14 Ιαν 2015

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της Charlie Hebdo

Κυκλοφόρησε σήμερα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της Charlie Hebdo, μετά την αιματηρή επίθεση, σκιτσάροντας στην πρώτη σελίδα τον Μωάμεθ να δακρύζει μετά τις..... επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία, η οποία έχει μπει σε έναν «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση στα γραφεία της την περασμένη Τετάρτη με τους 12 νεκρούς, η σατιρική εφημερίδα ανακοίνωσε ένα τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), στο οποίο περιλαμβάνονται εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά κτλ).

Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες στον κόσμο αναπαρήγαγαν αμέσως αυτό το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου το οποίο ετοιμάσθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας Λιμπερασιόν. Πάνω από το σκίτσο του προφήτη σε πράσινο φόντο, το χρώμα του ισλάμ, ο τίτλος «Όλα συγχωρούνται» έρχεται σε αντίθεση με τη δηκτική και ανελέητη στάση που τηρεί συνήθως η εφημερίδα.

Ωστόσο το πορτρέτο του προφήτη, ο οποίος κρατάει την επιγραφή «Είμαι Charlie» την οποία κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η δημοσίευση αυτών των «προσβλητικών έναντι του προφήτη» σκίτσων θα «υποκινήσει το μίσος», προειδοποίησε χθες, Τρίτη, το βράδυ το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο.

Ένα μέρος του τιράζ του Charlie Hebdo πρόκειται να διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις «προκλήσεις» της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Στη Γαλλία, οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα «να διατηρήσει την ηρεμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης» ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η «Κανάρ Ανσενέ», αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη της σφαγής στο Charlie Hebdo.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού», αλλά «όχι εναντίον μιας θρησκείας», δήλωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να «διπλασιάσουν την επαγρύπνηση» μπροστά σ” έναν κινδύνο ο οποίος υφίσταται τόσο «πέραν των συνόρων μας» όσο και «στο εσωτερικό».

Στην Εθνοσυνέλευση, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και υπογράμμισε το «λαϊκό χαρακτήρα του κράτους», που αποτελεί κεντρική αναφορά του γαλλικού συστήματος.

Η διαχείριση της κρίσης από τους Ολάντ και Βαλς χαιρετίζεται από το 80% των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ενώ ο Ολάντ ήταν ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από το 1958.

Οι βουλευτές ψήφισαν τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Στη συνέχεια έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο –για πρώτη φορά από το 1918– πριν αποτίσουν φόρο τιμής στις δυνάμεις της τάξης.

Ο Μανουέλ Βαλς ζήτησε να ληφθούν «έκτακτα μέτρα» εναντίον του εξτρεμισμού, όμως απέκλεισε την ιδέα να υιοθετηθεί μια έκτακτη νομοθεσία στο πρότυπο του αμερικανικού Πατριωτικού Νόμου.

Η νομοθεσία αυτή, η οποία είχε ψηφισθεί στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είχε επικριθεί σκληρά στη συνέχεια επειδή έπληττε τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο Βαλς ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου «ειδικών πτερύγων» στις φυλακές για την απομόνωση των τζιχαντιστών κρατουμένων και την πρόληψη προσηλυτισμών. Δύο από τους τζιχαντιστές των επιθέσεων του Παρισιού, οι Αμεντί Κουλιμπαλί και Σερίφ Κουασί, είχαν περάσει στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό ενώ βρίσκονταν στη φυλακή.

Από 3.000 ως 5.000 Ευρωπαίοι έχουν αναχωρήσει για τον τζιχάντ σε χώρες όπως η Συρία και μπορεί να αποτελέσουν απειλή όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ.

Πολλές καταδίκες για δικαιολόγηση της τρομοκρατίας ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε βάρος προσώπων που είχαν χαιρετίσει τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.

Εξάλλου το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας πως περίπου 200 επεισόδια που συνδέονται με τις επιθέσεις σημειώθηκαν σε σχολεία, κολέγια και Λύκεια. Τα μισά από τα επεισόδια αυτά συνδέονται με την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, την επομένη της φονικής επίθεσης εναντίον του Charlie Hebdo.

Για να καθησυχασθεί ο πληθυσμός και να αντιμετωπισθεί η απειλή νέων επιθέσεων, η γαλλική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει σχεδόν 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Αποστολή τους είναι να προστατεύσουν όλους τους «ευαίσθητους χώρους της επικράτειας», ιδιαίτερα τα 717 σχολεία και τόπους λατρείας των εβραίων της χώρας.

Η μουσουλμανική κοινότητα, η οποία ανησυχεί επίσης για μια αύξηση των ισλαμοφοβικών ενεργειών, έχει ζητήσει κι αυτή ενισχυμένη προστασία των τζαμιών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο