6 Σεπ 2014

Το 40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές στην Αθήνα

«Η μουσική τεχνολογία συναντά την φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος» είναι ο τίτλος του 40ου Συνεδρίου Μουσικής με Υπολογιστές (ICMC) που φιλοξενείται φέτος.... για πρώτη φορά στην Αθήνα, μαζί με το ευρωπαϊκό 11ο Συνέδριο Πληροφορικής στη Μουσική και τον Ήχο (SMC).

Το κοινό συνέδριο ICMC/SMC/2014 διοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ) και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που διαθέτει και τους χώρους της. Τα δύο συνέδρια τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το συνέδριο, που θα έχει τη μορφή μουσικού φεστιβάλ και θα προβάλει την τελευταία λέξη της εξέλιξης τόσο στον επιστημονικό όσο και στον καλλιτεχνικό τομέα της μουσικής με υπολογιστές, θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Μέρος θα πάρουν επιστήμονες από τον χώρο της τεχνολογίας ήχου και μουσικής πληροφορικής, συνθέτες, μουσικολόγοι και φιλόσοφοι, σε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το σύγχρονο γίγνεσθαι της μουσικής δημιουργίας με υπολογιστές καθώς και σχετικά με τις νέες τάσεις και την εξέλιξη του επιστημονικού πεδίου της μουσικής πληροφορικής.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου, εκτός από επιστημονικές συνεδρίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια, περιλαμβάνει καθημερινά τέσσερις συναυλίες διάρκειας μιάμισης ώρας η καθεμία, στις αίθουσες της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με πρωτοποριακά έργα γραμμένα με ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε διάφορες μορφές- «ακουσματικά», ηλεκτρονικά, διαδραστικά με μουσικά όργανα, έργα για σύνολο, με βίντεο ή χορό.

Επίσης περιλαμβάνει τρίωρη «νυχτερινή συναυλία» στο πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους 8) -που θα ανοίξει τις πύλες του αποκλειστικά για το συνέδριο- με έργα πιο πειραματικά, αλλά ταυτόχρονα και προσιτά σε ευρύτερο κοινό, καθώς και μία συναυλία σε εξωτερικό χώρο στο λόφο των Νυμφών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (Πέμπτη 18/9).

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 25 συναυλίες, θα παιχθούν 40 ώρες μουσικής με 260 μουσικά έργα που έχουν επιλεγεί από διεθνή επιτροπή.

Παράλληλα όλη την περίοδο θα λειτουργούν ηχητικές εγκαταστάσεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας (ΣΓΤ, Μουσείο Πανεπιστημίου, ΕΜΣΤ, Ωδείο Αθηνών, Στοά Αττάλου, Αρχαιολογικό Μουσείο, παλαιό Χρηματιστήριο (Πεσμαζόγλου 1) κ.α. Πρόκειται για κατασκευές που παράγουν ήχο μέσω της διάδρασης με το κοινό ή το περιβάλλον. Στο Χρηματιστήριο θα λειτουργεί επίσης μικρή επαγγελματική έκθεση με αντικείμενο τη μουσική τεχνολογία.

Τέλος, πριν από το συνέδριο (11/9-14/9) έχει προγραμματιστεί «θερινό σχολείο» για φοιτητές με θέμα τη χρήση υπολογιστών στη μουσική έρευνα.

Οι συναυλίες είναι ανοικτές στο κοινό με χαμηλά εισιτήρια (νυχτερινή συναυλία 5 ευρώ, ημερήσιο δελτίο εισόδου για τις συναυλίες στη Στέγη 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ, εβδομαδιαίο 50 ευρώ και 35 ευρώ αντίστοιχα). Η πρόσβαση στις ηχητικές εγκαταστάσεις είναι δωρεάν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο