10 Μαρ 2014

Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια"

Οι αφηγήσεις – ιστορήσεις των ειδών της προφορικής λογοτεχνίας αποτελούν μορφή πολιτισμού και ανθρώπινης έκφρασης που συνδέει τους λαούς οικουμενικά, ενώ...ταυτόχρονα ενισχύει την εθνική τους ταυτότητα.

Εδώ και 25 περίπου χρόνια οργανώνονται σε όλο τον κόσμο ολιγοήμερες ή πολυήμερης διάρκειας εκδηλώσεις από φορείς, ενώσεις αφηγητών, κέντρα και φυσικά πρόσωπα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), όπου σε 40 χώρες κινείται γύρο από ένα κεντρικό θέμα (για το 2014 «Δράκοι και τέρατα»), με σκοπό την προβολή αυτής της πολύτιμης μορφής διαχρονικής έκφρασης.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Γεωργίου Νηλείας «Κένταυρος» και την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, οργανώνουν ένα επταήμερο Φεστιβάλ Αφήγησης από 17 έως 23 Μαρτίου, με παράλληλες εκδηλώσεις: καλλιτεχνικές εκθέσεις από δημιουργούς που εμπνέονται από θέματα μυθολογικά και λαϊκών παραμυθιών, προβολές ντοκιμαντέρ για τον κόσμο της αφήγησης, επιστημονικές ημερίδες και βέβαια προφορικές αφηγήσεις για παιδιά από 5 χρονών και για το ενήλικο κοινό. Οι αφηγήσεις θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους χώρους του Δήμου Αθηναίων, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και στο Πνευματικό Κέντρο, καθώς και στο Χοροθεάτρο «Δόρα Στράτου» στην Πλάκα. Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι, φωτογράφοι, εικαστικοί δημιουργοί, σκηνοθέτες, οπτικοί ανθρωπολόγοι, πανεπιστημιακοί και ειδικοί μελετητές, φορείς και φυσικά αφηγητές - περισσότεροι από 25 και με διεθνή συμμετοχή - θα μοιραστούν ιστορίες από τις άκρες του κόσμου και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής με τους απανταχού φίλους του είδους σε μια γιορτή της αφήγησης μύθων και λαϊκών παραμυθιών.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την πολύτιμη υποστήριξη της Βασιλικής Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, το Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» και του Σωματείου «Παραμυθίας ιστόρησις».

Συμμετέχουν το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών και το ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:

Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο