15 Μαρ 2014

Το σινεμά γιόρτασε στη Βαλένθια

Ενα συγκρότημα κρουστών μας υποδέχεται έξω από την είσοδο του εκθεσιακού μεγάρου La Rambleta, στα νοτιοδυτικά προάστια της Βαλένθια.

Οι έθνικ μουσικοί δίνουν...
τον τόνο στα εγκαίνια του MiCe, του Φεστιβάλ Εκπαιδευτικού Σινεμά που ξεκίνησε με προβολές ταινιών γυρισμένων από μαθητικές ομάδες παιδιών και εφήβων στο Πολιτιστικό Κέντρο Τίβολι στο ιστορικό κέντρο της καταλανικής πόλης, και συμπηκνώθηκε επίσημα στη Rambleta πριν μερικές μέρες.

Ο τόνος διατηρείται το ίδιο ορμητικός και μέσα στην τελετή έναρξης. Χωρίς υπερβολή, την πιο εντυπωσιακή που έχω ποτέ δει. Συντομότατοι οι χαιρετισμοί, λίγα τα προβαλλόμενα φιλμάκια. Στα ενδιάμεσα, παιδιά που εκτελούν συμφωνική μουσική με... μπαλόνια ή πάτους κουβάδων, χορεύτριες μοντέρνου μπαλέτου σε συγχρονισμένες φιγούρες, χορωδία ανηλίκων να ερμηνεύει σε ποτ πουρί γνωστά κομμάτια από κινηματογραφικά σάουντρακ, ομάδα νεαρών χορευτών να εμψυχώνει λαμπρά τα δημοφιλή τραγούδια του «Saturday night fever» .

Το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το σινεμά με τη μουσική και τον χορό συναντώνται σε μια 2,5ωρη εκδήλωση - φεστιβάλ ολόκληρο θαρρείς από μόνη της! Η οποία προωθεί δυναμικά, μαζί με τη διοργάνωση, και την πόλη με τον ιδιαίτερο πολιτισμό της. Κι όλα αυτά χωρίς... δεκάρα! Ολοι εθελοντές, ιδρύματα και φορείς.

«Το φεστιβάλ στοίχισε συνολικά 19.000 ευρώ», μας λέει ο δάσκαλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιοσέπ Αρμπιόλ, διευθυντής του φεστιβάλ που οργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. «7.000 από την τσέπη μας (το εκπαιδευτικό ίδρυμα Jordi al Mussol) και άλλα 12.000 που έχει εγκρίνει το κράτος, αλλά άγνωστο πότε θα τα δώσει».

Το δε πραγματικό κόστος, αν τιμολογούνταν εθελοντές και δωρεές, φθάνει τα 180.000 ευρώ, συμπληρώνει.

ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο