4 Ιουλ 2017

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - 14-23 Ιουλίου 2017


• Αύριο Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, ανοίγει η προπώληση για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας....




• Προστίθεται ένα ακόμη Εργαστήριο θεραπευτικού χορού ενώ τα ήδη ανακοινωμένα Σεμινάριο και Εργαστήρια είναι πλήρη

• Οι παράλληλες εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 ξεκινά η Προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις των οκτώ ξένων και των τεσσάρων ελληνικών ομάδων σύγχρονου χορού που φιλοξενεί φέτος το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το Φεστιβάλ, πολύπλευρο και πολύμορφο, σε μια εποχή κατά την οποία το σώμα γίνεται το κατεξοχήν πεδίο διαπραγμάτευσης εννοιών και ταυτοτήτων, συμμετέχει στον σύγχρονο προβληματισμό και προσφέρει υψηλού επιπέδου αισθητική απόλαυση, ψυχαγωγία αλλά και γνώση. 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι ομάδες και οι χορογράφοι Moving Into Dance Mophatong από τη Νότια Αφρική με χορογράφο την Τζέσσικα Νιούπεν, και οι ομάδες των Χελένα Φρανσίν και Όρι Φλόμιν από τη Σουηδία, της Ισπανο-ολλανδής Μαρίνας Μασκαρέλ, του Άντι Μπούτρους, Άραβα του Ισραήλ, και του Ιταλού Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι. 

Ακόμα, για μία ακόμη φορά συμμετέχουν στο Φεστιβάλ το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λoρραίνης, με τα έργα των Ματίλντ Μοννιέ, Τρίσα Μπράουν και Μερς Κάννιγχαμ, το CCN2-Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με του Ρασίντ Ουραμντάν, όπως και η Vertigo Dance Company, με έργο της Νόα Βερτχάιμ και οι ελληνικές ομάδες Κινητήρας σε χορογραφία Αντιγόνης Γύρα και της ομάδας, η Ομάδα Χορού Ζήτα με έργο της Ίριδας Καραγιάν, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo, με έργο της Πωλίνας Κρεμαστά και οι χορογράφοι Γιάννης Μανταφούνης και Ίφε Μακατάμνυ από την Ιρλανδία. 


Αναλυτικές πληροφορίες: www. kalamatadancefestival.gr

Τιμές εισιτηρίων

- Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα: 15€ & 12€ 

(φοιτητικό/ μειωμένο)* 

- Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο : 12€ (Γενική είσοδος)

- Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο: 12€ (Γενική είσοδος)

- Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του 

Φεστιβάλ: 10€

- Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση Ανύποπτος Χρόνος της Αντιγόνης Γύρα με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ στην Κεντρική Πλατεία ελεύθερη.


* H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).


Προπώληση:

Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων : Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

• Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά 

• Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής

T: 27210 28193 & 27210 96753 F : 27210 89416

• •Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.kalamatadancefestival.gr

********


Εργαστήριo θεραπευτικού χορού με τη Σοφία Φ. Δρούμπαλη 

Hold it and Let it Go


Η ψυχοθεραπεία μέσω κίνησης και χορού και ο θεραπευτικός χορός στηρίζονται στον ολιστικό τρόπο προσέγγισης του ατόμου, δηλαδή στην αισθητηριακή, συναισθηματική και διανοητική διέγερσή του. To Εργαστήριο συστήνει, μέσω της μονόωρης διαδραστικής παρουσίασης, τις αρχές και την εφαρμογή κινησιολογικών μεθόδων που επιτρέπουν τη σωματική-συναισθηματική επικοινωνία, καθώς και τη δομή ενός μαθήματος θεραπευτικού χορού. Βασικός άξονας του Εργαστηρίου αποτελεί η πρακτική εφαρμογή των παραπάνω κινησιολογικών μεθόδων από εκπαιδευτικούς και καθηγητές χορού που ενδιαφέρονται για τον τομέα της ειδικής αγωγής, καθώς και από γονείς/συνοδούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την αξία του θεραπευτικού χορού ως μέσου έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από το βιωματικό μάθημα στο οποίο θα συμμετάσχουν άτομα με ειδικές ανάγκες μαζί με τους συνοδούς τους.

Το πρώτο μέρος του Εργαστηρίου είναι ανοιχτό σε εκπαιδευτικούς, χορευτές, καθηγητές χορού και γονείς/συνοδούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το δεύτερο μέρος (βιωματικό μάθημα) είναι ανοιχτό και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

To Εργαστήριο θα διεξάγεται στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ-Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Μεσσηνίας (Ανατολική Πύλη Στρατοπέδου, Καλαμάτα) 

Δηλώσεις συμμετοχής: Όλγα Μάλαμα, 6931512683


Παράλληλες εκδηλώσεις

Κυριακή 16.7.2017, στις 22:00, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ


Προβολή ταινίας: Martha & Niki 

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Tora Mkandawire Mårtens

Συμμετέχουν οι χορεύτριες: Martha Nabwire & Niki Tsappos

Σουηδία 2015. Στα σουηδικά με ελληνικούς υπότιτλους


Το 2010 δυο φίλες, οι Σουηδέζες Μάρτα Ναμπουάιρ, με καταγωγή από την Ουγκάντα, και Νίκι Τσάππος, με καταγωγή από την Αιθιοπία, ανακηρύχθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες χιπ χοπ στον περίφημο διεθνή διαγωνισμό street dance, Juste Debout, στο Παρίσι – πρώτη φορά αυτός ο τίτλος δίνονταν σε γυναίκες. Αλλά τι γίνεται όταν δεν καταφέρνουν να έρθουν πρώτες;

Το φιλμ παρουσιάζει δύο επιτυχημένες χορεύτριες χιπ χοπ και ταυτόχρονα δύο νεαρά κορίτσια αντιμέτωπα με πολύ διαφορετικά ερωτήματα ζωής. Ποιες είναι οι ρίζες μας; Ποια στοιχεία της πολιτιστικής μας ταυτότητας φέρουμε από τον τόπο καταγωγής μας; Μπορεί η πολιτιστική κληρονομιά να μείνει ζωντανή, και πώς; Θα καταφέρουν τα κορίτσια να διατηρήσουν τη φιλία τους παρά τις δυσκολίες; 

Η παραγωγός και σκηνοθέτις Tora Mårtens με το ντοκιμαντέρ της ΤΟΜΜΥ στην Κούβα υπήρξε υποψήφια για Χρυσή και Ασημένια Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2008, και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αν Άρμπορ. Το 2009, η ταινία της Bye Bye C’est Fini βραβεύτηκε ως το καλύτερο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Interfilm Berlin και έχει πάρει το γαλλικό βραβείο La Diversité Culturelle «Boundless / Sans frontières» για την ταινία της Dolce Vita with bacon.


Δευτέρα 17.7.2017, στις 22:00, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ


Προβολή ταινίας: Working Dancers

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα & Julia Martinez Heimann

Αργεντινή - Ελλάδα, 2016. Στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους

Στο Μπουένος Άιρες, μια ομάδα αναγνωρισμένων χορευτών αγωνίζεται για τα εργατικά της δικαιώματα και δημιουργεί την πρώτη Κρατική Ομάδα Σύγχρονου Χορού υπό τη συλλογική διοίκησή της. Αυτή είναι η ιστορία τεσσάρων ταλαντούχων χορευτών –του Ερνέστο, της Μπετίνας, της Βικτόριας και του Πάμπλο– σε μια πορεία έξι ετών. Εντυπωσιακές χορογραφίες, αυθεντικά λαϊκά τραγούδια και σύγχρονη μουσική της Λατινικής Αμερικής αποκαλύπτουν την ομορφιά του χορού μέσα από τη ζωή.

Μετά την προβολή, η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη θα συζητήσουν με το κοινό πάνω στα θέματα της ταινίας καθώς και για την εμπειρία του τριήμερου εργαστηρίου Working Bodies, ο χορευτής ως εργαζόμενος. 


Τετάρτη 19 & Κυριακή 23.7.2017, στις 22:00, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ 

Προβολή ταινίας: Mr. Gaga

Σκηνοθεσία: Tomer Heymann 

Ισραήλ, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία 2015. Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

Πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga (Μίστερ Γκάγκα) του Τόμερ Χέυμαν είναι ο Οχάντ Ναχαρίν, από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές του και τις πιο προσωπικές του στιγμές σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ανέκδοτο υλικό και χορευτικά αποσπάσματα που κόβουν την ανάσα.

O Τόμερ Χέυμαν σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ και σειρές, που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών και αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Έργα του, μεταξύ των οποίων και η πρώτη του ταινία It Kinda Scares Me, απέσπασαν σημαντικά βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Το φιλμ Paper Dolls τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2006 και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Η ταινία και τηλεοπτική σειρά Bridge over the Wadi, μια συμπαραγωγή με το αμερικάνικο ITVS, πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) και έλαβε πολλά βραβεία ανά τον κόσμο. Η νέα του σειρά οκτώ επεισοδίων The Way Home κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ το 2009. Η τελευταία του ταινία, I Shot My Love, κέρδισε το πρώτο βραβείο ταινίας μεσαίου μήκους στο Hotdocs και παίχτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ


Πέμπτη 20.7. 2017, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

Παρουσίαση του απογευματινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν


Πέμπτη 20.7.2017, στις 22:00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά 

Μασκαρεμένες μάχες

Έργα: ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ, 24 Πρελούδια, έργο 28

ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ, Σονάτα για πιάνο αρ. 6 σε λα μείζονα, έργο 82

Η Σονάτα για πιάνο αρ. 6 σε λα μείζονα, έργο 82 του Σεργκέι Προκόφιεφ είναι η πρώτη από τις τρεις «Σονάτες του πολέμου». Μαζί με την Έβδομη και την Όγδοη ονομάστηκε έτσι, καθώς η σύνθεσή της συνέπεσε με τα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Τα Πρελούδια του Σοπέν ολοκληρώθηκαν ακριβώς έναν αιώνα νωρίτερα. Φαίνεται πως σημαντικός αριθμός τους γράφηκε στο Παρίσι, πριν από το ταξίδι του Σοπέν με τη Γεωργία Σάνδη στη Μαγιόρκα, τον χειμώνα του 1838/9.

Η Αλεξία Μουζά πιανίστρια με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια», κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το αριστείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Φίλων 2000». Νικήτρια στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στο Καντού της Ιταλίας (βραβείο Τύπου, 2005), «Γιώργος Θυμής» στη Θεσσαλονίκη (α΄ βραβείο, 2008), Βαλ Τιντόνε της Ιταλίας (β΄ βραβείο, 2009), Delia Steinberg στη Μαδρίτη (α΄ βραβείο, 2015) και Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας (γ΄ βραβείο, 2015). Ως προσκεκλημένη σολίστ έχει συμπράξει με ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βενεζουέλας, του Μεξικού και της Ιαπωνίας. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διεθνή φεστιβάλ.

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας


Παρασκευή 21.7.2017, στις 12:00, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ στην Καλαμάτα


To Μουσείο χορεύει: Ξενάγηση στο Μουσείο και Παρουσίαση του πρωινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού, η Ζουζού Νικολούδη, στην μνήμη της οποίας είναι φέτος αφιερωμένο το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφήνει το στίγμα της μοναδικής προσωπικότητας, του χορού και του έργου της στην έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας». 

Φωτογραφίες της Ζουζούς αλλά και των «Χορικών» της καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από συνεντεύξεις της και παραστάσεις της ομάδας της, η οποία είχε ανοίξει την αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πλαισιώνουν την έκθεση που συνεχίζεται να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης. 

Η έκθεση συνδέει τον χορό με τους αρχαίους μεσσηνιακούς μύθους και τη μουσική, με αντικείμενα, τελετές και Μυστήρια χαμένα στα βάθη της ιστορίας μας. Στον χώρο της έκθεσης φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί το πρωινό σεμινάριο «Επαναστατικοί Χοροί» της Ισιδώρας Ντάνκαν με την Μπάρμπαρα Κέιν που θα οδηγήσει σε μια πρωτότυπη χορευτική ξενάγηση με τίτλο «Το Μουσείο Χορεύει». Μια γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα που θα φωτίσει την κοινή πορεία της Ζουζούς Νικολούδη και της Ισιδώρας Ντάνκαν, τη σύνδεση του έργου τους με την αρχαία Ελλάδα, τον ολοζώντανο διάλογο που μπορούμε να έχουμε μαζί τους.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο