28 Μαΐ 2015

Η Χαβάη αντιδρά για την χολυγουντιανή ταινία «Αλόχα» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


«Αλόχα» λέγεται η νέα ταινία της Sony Pictures και πριν ακόμα ξεκινήσει η προβολή της έχει ...ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους της Χαβάης.

Η ταινία του Κάμερον Κρόου, με...
πρωταγωνιστές τον Μπράντλεϊ Κούπερ, τη Ρέιτσελ Μακ “Ανταμς και την Έμα Στόουν, κάνει πρεμιέρα στην Χονολουλού και οι αντιδράσεις των κατοίκων ξεκίνησαν ήδη από την προβολή του τρέιλερ, που διαφημίζει μία ιστορία αγάπης η οποία εκτυλίσεται στην αμερικανική στρατιωτική βάση.

Όλα αυτά γίνονται για τη χρήση του χαιρετισμού «αλόχα» στην ταινία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ασέβεια σε βάρος του τοπικού πολιτισμού.


« Χρησιμοποιούν για τίτλο το Αλόχα, μία ιερή λέξη μας αλλοιώνοντας τη σημασία της … και πρόκειται να βγάλουν πολλά χρήματα από αυτό» δήλωσε ο Γουόλτερ Ράιτ, ένας ντόπιος ακτιβιστής από το νησί Μικάι.

«Στα χαβανέζικα, το Αλόχα δεν είναι ένας απλός χαιρετισμός. Έχει πολλές έννοιες, συμπεριλαμβανομένων, της αγάπης, της συμπόνιας, της συγχώρεσης και της επιείκειας. Προέρχεται από δύο λέξεις το «αλο» που σημαίνει το μπροστινό μέρος του ανθρώπινου σώματος και το «χα», που είναι η αναπνοή» διευκρινίζει η ακτιβίστρια Τζάνετ Μοκ με δηλώσεις της στο MSNBC. «Όταν συναντάμε κάποιον, με τον χαιρετισμό Αλόχα ανταλλάσσουμε την πνοή της ζωής» επισημαίνει.


Το τρέιλερ είναι ένα δείγμα «τυπικού Χόλυγουντ», όπου «η Χαβάη είναι το καταπράσινο φόντο της φαντασίωσης των λευκών» δήλωσε ο Τι Καουίκα Τένγκαν, πρόεδρος του τμήματος εθνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

«Έχει πιστωθεί σε αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους που έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, σε ένα σύνθημα» είπε ο ίδιος.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο