3 Ιουλ 2013

Από τη μουσική στις Ειδικές Δυνάμεις και τη… φιλοσοφία

Ο Jason Everman θα μπορούσε να κάνει καριέρα όταν ήταν μέλος- κιθαρίστας- δύο μεγάλων συγκροτημάτων της δεκαετίας του ’90: των Nirvana και των Soundgarden. 

Αλλά διώχθηκε και από τα δύο και η καριέρα του.... στη μουσική σκηνή παρέμεινε σχέδιο επί χάρτου. Ο Kurt Cobain δεν τον ήθελε γιατί τον θεωρούσε ιδιότροπο και οι Soundgarden διέκοψαν τη συνεργασία μαζί του γιατί αυτή δεν τα έβρισκαν.

Αλλά ο 45χρονος σήμερα Everman δεν ήθελε να μείνει μόνο στο τι δεν έγινε και την καριέρα που δεν απογειώθηκε. Κι έτσι το 1993, σε ηλικία 26 ετών, πήγε στο στρατό.

«Έλεγα πως αυτό ήταν, αυτή θα ήταν η ταυτότητά μου», τόνισε ο Everman σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Κάναμε μερικά πολύ καλά σόου με τον Jason αλλά γρήγορα τα πράγματα ξέφυγαν», θυμάται ο Krist Novoselic των Nirvana.Σε μια μπάντα που ξεχώρισε και για τη «σκοτεινή» διάθεση του Cobain, ο Everman έπεφτε πολύ «καταθλιπτικός».

Παίζοντας με τους Nirvana

«Ήταν αστείος και πνευματώδης και ξαφνικά ήταν σαν ένα σύννεφο να εμφανίζεται από πάνω του», αφηγείται ο μάνατζερ των Soundgarden.

Με τους Soundgarden

Φαίνεται πως ο Everman είχε προβλήματα με τη συμπεριφορά του από παιδί κι έτσι η γιαγιά του τον έστειλε σε έναν ψυχοθεραπευτή, ο οποίος έτυχε να είναι λάτρης της κιθάρας. Εκεί ο μικρός Jason έπιασε για πρώτη φορά το όργανο στα χέρια του και λίγο μετά ανακάλυψε το punk rock.

Μετά την αποχώρησή του από τους Soundgarden, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο όπου έπαιζε με μία άλλη μπάντα, τους Mindfunk. Τότε συνειδητοποίησε πως έπρεπε να κάνει κάτι εντελώς «μη κουλ». «Είχα παίξει στα πιο κούλ συγκροτήματα, ήθελα πλέον να κάνω κάτι εντελώς «μη κουλ»», είπε ο ίδιος.

Κι έτσι μπήκε στο λεωφορείο με προορισμό τη χώρο εκπαίδευσης του στρατού στο Fort Benning της Georgia για να περάσει τη διάρκειας 61 ημερών εκπαίδευση.

Στο στρατό

Σύμφωνα με συναδέλφους του από το στρατό, ποτέ δεν μιλούσε ο ίδιος για το μουσικό παρελθόν του αλλά με κάποιο τρόπο οι άλλοι μάθαιναν ποιος είναι.

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε και η στρατιωτική του πορεία άρχισε αλλά οι φιλοδοξίες του Everman δεν είχαν ικανοποιηθεί. Έτσι έκανε αίτηση για τις Ειδικές Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσής του είδε τα αεροπλάνα να πέφτουν στους Δίδυμους Πύργους και συνειδητοποίησε πως θα πήγαινε στον πόλεμο.

«Στη διάρκεια της ενήλικης ζωής μου προσπάθησα συνειδητά να αναπτύξω τρεις πλευρές του εαυτού μου: τον καλλιτέχνη, τον στρατιώτη και τον φιλόσοφο», δηλώνει ο ίδιος.

Εγκατέλειψε το στρατό το 2006 και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να σπουδάσει φιλοσοφία και πήρε μπάτσελορ. Σύμφωνα με το προφίλ του στο Κολούμπια, δούλεψε επίσης ως ψαράς στην Αλάσκα και για ένα διάστημα έμεινε με μοναχούς στο Νεπάλ.

Μετά την… πρωτότυπο πορεία του, φαίνεται πως είναι πλέον έτοιμος να κάνει πιο συνηθισμένα πράγματα. «Μπορεί να γίνω μπάρμαν κάπου», λέει ο ίδιος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο