26 Μαΐ 2016

Η τέχνη δεν φυλακίζεται: Ένα διαφορετικό πρόσωπο των κρατουμένων - Έργα τέχνης, ποιήματα και ο χρόνος που κυλάει αργά πίσω από τα κελιά


Έργα ανθρώπων για τους οποίους ο χρόνος κυλάει αργά. Ή μήπως τρέχει γρήγορα; Ποιος ξέρει;.... Ποιος, που δεν έχει ζήσει σε κελί, ξέρει να απαντήσει; Έργα τέχνης , ποιήματα, ένα βίντεο με συνεντεύξεις κι ένα δρώμενο, επιχειρούν να θίξουν το ζήτημα του χρόνου στη φυλακή.

Οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν τα κοινά χαρακτηριστικά του περάσματος του χρόνου «μέσα» και «έξω» και αποσκοπούν να συνενώσουν αυτούς τους δύο κόσμους, που είναι προσωρινά διαχωρισμένοι.
Την έκθεση ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ - TIME MATTERS επιμελείται ο Ιορδάνης Θεοδωρίδης και θα παρουσιαστεί στην Art Athina από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Δελτίο Τύπου:

Τα προγράμματα τέχνης μέσα στη φυλακή εμπνέουν τη δημιουργία πολλών αξιοπρόσεκτων έργων τέχνης, γεγονός που ενισχύει την αισθητική και την αναμορφωτική αξία των προγραμμάτων αυτών. Πολλές φορές, τα έργα που γίνονται μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αντανακλούν την υπαρξιακή κατάσταση του καλλιτέχνη. Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες δημιουργίας διεγείρουν, συχνά, έναν έντονο συναισθηματισμό, τον οποίο μπορεί κανείς να αντιληφθεί μέσα από τα ίδια τα έργα. Αρκετοί από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση αγωνίστηκαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους εγκαίρως, καθώς κάποιοι από αυτούς είχαν ξεκινήσει μόλις πρόσφατα να ζωγραφίζουν και να σχεδιάζουν. Η αφοσίωσή τους υπήρξε αξιοσημείωτη, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντικά είναι τα έργα τους για τους ίδιους.


Ο χρόνος φυσικά αποτελεί αναγκαία συνθήκη της ίδιας της ζωής. Το πέρασμα του χρόνου γίνεται χωρίς επιστροφή –ο χρόνος είναι κάτι που δεν μπορεί να κρατηθεί. Το βίντεο «Το Χρώμα Του Χρόνου», που γυρίστηκε ειδικά για την έκθεση αυτή, επιχειρεί μέσα από πέντε φαινομενικά απλές ερωτήσεις να κάνει αντιληπτά τα συναισθήματα του καλλιτέχνη για τον χρόνο. Ακούγοντας τις φωνές και προσέχοντας τα λόγια των ανθρώπων αυτών –ακόμη και για ένα κλάσμα του χρόνου-, συνδέεσαι μαζί τους και βλέπεις αυτό που συνήθως παραμένει μακριά από τη δημόσια θέα.

Τα μέλη του προγράμματος επανένταξης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων του Ελεώνα της Θήβας (ΚΑΤΚΕΘ) συμμετέχουν, κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας, με το δρώμενο «5 συν 1 καρέκλες», το οποίο συνδυάζει εκφάνσεις της αντίληψης για το χρώμα, αισθήσεις και προκαταλήψεις.


Επίσης, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει την τιμή να υποδέχεται στην επίσημη έναρξη της έκθεσης «Θέμα Χρόνου» τον ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα. Ο Αργύρης Πανταζάρας θα απαγγείλει ποιήματα από τα «Κλειδιά Ελευθερίας», μια συλλογή πεζών/ποιημάτων από εκπαιδευομένους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Φυλακής των Διαβατών.
 

Στην έκθεση «Θέμα Χρόνου» θα εκτεθούν πάνω από πενήντα έργα. Τα περισσότερα είναι διαθέσιμα προς πώληση, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στους καλλιτέχνες. Μια πλήρης λίστα των έργων αυτών θα βρίσκεται αναρτημένη και θα προσφέρεται για αγορές, λίγο πριν από την έκθεση, στον ιστότοπο www.sofron.gov.gr.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προετοιμάζει μια ευρύτερη έκθεση έργων τέχνης αλλά και προϊόντων που παράγονται στις φυλακές που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2016, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο Θησείο.


ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ @ Art-Athina 2016

Διάρκεια 

26-29 Μαΐου 2016

Τοποθεσία

Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo) 

Παλαιό Φάληρο, Αθήνα 

1ος Όροφος / «Πλατφόρμες»


Εκδηλώσεις

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 19.00 

Περφόρμανς με τίτλο «5 συν 1 καρέκλες» της Ομάδας ΕΠΙΛΟΓΗ (Επανένταξη Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων του Ελεώνα της Θήβας / ΚΑΤΚΕΘ)


Σάββατο 28 Μαΐου, ώρα 17.00

Συζήτηση με θέμα «Τέχνη και Φυλακή»: Συντονιστής ο Αλέξης Κανιάρης, Γενικός Διευθυντής της Art-Athina

Σάββατο 28 Μαΐου, ώρα 19.00 

Επίσημη έναρξη της Έκθεσης «ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ»: Χαιρετισμός από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη, Ποιητικό Αναλόγιο με έργα κρατουμένων από τον ηθοποιό, Αργύρη Πανταζάρα

Ώρες Λειτουργίας

15.00-21.00 (για το κοινό)

21.00-23.00 επίσημη έναρξη (για το κοινό)

Σάββατο 28 Μαΐου: 12.00-21.00 (για το κοινό)

Κυριακή 29 Μαΐου: 12.00-21.00 (για το κοινό)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο