6 Μαρ 2016

Νέα παράταση παραστάσεων ως την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου για την «Πηνελόπη Δέλτα»


Κάθε Κυριακή στις 8.00

Σε όλη μου τη ζωή δεν μπόρεσα να ζήσω...

Αλλά το χειρότερο ήταν

που δεν μπόρεσα ούτε και να πεθάνω...
"Πηνελόπη Δέλτα"

Μετά από την επιτυχία που έχει σημειώσει.... η παράσταση «Πηνελόπη Δέλτα» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου που ανεβαίνει στο Θέατρο της Ημέρας, σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μοντζολή και προκειμένου ο θίασος να ανταποκριθεί στην ανάγκη του κοινού να δει το ιστορικού χαρακτήρα αυτό έργο, δίνεται νέα παράταση των παραστάσεων ως την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου. Το έργο παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 8.00 μ.μ. Θα συνεχιστούν επίσης οι έκτακτες παραστάσεις για Συλλόγους, Γυμνάσια και Λύκεια, κατόπιν συνεννόησης με το θέατρο. 

Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη. Πρωταγωνιστής στο ρόλο του Εμμανουήλ Μπενάκη ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Σίσκος, ο οποίος με αυτή την παράσταση επανήλθε στη θεατρική σκηνή της Αθήνας μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Tον φλογερό έρωτα της ζωής της, Ίωνα Δραγούμη ερμηνεύει ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η Ράσμη Τσόπελα.

Να σημειώσουμε ότι τη μουσική της παράστασης έχει συνθέσει, γράφοντας πρώτη φορά για το θέατρο, ο δημοφιλής ερμηνευτής Γιάννης Κότσιρας, ενώ τους στίχους των τραγουδιών ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου.

Η Πηνελόπη Δέλτα αποτελεί εμβληματική παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, αγαπημένη αδελφή του Αντώνη Μπενάκη (Τρελλαντώνη) και πιστή φίλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ουαιώνα. Η ζωή της, γοητευτική και τραγική συνάμα, παρουσιάζεται στην παράσταση αυτή, εστιάζοντας στις «σχέσεις και συναντήσεις» που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της και καθόρισαν την πορεία της, όπως η ίδια κατέγραψε στα ημερολόγια και τα έργα της. Η ιστορία της, άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου, ξεδιπλώνεται μπροστά μας, παράλληλα με τα σύγχρονα του καιρού της γεγονότα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν μισό αιώνα σύγχρονης Νεοελληνικής ιστορίας. Η Πηνελόπη Δέλτα καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο άλλωστε τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930.

«Η Πηνελόπη Δέλτα είναι μια γυναίκα σημερινή, μια γυναίκα που θέλει να διαλέξει τη ζωή της, να κατευθύνει το πεπρωμένο της, να ορίσει τη μοίρα της. Επιλέγει έστω τον θάνατό της», σημειώνει η Ανδρομάχη Μοντζολή που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. «Η ελευθερία που επιζητεί, στο πλαίσιο μιας αυταρχικής μεγαλοαστικής οικογένειας και μιας κλειστής κοινωνίας στην Αλεξάνδρεια των αρχών του αιώνα μας, την φέρνουν αντιμέτωπη με την αίσθηση του καθήκοντος, τα πρέπει, τα «κοινωνικά πορτρέτα». Στην προσπάθειά της να υπερασπίσει την προσωπική της ελευθερία, αρχίζει να γράφει « Θα αρχίσω και εγώ να γράφω. Να κρύβομαι εκεί», να δημοσιεύει, να ασχολείται με τα κοινά. Ο έρωτας – ανεκπλήρωτος, οδυνηρός- λειτουργεί καταλυτικά σαν πηγή έμπνευσης, δύναμη ζωής, απόπειρα ελευθερίας που οδηγεί στην υπέρβαση» καταλήγει η σκηνοθέτις.


Συντελεστές της παράστασης:

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Τζένη Καλέργη, Γιώργος Σίσκος, Θεοφιλος Βανδώρος, Ράμση Τσόπελα.

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής επιμελείται ο Ανδρέας Σαραντόπουλος.

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Κότσιρας, τους στίχους ο Οδυσσέας Ιωάννου, ενώ τους φωτισμούς και τα βίντεο επιμελείται ο Κώστας Κιμούλης.


Παραστάσεις:

Κάθε Κυριακή στις 20:00. Στις 13 Μαρτίου λόγω τριημέρου δεν θα δοθεί παράσταση.

Τιμές εισιτηρίων:14 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό-ομαδικό, ΑΜΕΑ, ανέργων με κάρτα ανεργίας

Για σχολεία, συλλόγους:καθημερινά 10:00 π.μ.-12:00 κατόπιν συνεννοήσεως, τιμή εισιτηρίου: 8 €

Διάρκεια παράστασης: 1.50’ (με το διάλειμμα)

Παραστάσεις ως τις 24 Απριλίου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο