5 Απρ 2014

Το φεστιβάλ Comicdom Con Athens 2014 από σήμερα μέχρι και την Κυριακή

Η ανοιξιάτικη γιορτή τής 9ης τέχνης
           
Κορυφαίοι ξένοι, αλλά και Ελληνες δημιουργοί, εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, μπαζάρ, προβολές, εκθέσεις, συζητήσεις στην Ελληνοαμερικανική Ενωση...

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Ιδανικοί, απόκοσμοι, ηρωικοί, πανέξυπνοι κι ελκυστικοί, ακραίοι, πνευματώδεις αλλά και τρομακτικοί… οι χάρτινοι ήρωες και οι ηρωίδες γιορτάζουν στην καρδιά της άνοιξης. Για 9η χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ «Comicdom Con Athens 2014» και η αριθμητική συγκυρία για τη γιορτή της 9ης τέχνης αποτυπώνεται στον τίτλο «Celebrating 9th Art». Το φεστιβάλ θα γίνει από σήμερα και μέχρι την Κυριακή στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, που μαζί με την Comicdom Press βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση. 

Τα τελευταία δύο χρόνια βρέθηκε στο μέγιστο της επισκεψιμότητάς του, με περισσότερους από 10.000 λάτρεις των κόμικς να δημιουργούν το αδιαχώρητο. Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι φέτος θα το ξεπεράσουν.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν καινούργιες και κλασικές δουλειές δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρακολουθήσουν workshops, να χαζέψουν bazaar ελληνικών καταστημάτων κόμικς και εκδοτικών οίκων, να συμμετάσχουν σε ζωντανές συζητήσεις με τη συμμετοχή των διεθνών και των Ελλήνων προσκεκλημένων, να δουν ταινίες κ.ά.


Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια εξοικείωσης με τα κόμικς μέσα από δημιουργικό παιχνίδι και να παρακολουθήσουν στο φουαγέ «Mickey Mouse Shorts», δηλαδή ταινιάκια με πρωταγωνιστή τον Μίκι Μάους (μόνο το Σαββατοκύριακο).


Επίσημοι προσκεκλημένοι της διοργάνωσης είναι :

*Ο βραβευμένος Ισπανός σεναριογράφος Enrique Sanchez Abuli, με καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη του ισπανικού κόμικς με πιο διάσημο έργο του το σκοτεινό κωμικό γκανγκστερικό έπος «Torpedo», που δημιούργησε σε συνεργασία με τον Jordi Bernet. Στο workshop (Σάββατο 12.00-12.50) θα δείξει ότι ο άνθρωπος είναι ιστοριοφάγος, γιατί δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως τη ζωή χωρίς τις ιστορίες που «καταναλώνει» καθημερινά (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες).



*Ο Βρετανός σχεδιαστής Glenn Fabry, βραβευμένος με το «Eisner Award», είναι πασίγνωστος για τις λεπτομερείς, ρεαλιστικές απεικονίσεις με μελάνι και χρώμα και για τα θρυλικά εξώφυλλά του για τα «Hellblazer» και «Preacher». Στο workshop (Kυριακή 16.00-16.50) θα παρουσιάσει τη δημιουργία μιας painted σελίδας κόμικς ή ενός εξωφύλλου, που απαιτεί τη χρήση διαφόρων μεθόδων και τεχνικών.

*Η ανερχόμενη Ιταλίδα Emanuela Lupacchino, γνωστή για τα σχέδιά της σε τίτλους μεγάλων αμερικανικών εκδοτικών οίκων. Στο woskshop θα ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός εξωφύλλου και τα πολλαπλά στάδια σχεδιασμού του (Κυριακή 13.00–13.50).

*Η Γαλλίδα εικονογράφος και δημιουργός Pénélope Bagieu, παγκοσμίως γνωστή για τη «Josephine», που πρόσφατα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, θα υπογράψει αναμνηστικά και θα συνομιλήσει με το κοινό σήμερα το απόγευμα.

*Ο Ιρλανδός Stephen Mooney θα μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία του στους νεότερους, αποκαλύπτοντας ορισμένα κλειδιά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πείσουν έναν εκδότη να εκδώσει το προσωπικό κόμικς τους! (σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Αθήνα).

*Υπάρχει ακόμα αφιέρωμα στον Νορβηγό σχεδιαστή Martin Ernstsen (σε συνεργασία με την πρεσβεία της Νορβηγίας) . Επίσης διοργανώνεται ατομική έκθεση του Γιώργου Καμπάδαη, που φιλοτέχνησε την αφίσα της φετινής διοργάνωσης.

Στην κεντρική έκθεση θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές δουλειές από Καμπότζη, Κίνα, Ισραήλ, Πορτογαλία, Παραγουάη, Λετονία και άλλες χώρες, με στόχο να υπογραμμιστεί η οικουμενικότητα της τέχνης των κόμικς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι επισκέπτες θα πάρουν δωρεάν τον πολυσέλιδο κατάλογο. Αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.comicdom-con.gr.

*INFO: Φεστιβάλ Κόμικς «Comicdom Con Athens 2014», Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22 Tηλ.: 2103680900

*Η «Εφ.Συν.» κυκλοφορεί από αύριο και κάθε Σάββατο με τέσσερις σελίδες αφιερωμένες στην 9η τέχνη
v.tzevelekou@efsyn.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο