1 Φεβ 2021

Οι δύο μεγαλύτεροι μάγκες του Ελληνικού κινηματογράφου - Νίκος Φέρμας και Αθηνόδωρος Προύσαλης, τα μεγάλα ταλέντα


Ο Νίκος Φέρμας, και ο Αθηνόδωρος Προύσαλης ήταν δύο ηθοποιοί που διακρίθηκαν στο ρόλο του μάγκα. Και ...οι δυό τους δεν υπήρξαν σε καμιά ταινία πρωταγωνιστές. Έκαναν καριέρα παίζοντας πάντα σε δεύτερους ρόλους.

 

Νίκος Φέρμας

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 και το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Νίκος Χατζηανδρέου. Έμεινε ορφανός από μικρή ηλικία και η μητέρα του δούλευε σε πλουσιόσπιτα της Μυτιλήνης για να τον μεγαλώσει. Άφησε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει από μικρός κάνοντας θελήματα, ώσπου προσελήφθη ως κλητήρας στο υποκατάστημα της «Τράπεζας Αθηνών» στη Μυτιλήνη.

Η ζωή του άλλαξε όταν ο ηθοποιός Δημήτρης Βερώνης μετακόμισε στη Μυτιλήνη και έφτιαξε θίασο - και τότε ξεκίνησε την καριέρα του. Μετά από μερικά χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου...

Αθηνόδωρος Προύσαλης

Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926 και από το 1932 έζησε με την οικογένειά του στην Παλαιά Κοκκινιά. Ο πρώτος επίσημος ρόλος του ήταν στη “Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο” του Αλέκου Σακελλάριου, όπου ενσάρκωνε έναν μεροκαματιάρη που εξιστορεί τη ζωή των δύο πρωταγωνιστών.

Ο Σακελλάριος μπορεί να του υπέδειξε να πει τα λόγια του με μάγκικο ύφος, αλλά εκείνος έκανε το δικό του... και μίλησε σαν ένας λαϊκός, εργατικός άνθρωπος. Ο Σακελλάριος το δέχτηκε γιατί μάλλον κατάλαβε πως είχε μεγάλο ταλέντο.

Ο Ντίνος Δημόπουλος γράφει στο βιβλίο του 'Ένας σκηνοθέτης θυμάται' (1998): «Ο Νίκος Φέρμας ήταν ο δάσκαλος. Ο άλλος ο μαθητής, εξίσου αυθεντικός με τον δάσκαλο, αλλά πιο αλαφρύς, πιο ιπτάμενος, πιο ποιητικός. Ήταν ο Αθηνόδωρος Προύσαλης»
Πηγή: Wikipedia, Sansimera.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο