6 Μαρ 2014

Κέρινα ομοιώματα του Μ. Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β' και της Ολυμπιάδας σε μουσείο των Σκοπίων (φωτογραφίες)

Δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, της Ολυμπιάδας, του Αριστοτέλη, του Φλάβιου και του Τσάρου Σαμουήλ, θα τοποθετηθούν στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των ...Σκοπίων, το οποίο θα εγκαινιασθεί εντός των επόμενων μηνών.

Τα κέρινα αυτά ομοιώματα, που είναι σε φυσικό μέγεθος, παραγγέλθηκαν στη Ρωσία και ορισμένα από αυτά έχουν ήδη μεταφερθεί στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων.

Ιστοσελίδες των Σκοπίων δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β' και της Ολυμπιάδας που τοποθετήθηκαν στο νέο μουσείο.

Η διευθύντρια του νέου αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων Βεσέλα Τσεστόεβα δήλωσε ότι τα ομοιώματα του καθενός θα αποτελέσουν ξεχωριστή έκθεση εντός του αρχαιολογικού μουσείου και θα τοποθετηθούν χρονολογικά στην εποχή κατά την οποία έζησαν, ενώ στην είσοδο θα εκτεθεί αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.
 

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) που διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό.

Οι συλλογές του μουσείου θα εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά θα εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα.

Πρόσφατα, κατά τη μεταφορά αντικειμένων από το παλαιό στο νέο κτίριο του αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων, διαπιστώθηκε ότι 166 εκθέματα έχουν κάνει “φτερά”. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε, πριν από μερικές ημέρες, οχτώ άτομα για την κλοπή των αντικειμένων αυτών, τα οποία ανήκουν σε διάφορες ιστορικές περιόδους και είχαν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικούς χώρους στην ΠΓΔΜ και κυρίως στο Ίσαρ- Μάρβιτσι, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρώην διευθυντής του μουσείου, καθώς και ο πρώην διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, Πάσκο Κούζμαν,ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες τελεί υπό κατ' οίκον κράτηση για παράνομη έκδοση αδειών αρχαιολογικών ανασκαφών, το διάστημα που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ο Πάσκο Κούζμαν είναι ένας από τους γνωστότερους αρχαιολόγους στην ΠΓΔΜ και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς εμπνευστές της ιδέας του σχεδίου “Σκόπια 2014” ή αλλιώς του αποκαλούμενου σχεδίου “εξαρχαϊσμού” από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τεράστιων αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (Μ. Αλέξανδρος, Φίλιππος Β΄ κ.ά.).

(Φωτογραφίες: republika.mk)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο