2 Μαρ 2014

Η πανέμορφη δημοσιογράφος που ρώτησε τον Κλούνεϊ για τα Ελγίνεια

Η Ελίζα Χριστοδουλίδου η 24χρονη δημοσιογράφος που ρώτησε τον George Clooney ποια είναι η δική του θέση για την επιστροφή των ελληνικών μνημείων από το Βρετανικό Μουσείο μιλά για την πολυσυζητημένη συνάντησή τους στο Βερολίνο…
Σύμφωνα με όσα είπε στο περιοδικό People στα 24 χρόνια της, βρέθηκε για πρώτη φορά στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου με την ομάδα του moveitmag.gr, όπου εργάζεται, και με μια «μαγική» ερώτηση «μεταμόρφωσε» τον George Clooney σε… πρέσβη της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα!

Η Ελίζα Χριστοδουλίδη, όπως η ίδια λέει, βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο σωστό σημείο, έχοντας απέναντί της έναν από τους πιο αγαπητούς κινηματογραφικούς σταρ. Και αδιαμφισβήτητα έδωσε στην 64η Μπερλινάλε έναν αέρα ελληνικό. «Οποιοσδήποτε Έλληνας δημοσιογράφος αν παρακολουθούσε την ταινία Μνημείων Άνδρες και βρισκόταν στη θέση μου, θα έπρεπε να κάνει την ίδια ερώτηση» λέει η Ελίζα. «Ήταν όλα θέμα timing. Μετά την προβολή της ταινίας, κατευθύνθηκα στο χώρο όπου γινόταν η συνέντευξη Τύπου με τους συντελεστές της παραγωγής. Είχε ήδη ξεκινήσει τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά. Επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Από την είσοδο του Hyatt μέχρι τον πρώτο όροφο δεν είναι υπερβολή να πω ότι περίμεναν εκατοντάδες συνάδελφοι. Άρχισα να κάνω τους ελιγμούς μου, λέγοντας κάθε φορά που προσπερνούσα τους υπόλοιπους με τρόπο “sorry”. Κάτι που δεν άρεσε, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν με ενδιέφερε. Είπα “δεν γίνεται. Ακούω τη φωνή του, τον βλέπω στην οθόνη, πρέπει να φτάσω εκεί”».

Φτάνοντας στην κατάμεστη αίθουσα, η Ελίζα αντίκρισε δεκάδες χέρια υψωμένα να παρακαλούν για μία ερώτηση. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν κατά το πλείστον χιλιομασημένα κλισέ, όπως, π.χ., «Πώς καταφέρνετε να μένετε τόσο φρέσκος, κύριε Clooney;» ή «Το γνωρίζετε ότι συμμετέχετε στις ερωτικές φαντασιώσεις των περισσότερων γυναικών;». «Και τότε ακούγεται ο συντονιστής να λέει “one last question, please”. Χωρίς να το σκεφτώ, σηκώνω το χέρι μου. Όταν μου έγνεψε καταφατικά για να κάνω την ερώτηση, δεν το πίστευα. Στην αρχή μπλόκαρα, ένιωσα να μου δένεται το στομάχι, γιατί είναι απέναντί σου ο George Clooney, σε κοιτάζει και περιμένει να του μιλήσεις, όμως είπα “ξεκόλλα”» διηγείται η Ελίζα. «Ποια είναι η πρότασή σας για να διεκδικήσει η Ελλάδα να επιστρέψουν τα δικά της μνημεία;» τον ρώτησε. «Η επιστροφή τους είναι ένα δίκαιο αίτημα» απάντησε ο George Clooney, ανακινώντας ένα θέμα που έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις αλλά και αντιδράσεις. «Νομίζω ότι η επίθεση που έκανε ο δήμαρχος του Λονδίνου στον George Clooney με αφορμή τις δηλώσεις του είναι τουλάχιστον άδικη.

Έκανε παγκόσμια πρεμιέρα μιας ταινίας που “κράζει” τον Χίτλερ και το ναζισμό – κι αυτό το έκανε στο Βερολίνο. Ουσιαστικά με την ταινία τοποθετείται κατά του ναζιστικού κινήματος. Κι όσο για το χαρακτηρισμό “ανιστόρητος”, που του απέδωσαν, δεν ισχύει. Στην ερώτησή μου χρησιμοποίησα τη λέξη “μνημεία” και όχι “ελγίνεια” ή “μάρμαρα του Παρθενώνα”, επειδή και η ταινία του λέγεται Μνημείων Άνδρες. Ήμουν πολύ συγκεκριμένη, ήξερε ξεκάθαρα σε τι αναφερόμουν, είναι διαβασμένος και χάρηκα πολύ που απάντησε καταφατικά».

Βέβαια η Ελίζα προσπάθησε να αποσπάσει και μια πρόταση του George Clooney για το πώς θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα. «Επέμεινα. Τον ξαναρώτησα, γιατί η ταινία δείχνει και τον τρόπο που μια διμοιρία του αμερικανικού στρατού κατάφερε να πάρει πίσω τα μνημεία από τους ναζιστές. Κι εκείνος μου απάντησε χαμογελώντας “δεν είμαι καλός στις προτάσεις”, εννοώντας τις προτάσεις γάμου, επιβεβαιώνοντας έτσι και τον τίτλο του αμετανόητου εργένη που του έχει αποδοθεί. H απάντησή του ήρθε αργότερα στη συνέντευξη για την ταινία στο Λονδίνο» λέει η Ελίζα.Και ο ντόρος που έγινε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. «Οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν τα μάρμαρα για τους δικούς τους λόγους. Προσελκύουν πάρα πολύ κόσμο στο Βρετανικό Μουσείο κάθε χρόνο. Εμείς, όμως, διεκδικούμε κάτι που ιστορικά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μας ανήκει. Αυτή η δημοσιότητα είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες διεκδίκησης των γλυπτών».

Η ευαισθητοποίηση της 24χρονης δημοσιογράφου για το θέμα κέντρισε και το ενδιαφέρον του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. «Με κάλεσαν από το ίδρυμα και μου ζήτησαν να βρεθώ κοντά τους και να ενημερωθώ για τη δράση τους. Με ρώτησαν αν θέλω κι εγώ να υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, γιατί σίγουρα είμαι μια από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της επιστροφής των μνημείων στην Ελλάδα. Είχαν γίνει κινήσεις από τη Μελίνα Μερκούρη σε μια εποχή πολύ πιο δύσκολη. Δεν μπορούμε εμείς τώρα, με τόσα αγαθά, να κάνουμε κάτι πιο στοχευμένο και μεγάλο για να ακουστούμε σε όλο τον κόσμο; Είναι βέβαιο ότι γίνεται» λέει.

matrix24

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο