5 Απρ 2014

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Finos Film διαθέσιμη στο διαδίκτυο

Μέσω σάιτ διαθέτει τη φιλμογραφία της-όχι όμως και τις ταινίες της- η Finos Film που τις είχε αποσύρει από το YouTube λόγω «κόντρας» με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Στο σάιτ της εταιρίας στη διεύθυνση... finosfilm.com, υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για 187 ταινίες, 3000 σπάνιες φωτογραφίες και πάνω από 200 βιογραφίες συντελεστών των ταινιών της εταιρίας.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή της FF, συνεντεύξεις καλλιτεχνών, και πλήρη φιλμογραφία των ταινιών της FF για κάθε ηθοποιό που εμφανίστηκε σε παραγωγή της.

Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να γίνουν μέλη ενώ σταδιακά θα προστεθεί και υλικό σε video.

Για το θέμα των ταινιών που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες η FF σημειώνει:

«Τον Αύγουστο του 2013, η Finos Film έκανε μια προσπάθεια να προσφέρει στο κοινό της ολόκληρες τις ταινίες της, μέσα από το επίσημο κανάλι της στο YouTube. Με αυτήν την κίνηση, αφενός μεν η εταιρεία ήθελε να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία από την πειρατεία - δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των ταινιών είχε ανέβει παράνομα στο YouTube - αφετέρου δε να δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό αλλά και στην ομογένεια, να γνωρίσει τον καλό παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο, έχοντας πρόσβαση στις διαχρονικά αγαπημένες του ταινίες, οι οποίες αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά. Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν αποσκοπούσε σε κάποιο οικονομικό όφελος, αφού αυτό ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, δεδομένου ότι τα μοναδικά έσοδα προέρχονταν από διαφήμιση, ποσοστό μόνον των οποίων αποδιδόταν στην Finos Film από την Google.

Στην πορεία, προέκυψαν διεκδικήσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων (ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι), τα οποία ήταν εντελώς δυσανάλογα με τα έσοδα, δεδομένου ότι κέρδη δεν υπήρξαν. Σε ένδειξη καλής θελήσεως η εταιρία αποφάσισε, στις αρχές Οκτωβρίου, να αντικαταστήσει τις ταινίες με αποσπάσματα και να τροφοδοτεί το κανάλι με αφιερώματα, τα οποία θα ψυχαγωγούσαν το κοινό, το οποίο από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του καναλιού αγκάλιασε με θέρμη αυτήν την προσπάθεια. Στην συνέχεια, η Finos Film αντιμετώπισε εκ νέου παράλογες και υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων, ακόμα και για την προβολή ολιγόλεπτων αποσπασμάτων, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν την εταιρεία να διακόψει κάθε προβολή τους.

Για τους παραπάνω λόγους, η προβολή τόσο των ταινιών όσο και αποσπασμάτων αυτών μέσα από το site της Finos Film δεν είναι εφικτή προς το παρόν. Βρισκόμαστε, όμως, σε διαδικασία δημιουργίας τρέϊλερ και αποσπασμάτων για την πλειονότητα των ταινιών, και ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να τα μοιραστούμε μαζί σας.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο