10 Μαρ 2014

Κεραμεικός, Γκάζι, Βοτανικός, Ρουφ: «Εικόνες του χθες, ίχνη στο σήμερα»

Τέσσερις εμβληματικές και ιστορικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας -Κεραμεικός, Γκάζι, Βοτανικός, Ρουφ- βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο ...«Εικόνες του χθες, ίχνη στο σήμερα», που παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 7 έως 23 Μαρτίου και θα φιλοξενηθεί στo Κτίριο «Αποθήκη».

Η έκθεση περιλαμβάνει ανέκδοτες φωτογραφίες των ίδιων των κατοίκων των περιοχών αυτών, οι οποίες καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα από τις αρχές ως τα τέλη του 20ου αιώνα και αποτυπώνουν την εικόνα, τη ζωή και την καθημερινότητα των περιοχών αυτών.

Για την ιδέα της έκθεσης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοσιογράφος και επιμελήτρια της έκθεσης Αφροδίτης Παπακαλού.

«Η ιδέα της έκθεσης προέκυψε πριν δύο χρόνια, όταν ένα πρωί είδα έναν εκσκαφέα να γκρεμίζει μία παλιά μονοκατοικία, από τις τελευταίες κοντά στο σπίτι μου, στην περιοχή του Βοτανικού. Οι πρώτες σκέψεις ήταν για τους ανθρώπους που κάποτε έζησαν σε αυτό το σπίτι και τους οποίους δεν γνώρισα ποτέ. Η καθημερινότητά τους, οι γιορτές, τα γλέντια τους και τα παιδιά να παίζουν στην αυλή. Εικόνες και στιγμές άγνωστες προς εμένα και πολλές απορίες για το παρελθόν. Σκέφθηκα, λοιπόν, ότι οι φωτογραφίες θα έδιναν τις απαντήσεις. Λίγες ημέρες μετά, οι γονείς μου -οι οποίοι και αποτέλεσαν τον βασικό συνδετικό κρίκο με τους κατοίκους- μου έφεραν την πρώτη φωτογραφία η οποία απεικόνιζε την αυλή ενός σπιτιού στο Γκάζι το 1925. Είχαν συναντήσει μία γειτόνισσα, από την οποία είχαν ζητήσει παλιές φωτογραφίες. «Αν της αρέσει αυτή η φωτογραφία να έρθει να της δώσω και άλλες», ήταν τα λόγια της και κάπως έτσι άρχισε η συλλογή. Οι κάτοικοι αφιέρωσαν πολλές ώρες δείχνοντάς μου φωτογραφίες τις οποίες στη συνέχεια μου εμπιστεύθηκαν. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς είχαν ενθουσιαστεί τόσο με την ιδέα που με έφεραν σε επαφή και με άλλους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο, κατηγοριοποιήσαμε τις φωτογραφίες με βάση το όνομα της κάθε οικογένειας και στη συνέχεια τις χωρίσαμε σε ενότητες: Βοτανικός Κήπος, Δρόμοι, Καθημερινότητα, Στιγμές, Καφενεία, Παιδικά χρόνια, Σχολεία- Εκκλησίες. Η τελική επιλογή ήταν δύσκολη, καθώς είχαμε ξεπεράσει τις 250 φωτογραφίες. Με τη συνεργασία της υπεύθυνης του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου Μαρίας Φλώρου, καταλήξαμε στις 160 φωτογραφίες που θα εκτεθούν. Στις κατηγορίες που προανέφερα, πρέπει να προσθέσω ότι φωτογραφίες από το ιστορικό του αρχείο μας παραχώρησε και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

«Η έκθεση επιδιώκει να συμβάλει στη γνωριμία του επισκέπτη με την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Γκάζι, τον Βοτανικό, το Ρουφ και τον Κεραμεικό, αλλά και στη θύμηση των κατοίκων μέσα από μια διαδρομή άνω των 90 ετών. Αυτό που επιθυμούμε είναι οι επισκέπτες, να αναζητήσουν τα ίχνη του παρελθόντος στο σήμερα. Παράλληλα, όμως, η έκθεση στοχεύει να ευαισθητοποιήσει κάθε αρμόδιο φορέα για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της περιοχής, η οποία κάνει συχνά το βίο αβίωτο για όσους διαμένουν μόνιμα εδώ» συμπλήρωσε η κ. Παπακαλού.

Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Είναι συνδιοργάνωση της Τεχνόπολης, του Συλλόγου Κατοίκων Κεραμεικού, Γκαζιού και Ρουφ «Μέγας Αλέξανδρος» και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 10 Μαρτίου στις 18:00.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι τις καθημερινές 15.00-19.00 και Σάββατο και Κυριακή 11.00-19.00.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο