16 Ιουλ 2013

«Γριά» τριών διασήμων


Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, στη Στέγη Γραμμάτων καιΤεχνών, θα παρουσιαστεί (18-21/7, 9μμ) η νέα σκηνοθεσία του ...
Ρόμπερτ Γουίλσον «The old woman» («Η Γριά»), με ερμηνευτές τον Αμερικανό ηθοποιό Γουίλεμ Νταφόεκαι τον Ρώσο χορευτή - χορογράφο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. 

Οι δύο διάσημοι καλλιτέχνες «μιλούν», τραγουδούν, χορεύουν, ερμηνεύοντας -και οι δύο- κωμικο-συμβολικά το μοναδικό πρόσωπο του έργου. Σκηνοθεσία, σκηνικά, σχεδιασμός φωτισμών Ρόμπερ Γουίλσον. Διασκευή Ντάριλ Πίνκνι. Κοστούμια Ζακ Ρεϊνό. Φωτισμοί Α.Τζ. Γουίσμπαρτ. Μουσική επιμέλεια Χολ Γουίλνερ.

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Ρώσου συγγραφέα των αρχών του 20ού αιώνα, Δανιήλ Χαρμς. Ποιητής και συγγραφέας του παραλόγου, ο Δανιήλ Χαρμς άφησε πολλά σύντομα κείμενα που συνταιριάζουν την υψηλή λογοτεχνικότητα, τη δημιουργική «τρέλα», τη λακωνικότητα, το παιγνιώδες ύφος, το μαύρο χιούμορ, το πυκνό νόημα. Στην γκροτέσκα νουβέλα «Η Γριά», την οποία διασκεύασαν θεατρικά οι Μπαρίσνικοφ - Νταφόε - Ουίλσον, ο Χαρμς καταγράφει την παράλογη περιπέτεια ενός συγγραφέα, ο οποίος μια μέρα ανακαλύπτει, εντελώς ανεξήγητα, στο διαμέρισμά του το πτώμα μιας ηλικιωμένης. Το πρόσωπο του διηγήματος αναρωτιέται πώς θα μπορέσει να ξεφορτωθεί το κουφάρι, για να βρει την ησυχία του.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο