέρα γιορτάζει την ολοκλήρωση της συλλογής των απαγορευμένων βιβλίων με τα οποία κατασκευάστηκε το έργο-ναός κατά της λογοκρισίας και την επομένη «κατεδαφίζεται» επαναδιανέμοντας αυτά τα βιβλία.




Συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, η documenta 14 προσκαλεί τους επισκέπτες της να γιορτάσουν μαζί με την καλλιτέχνιδα Μάρτα Μινούχιν τη λήξη της συλλογής των απαγορευμένων βιβλίων, του Παρθενώνα των Βιβλίων, στην πλατεία Friedrichsplatz, που έχει στηθεί το έργο, στο Κάσελ.

Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν με ποικίλους τρόπους, είτε διαβάζοντας από τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία σε διάφορες γλώσσες, είτε απαγγέλλοντας δικά τους κείμενα ή ποιήματα, είτε παρουσιάζοντας σιωπηλούς χορούς ή επιτελεστικές χειρονομίες, παίζοντας εναλλακτική μουσική ή απλώς ακούγοντας μέσα στον Παρθενώνα μαζί με την καλλιτέχνιδα τους επιμελητές της documenta 14 και μέλη της οργανωτικής ομάδας.


Μετά τον εορτασμό του Σαββάτου, ξεκινά την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα, η «κατεδάφιση» του Παρθενώνα των Βιβλίων, ούτως ώστε τα άλλοτε λογοκριμένα βιβλία να ξαναέρθουν στα χέρια του κοινού και να ξαναδιαβαστούν. Η Αργεντινή Μάρτα Μινούχιν θα επαναδιανείμει τα βιβλία, τα οποία κάποτε είχαν απαγορευτεί στους κατοίκους του Κάσελ και στους επισκέπτες. Με αυτήν την πράξη αναδιανομής η καλλιτέχνις θέλει να εκφράσει το εφήμερο και μεταβατικό αυτού του αντι-μνημειώδους έργου τέχνης, την αντίσταση στη λογοκρισία. Αυτή η μοναδική και επισφαλής αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε από όλους τους δωρητές, τους επισκέπτες και τους φορείς που, μέσω των δωρεών τους, δήλωσαν τη σημασία του δώρου και την αξία του προβληματισμού.

Η documenta 14 ολοκληρώνεται, στο Κάσελ, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο