29 Μαρ 2014

Ο Πολιτισμός και η ιστορική μνήμη δεν είναι πολυτέλεια!

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου χθες και, αν τέτοιοι εορτασμοί έχουν κάποιο νόημα, αυτό σίγουρα ήταν παρόν έξω από το Θεατρικό Μουσείο, στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Αθήνας, όπου... βρέθηκε ο κόσμος του θεάτρου για να διαδηλώσει την οργή του για το γεγονός ότι η "κιβωτός" της θεατρικής μας ιστορίας παραμένει κλειστή, ετοιμόρροπη, με χρέη και απλήρωτους υπαλλήλους. Κυρίως όμως για να πουν όλοι με μια φωνή πως "ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια".

Θεατρικό Μουσείο

Στο κάλεσμα του Δ.Σ. και των εργαζομένων του ΚΜΕΕΘ ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι από τους φορείς του χώρου. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι έδωσαν όλοι το "παρών" για να συμπαρασταθούν στο μουσείο και το Δ.Σ. του, που σήμερα θα βρεθεί και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

"Θα είμαστε με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο κατηγορούμενοι για 'υπεξαίρεση', καθώς το μουσείο χρωστά στην εφορία και το ΙΚΑ", είπε στην ομιλία του ο πρόεδρός του Κώστας Γεωργουσόπουλος. "Θα τους πω, όπως και τις άλλες φορές, ότι σε αυτό εδώ το εδώλιο πρέπει να κάτσει ο υπουργός Πολιτισμού". Όπως ενημέρωσε, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού έλαβε μόνο υποσχέσεις και μια πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, γιατί το Θεατρικό Μουσείο είναι ήδη ολοκληρωμένο έργο. Το βασικότερο πρόβλημα είναι να ξεχρεώσει τα 400.000 ευρώ που χρωστά: "Πήραμε 40.000 ευρώ, αλλά δεν επαρκούν γιατί χρωστάμε 20 ενοίκια και 2 χρόνων μισθούς".

Όσο για τη μετεγκατάστασή του, πρότεινε το Μέγαρο Μουσικής, "αφού τώρα γίνεται κρατικό". Στη συνέχεια ανέφερε με θυμό πως εκβιάστηκε από τον δήμαρχο προκειμένου να παραιτηθεί από τη μεταστέγαση στο ακίνητο της Μητροπόλεως (όπου θα γίνει το Μουσείο Μαρίας Κάλλας), καθώς απειλήθηκε με έξωση. Κλείνοντας, και αφού σημείωσε πως κανένας υπουργός Πολιτισμού δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Θεατρικό Μουσείο, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος απείλησε πως μπροστά σε αυτήν την κατάσταση "θα είμαι υποχρεωμένος να εκποιήσω σε διεθνή πλειστηριασμό εκθέματα, όπως τα κοστούμια της Μαρίας Κάλλας".

"Το Θεατρικό Μουσείο ανήκει σε όλους, είναι ντροπή να μαζεύουμε κατσαρίδες και ποντίκια" είπε εκπρόσωπος των εργαζομένων, αναφερόμενη στην απεντόμωση που πραγματοποιήθηκε ιδίοις αναλώμασι, προκειμένου να ανοίξει χθες και να υποδεχθεί τους συγκεντρωμένους.

Σε αυτό το κλίμα, όταν η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νέλλη Παπαχελά προσφέρθηκε να βοηθήσει ο δήμος... στον καθαρισμό, προκάλεσε αποδοκιμασίες, ενώ η πρόταση για στέγαση της βιβλιοθήκης - αρχείου σε κτήριο στον Σταθμό Λαρίσης, όπου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, συνάντησε την οργισμένη άρνηση του Κ. Γεωργουσόπουλου, που απάντησε πως σε αυτό το κτήριο στεγάζονται οι κοινόχρηστες τουαλέτες του συγκροτήματος. "Η λύση συνοψίζεται σε αποπληρωμή του χρέους, μόνιμη επιδότηση και μεταστέγαση σε νέο κτήριο", τόνισε.

Παίρνοντας τον λόγο, η βουλευτής και ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου εξέφρασε την ανεπιφύλακτη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως μια τέτοια μέρα, που θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στο καλλιτεχνικό όραμα, είμαστε αναγκασμένοι να διεκδικούμε τα αυτονόητα. "Αν δεν αντισταθούμε, το μουσείο θα συνεχίσει να καταρρέει ή να φυτοζωεί χάρις στον πατριωτισμό των υπαλλήλων του", είπε καλώντας τους ανθρώπους της τέχνης να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους. "Χτυπούν τον Πολιτισμό, χτυπούν τη Δημοκρατία", κατέληξε.

Από τη μεριά της, η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αφού δικαιολόγησε πρακαταβολικά πιθανή δυσπιστία των παρευρισκομένων, λόγω προεκλογικής περιόδου, τόνισε πως τόσα χρόνια ο Πολιτισμός ήταν "χρυσόσκονη και λαμπερές υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια", με μεγαλύτερη διαπλοκή κι από τα εξοπλιστικά! Τώρα θεωρείται περιττός. Πρέπει να πείσουμε ότι ο Πολιτισμός δεν είναι χρυσόσκονη, δεν είναι πολυτέλεια", κατέληξε.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές Γιώργος Κυρίτσης (ΔΗΜ.ΑΡ.), Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝ.ΕΛΛ.), Ελένη Γερασιμίδου (ΚΚΕ), ενώ από τα σωματεία του χώρου παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους οι Υρώ Μανέ (πρόεδρος ΣΕΗ), Κώστας Κεχαγιόγλου (Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, ΠΟΘΑ), Ερρίκος Μπελιές (Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων), Αννίτα Δεκαβάλα (ΕΜΚΕΘΙ), Άννα Φόνσου (Σπίτι του Ηθοποιού), Γιώργος Μονεμβασίτης (Καμεράτα), εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, του Προγράμματος Ακαδημία Πλάτωνος (ΕΚΠΑ) κ.ά.

Μίλησαν ακόμη η συγγραφέας Χρύσα Σπηλιώτη, ο Παύλος Κοντογιαννίδης κ.ά., ενώ ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος συνόψισε: "Χρειάζεται επιμονή και φανατισμός. Έχουμε να κάνουμε με πρόσωπα που δεν ενδιαφέρονται για τον Πολιτισμό".

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το Θεατρικό Μουσείο

Στο θέμα του Θεατρικού Μουσείου αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση, που υπογράφει ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τις Μ. Κανελλοπούλου, Θ. Φωτίου, Ε. Σαλτάρη - Γεωργοπούλου, Τζ. Βαμβακά και τους Τ. Κουράκη, Γ. Πάντζα, αφού χαρακτηρίζεται "όνειδος για τη χώρα" η κατάσταση του μουσείου, την οποία περιγράφουν λεπτομερώς, ο Π. Παναγιωτόπουλος ερωτάται ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την άμεση εξόφληση των χρεών και κατ' αρχάς για τις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους, αν θα αποδοθεί η ετήσια επιχορήγηση και αν θα υπάρξει κωδικός στον προϋπολογισμό, καθώς και αν προτίθεται να εξασφαλίσει την άμεση μετεγκατάστασή του σε χώρο που να πληροί τις στοιχειώδεις προδιαγραφές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο