12 Νοε 2013

Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στη Μητροπόλεως σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων

Σε ιδιόκτητο οίκημα στην οδό Μητροπόλεως προγραμματίζει ο Δήμος Αθηναίων να μεταφέρει το μουσείο «Μαρία Κάλλας», το οποίο προς το παρόν στεγάζεται στην «Τεχνόπολις», αλλά παραμένει κλειστό.

Πρόκειται για ένα κτήριο που ...οικοδομήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη συμβολή της Μητροπόλεως με την οδό Πετράκη, και το οποίο το 1985 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Το τριώροφο κτήριο είχε αρχικά παραχωρηθεί για χρήση στο Θεατρικό Μουσείο, αλλά η μετακόμισή του δεν έγινε ποτέ εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Η δημιουργία του μουσείου «Μαρία Κάλλας» βρίσκεται, όπως εξηγεί η πρόεδρος της «Τεχνόπολις», Αγγελική Αντωνοπούλου, στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης με το κόστος κατασκευής του να υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια, η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο, «ώστε να υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται».

«Ασύμφορη» και «πολυδάπανη» η επισκευή της οικίας Κάλλας

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤ για την παραχώρηση της οικίας Κάλλας επί της Πατησίων, με μίσθωση ή χρησιδάνειο με την υποχρέωση από την πλευρά του Δήμου να εκτελέσει τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, που υπολογίζονται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

«Ας είναι ασύμφορη η επισκευή του. Το κτήριο πρέπει να επισκευαστεί και ο Δήμος εξετάζει τις δυνατότητες ένταξής του στο ΕΣΠΑ. Η Πατησίων είναι ένας πολύπαθος δρόμος και πρέπει να κρατηθεί η κτηριακή ιστορία της περιοχής» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά.

Ενδιαφέρον για την οικία Κάλλας έχει εκφράσει και το ζεύγος Βασίλη Βασιλικού και Βάσως Παπαντωνίου, που οραματίζονται τη στέγαση εκεί της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, που θα φέρει το όνομα της θρυλικής ντίβας της όπερας.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για το κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», που ο κ. Βασιλικός και η κ. Παπαντωνίου έχουν συστήσει, έχει ως σκοπό της τη δημιουργία κτηρίου για την Εθνική Λυρική Σκηνή (όραμα που γίνεται πράξη σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») και τη σύσταση Ακαδημίας που θα φέρει το όνομα «Μαρία Κάλλας».

«Αρχικά οραματιζόμασταν Όπερα και Ακαδημία να στεγάζονται σε κοντινά κτήρια, κάτι που δεν ήταν εφικτό να γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο. Γι' αυτό έχουμε καταθέσει από το 2005 το ενδιαφέρον μας στο ΝΑΤ, μαζί με σχέδιο μελέτης από το γραφείο του αρχιτέκτονα, Αλέξανδρου Τομπάζη, για την αποκατάσταση της οικίας της Μαρίας Κάλλας και τη δημιουργία εκεί Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, ενός θεσμού που τιμά την Κάλλας και τη λυρική τέχνη» τονίζει η διεθνούς φήμης σοπράνο, Βάσω Παπαντωνίου, και προσθέτει: «Πιστεύω πάρα πολύ στην παιδεία στη λυρική τέχνη. Αυτό είναι που θα τιμήσει μέσα στο χρόνο τη Μαρία Κάλλας, μια Ακαδημία στο όνομά της που θα προκαλέσει διεθνώς το ενδιαφέρον των σπουδαστών. Ό,τι ακριβώς της οφείλουμε».

Η ίδια επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για την οικία Κάλλας σταμάτησαν με τις καταλήψεις, αλλά και με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, ενδιαφέρον για το οποίο τους ενημέρωσε εξ' αρχής ο κ. Καμίνης. Ελπίζει ωστόσο ότι τα σχέδια του Δήμου για αξιοποίηση του κτηρίου θα περιλαμβάνουν και την Ακαδημία. «Ο Δήμος δεν μπορεί να αγνοήσει τη δική μας προσπάθεια να γίνει ένας τόσο σοβαρός θεσμός» λέει, ενώ για την προοπτική συνεργασίας με το Δήμο στην αξιοποίηση του κτηρίου συμπληρώνει: «Δεν έχω το δικαίωμα σε ένα τέτοιο πολύ μεγάλο έργο και θεσμό, στο οποίο θα έρχονται μουσικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι από όλο τον κόσμο, να αρνηθώ εάν ο Δήμος θελήσει να είναι μέρος αυτής της διεργασίας για τη δημιουργία της Ακαδημίας».

Όσον αφορά στην πολυδάπανη αποκατάσταση του κτιρίου, η κ. Παπαντωνίου απαντά κατηγορηματικά: «Αν μας δοθεί για ανάπλαση το κτήριο, θα βρούμε τα χρήματα».


Η άποψη του ΝΑΤ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΑΤ Γιώργος Θεοτοκάς επισημαίνει ότι στις συζητήσεις του με το Δήμο Αθηναίων δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινά αποδεκτή λύση, ενώ για την περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» διευκρινίζει ότι το ΝΑΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας μίσθωση της οικίας σε ιδρύματα και ιδιώτες, καθώς θα πρέπει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό και να πλειοδοτήσει.

«Αντίθετα, στην περίπτωση του Δήμου έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε απευθείας μίσθωση» τονίζει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι αν δεν έχει θετική έκβαση καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, το ΝΑΤ θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του κτιρίου, με απαραίτητο όρο την προηγούμενη αποκατάστασή του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο