12 Μαρ 2014

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στο θέατρο «Εμπρός»

«Ο φασισμός δεν ξέρει να χορεύει. Δεν έχει χρώματα, δεν τραγουδά. Αυτά είναι τα δικά μας όπλα». 

Αυτό είναι το σύνθημα του αντιφασιστικού φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, που θα πραγματοποιηθεί από τις... 13 έως τις 23 Μαρτίου ύστερα από πρωτοβουλία καλλιτεχνικών ομάδων να «δράσουν ενάντια στον βίαιο εκφασισμό της κοινωνίας», με τον τρόπο που γνωρίζουν καλύτερα: μέσα από την τέχνη.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, το Σάββατο 22 Μάρτη, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου, καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν δράσεις που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορό, περφόρμανς, προβολές, δρώμενα, οργανωμένες συζητήσεις και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο θέατρο "Εμπρός" αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Καλύτερο όπλο ενάντια στο φασισμό, είναι να μην είσαι μόνος», τονίζουν οι καλλιτέχνες που φωτογραφήθηκαν για τις αφίσες του φεστιβάλ φορώντας μάσκες με τη μορφή προσωπικοτήτων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα με την αντιφασιστική τους δράση: Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ρόζα Λούξεμπουργκ. «Οι λέξεις, οι νότες , ο χορός και τα χρώματα είναι τα δικά μας όπλα. Ας τα ενώσουμε ενάντια στο φόβο και στην απάθεια», αναφέρει ο οργανωτικός πυρήνας του φεστιβάλ (Βασίλης Κουκαλάνι, Αγγελική Τόμπρου, Λαρίσσα Βέργου, Τατιάνα Σκανάτοβιτς, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου, Αντώνης Ρέλλας, Ρόζα Προδρόμου, Μάνια Παπαδημητρίου κ.α.) και απευθύνει κάλεσμα σε κάθε άνθρωπο ή ομάδες που βιώνουν τον ρατσισμό αλλά και σε όλους όσους επιθυμούν να στηρίξουν εθελοντικά αυτή τη προσπάθεια.

«Υπάρχουν σήμερα πολλές ομάδες και θεάματα που διεκδικούν με τη δουλειά τους μια κοινωνική συμμετοχή και ένα πεδίο πολιτικού διαλόγου αλλά δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα κάποια οργανωμένη κίνηση. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα συντονισμού και δράσης ανθρώπων των παραστατικών τεχνών που θα μπορεί να ενεργοποιήσει μια συλλογική αντιφασιστική συζήτηση αλλά και συνείδηση στον χώρο μας», ανέφερε ο σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο θέατρο Εμπρός .


Όπως τόνισε ο ίδιος πρόκειται για ένα αυτοδιαχειριζόμενο φεστιβάλ, το οποίο φιλοδοξούν να έχει τη δυναμική ενός «πυροτεχνήματος με διάρκεια» και να εμπνεύσει τον κόσμο. «Δεν έχουμε κάποιο χορηγό. Τα οργανώσαμε όλα μόνοι μας. Αυτό δίνει και στους καλλιτέχνες ανεξαρτησία και τους επιτρέπει να αφήσουν το στίγμα της πολιτικής του θέσης απέναντι σε αυτό που συμβαίνει», είπε για να προσθέσει: «Η ανάπτυξη φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων, οι επιθέσεις σε μετανάστες και ΛΟΑΤ, ο ρατσισμός των θεσμών, η γενικότερη έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία και η εκδήλωση μορφών βίας σ' ολόκληρη την κοινωνία, - ακόμα και μέσα στα σχολεία, μας ενεργοποιεί στο να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.Να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης μακριά από τις λογικές του διχασμού».

Aνάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις συναυλίες είναι οι: Τάνια Τσανακλίδου, Παναγιώτης Τσεβάς, Mιχάλης Δέλτα, Κώστας Παυλίδης, Ψαραντώνης, Σπύρος Γραμμένος, Ματούλα Ζαμάνη, Στάθης Δρογώσης, Χριστίνα Μαξούρη, Φοίβος Δεληβοριάς , Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Μαντζούκης, Βαγγέλης Καζαντζής, Θάνος Ανεστόπουλος, Κώστας Παρίσης, Λόλεκ, Ομάδα κρουστών Quilombo κ.α΄.

Ενώ, θα ανέβουν παραστάσεις από το Θέατρο δρόμου, το Θέατρο Κωφών, τη Κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία, τη Συριακή Κοινότητα, τη Κοινότητα Μπαγκλαντές και τις ομάδες Θέρος, Εμείς, 4Frontal, Θε.αμ.α, Εκτός Δρόμου, Ubuntu, Ντουθ, Ήμουν κι εγώ εκεί κ.α'.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, εδώ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο