22 Νοε 2013

To μυστήριο με το άγαλμα που κινείται! - Δείτε το βίντεο

Επί μήνες, οι έφοροι ενός βρετανικού μουσείου επιχειρούσαν να λύσουν ένα μεταφυσικό μυστήριο που τους είχε αφήσει μα ανοιχτό το στόμα: 

πώς μπορούσε ένα αρχαίο αιγυπτιακό άγαλμα ηλικίας 3.800 ετών, κλεισμένο σε μια σφραγισμένη γυάλινη προθήκη, να περιστρέφεται, κατά τα φαινόμενα μόνο του.

Οι φήμες που περιέβαλαν αυτήν την παράξενη υπόθεση....
αφθονούσαν. Κάποιοι έλεγαν ότι επρόκειτο για την κατάρα ενός αρχαίου θεού, άλλοι ότι το πνεύμα του προηγούμενου ιδιοκτήτη του αγάλματος είχε μπει μέσα του και το έκανε να τρέμει. Ορισμένοι, πιο προσγειωμένοι, αναζητούσαν το μαγνητικό πεδίο που ευθυνόταν για τη μετακίνηση του αγάλματος.

Ένας Βρετανός μηχανικός έλυσε τελικά το αίνιγμα, καθώς ανακάλυψε ότι η περιστροφή οφειλόταν στις ανεπαίσθητες δονήσεις από την κυκλοφορία και τα βήματα των περαστικών.

«Το άγαλμα περιστρεφόταν λόγω των δονήσεων. Τοποθετήσαμε ένα επιταχυνσιόμετρο και διαπιστώσαμε ότι οι δονήσεις από τα οχήματα που κινούνταν στο δρόμο και τα βήματα των επισκεπτών του μουσείου ήταν η αιτία», είπε ο Στιβ Γκόσλινγκ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το καλοκαίρι, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και έδειχνε το άγαλμα να περιστρέφεται, προκάλεσε κατάπληξη σε όλο τον κόσμο. Μεγάλα πλήθη έσπευσαν στο Μουσείου του Μάντσεστερ για να δουν το αξιοπερίεργο φαινόμενο.

Το αγαλματίδιο, που έχει ύψος μόλις 25 εκατοστά, εικονίζει έναν άνδρα, τον Νεμπ-Σένου και ήταν προσφορά στον Όσιρι, τον θεό του κάτω κόσμου στην αρχαία Αίγυπτο. Το είχε δωρίσει στο Μουσείο ένας ιδιώτης συλλέκτης πριν από περίπου 80 χρόνια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο