29 Μαρ 2014

Προχωρεί με... ρυθμούς χελώνας

Οι προετοιμασίες για τη φετινή 11η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, που διοργανώνεται από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης γίνονται με... ρυθμούς χελώνας.

Παράγοντες της ΔΕΘ-Helexpo έλεγαν στο «Εθνος» ότι αποφασίστηκε η μείωση της τιμής των εκθετηρίων από 64€/τ.μ. που ήταν πέρυσι στα 60€/τ.μ. φέτος 

Παράγοντες της ΔΕΘ-Helexpo έλεγαν στο «Εθνος» ότι αποφασίστηκε η μείωση της τιμής των εκθετηρίων από 64€/τ.μ. που ήταν πέρυσι στα 60€/τ.μ. φέτος

Λιγότερο από 1,5 μήνας απέμεινε για τα επίσημα εγκαίνια και ακόμη όλα είναι στον... αέρα, από την τιμώμενη χώρα, που εκτός απροόπτου θα είναι το Ισραήλ, μέχρι τον αριθμό των συμμετεχόντων εκδοτών-εκθετών. Μετά την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και την ανάληψη της διοργάνωσης από το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, η πολιτική ηγεσία έχει επιβάλει ένα πέπλο σιωπής, ενώ όλα δείχνουν να κινούνται εξαιρετικά αργά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζονται ένα μεγάλο αφιέρωμα με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τίτλο «Ευρώπη: Ταυτότητα-Ετερότητα», ένα Φεστιβάλ Κόμικ, ενώ το Βαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης γίνεται από φέτος Διεθνές και αν προκύψει κάποια εμπλοκή με το Ισραήλ θα είναι σε αυτό αφιερωμένη η 11η ΔΕΒΘ. Γίνεται λόγος μάλιστα για έναν αριθμό 200 εκδηλώσεων.

Μετά τις διαμαρτυρίες των προηγούμενων χρόνων και την αποχή γνωστών εκδοτικών οίκων, η ΔΕΘ-Helexpo έριξε φέτος ακόμα περισσότερο τις τιμές ενοικίασης των χώρων.

Παράγοντες της ΔΕΘ-Helexpo έλεγαν στο «Εθνος» ότι αποφασίστηκε η μείωση της τιμής των εκθετηρίων από 64€/τ.μ. που ήταν πέρυσι στα 60€/τ.μ. φέτος, ενώ επισήμαναν ότι σε άλλες εκθέσεις, όπως η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, η τιμή ενοικίου ξεκινά από τα 110€/τ.μ. «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε περισσότερους εκδότες, αν είναι δυνατόν και όλους τους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας, αλλά και πολλούς από το εξωτερικό», έλεγαν οι διοργανωτές. Μέχρι και φέτος η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με ποσό 462.000€ και στόχος είναι αυτή να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη.

Τα προηγούμενα χρόνια τη διοργάνωση αναλάμβανε το ΕΚΕΒΙ, μετά την κατάργησή του όμως πέρυσι και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού οι ρυθμοί άλλαξαν, όπως και η ελληνική συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίων Φρανκφούρτης και Μπολόνιας. Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, η οποία προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τον χώρο του βιβλίου και των Γραμμάτων, γινόταν λόγος για οικονομικές ατασθαλίες στο Κέντρο και για πιέσεις που ασκήθηκαν, χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου «προβληματικό οργανισμό».

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο