2 Αυγ 2015

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ! Οι επιστολές των ερωτευμένων 126 χρόνια μετά την αυτοκτονία τους

«Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην αγάπη»: 126 χρόνια μετά την αυτοκτονία της στο πλευρό του εραστή της Ροδόλφου των Αψβούργων το.... 1889 στο Μάγιερλινγκ, η οποία θεωρείται μία από τις πιο ρομαντικές του 19ου αιώνα, οι αποχαιρετιστήριες επιστολές της Μαρίας Βετσέρα βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο μιας αυστριακής τράπεζας.

Η ανακάλυψη, η οποία ανακοινώθηκε σ Ροδόλφου των Αψβούργων σήμερα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας (ONB), στην οποία παραδόθηκαν τα έγγραφα, χαρακτηρίσθηκε από τον θεσμό αυτό «καταπληκτική». Η διπλή αυτοκτονία του Ροδόλφου των Αψβούργων, γιου του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ, και της νεαρής ερωμένης του, της βαρόνης Μαρίας Βετσέρα, στις 28 Ιανουαρίου 1889 στο αυτοκρατορικό κυνηγετικό περίπτερο του Μάγιερλινγκ, κοντά στη Βιέννη, έχει εμπνεύσει πολλές ταινίες, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα.

Όμως με την εξαίρεση ενός αποχαιρετιστήριου σημειώματος γραμμένου από τον Ροδόλφο προς τη σύζυγό του Στεφανία, καμιά πρωτότυπη επιστολή δεν είχε διασωθεί, υπενθυμίζει η ONB. Μια πρόσφατη απογραφή της ιδιωτικής τράπεζας Σέλερμπανκ έφερε ωστόσο στο φως ένα δερμάτινο ντοσιέ, το οποίο είχε κατατεθεί το 1926 και περιείχε φωτογραφίες καθώς και τρεις χειρόγραφες αποχαιρετιστήριες επιστολές της Μαρίας Βετσέρα, ανακοινώθηκε σήμερα.


«Αγαπητή Μητέρα/Συγχώρησε αυτό που κάνω/Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον έρωτα/Σε συμφωνία μαζί Του, θέλω να ταφώ στο πλευρό του στο κοιμητήριο του Άλαντ/Είμαι πιο ευτυχισμένη στον θάνατο απ” ό,τι στη ζωή», γράφει η νεαρή γυναίκα σε μια επιστολή προς τη μητέρα της. Το ντοσιέ, η προέλευση του οποίου δεν έχει προσδιορισθεί, περιείχε επίσης πολλά διοικητικά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία το πιστοποιητικό βάπτισης της βαρόνης, καθώς και την πράξη του θανάτου της σε δύο αντίτυπα. Οι ιστορικοί πίστευαν πως οι επιστολές είχαν καταστραφεί από τη μητέρα της Μαρίας Βετσέρα. «Τα πρωτότυπα αυτά που επανεμφανίσθηκαν, έχουν μια πολύ ιδιαίτερη αξία για την ιστορική έρευνα», σημειώνει η βιβλιοθήκη. Το ακριβές πλαίσιο της αυτοκτονίας με περίστροφο του πρίγκιπα διαδόχου της Αυστρίας και της ερωμένης του δεν είναι πλήρως γνωστό και η υπόθεση μιας διπλής δολοφονίας αναφερόταν για καιρό. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, ο Ροδόλφος των Αψβούργων, ο οποίος είχε φιλελεύθερες απόψεις, αισθανόταν να πνίγεται από το περιβάλλον του και από τον γάμο του, έκανε χρήση μορφίνης και έπασχε από σύφιλη.


Πολλοί έλεγαν ότι ο πρίγκιπας θόλωσε, την σκότωσε και αυτοκτόνησε, καθώς είχε βρεθεί το γράμμα του στην σύζυγο του με το οποίο την αποχαιρετούσε. Άλλοι έλεγαν ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο μετά τα νέα ευρήματα, πέφτει φως στην υπόθεση, καθώς όλα δείχνουν… αυτοκτονία του ζευγαριού.


Η Μαρία Βετσέρα ήταν μόλις 17 ετών όταν άφησε την τελευταία της πνοή στο πλευρό του εραστή της, ο οποίος ήταν 13 χρόνια μεγαλύτερός της και τον είχε γνωρίσει μερικούς μήνες νωρίτερα. Η ιστορία τους έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη θεατρική σκηνή και την κινηματογραφική οθόνη – το ζευγάρι είχαν υποδυθεί μεταξύ άλλων η Κατρίν Ντενέβ και ο Ομάρ Σαρίφ το 1968 σε μια ταινία του Τέρενς Γιανγκ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο