10 Ιουλ 2013

Ισορροπίες Χατζάκη στο Εθνικό

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

Ποιοτικές και λαϊκές παραστάσεις, με Λαζόπουλο, Φιλιππίδη, Μπέζο, αλλά και Μαυρίκιο, Λυγίζο, Ξάφη

Με ένα ρεπερτόριο που προσπαθεί να συνδυάσει εμπορικούς με καλλιτεχνικούς στόχους και που δεν θέλει να γκρεμίσει αλλά να ισορροπήσει -χωρίς ....ωστόσο να διαθέτει συνεκτικό άξονα- ανάμεσα σε αυτό που ήταν το Εθνικό Θέατρο επί Γιάννη Χουβαρδά και σε αυτό που φέρει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ξεκινά η θητεία του Σωτήρη Χατζάκη στο «τιμόνι» της πρώτης κρατικής σκηνής.

«Το Εθνικό είναι το σπίτι όλων των ηθοποιών», είπε μεταξύ άλλων στη χθεσινή παρουσίαση του ρεπερτορίου του Εθνικού Θεάτρου ο Σωτήρης Χατζάκης, που σκοπεύει να φέρει από το ΚΘΒΕ όλες τις κοινωνικές δράσειςΕίναι χαρακτηριστικό το ότι θέλησε να διατηρήσει γέφυρες με την παρελθούσα φάση, «λόγω διαθεσιμότητας αλλά και αβρότητας», επαναλαμβάνοντας 4 παραστάσεις της περιόδου Χουβαρδά («Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», την «Γκόλφω», το «Ζ» και τους «Θεατές»), δίνοντας συγχρόνως το βήμα σε καλλιτέχνες που αποτέλεσαν τη σφραγίδα της ( όπως ο Νίκος Καραθάνος). Την κακοτοπιά του «λαϊκισμού», για την οποία κατηγορήθηκε στο ΚΘΒΕ, την απέφυγε σε μεγάλο βαθμό, βάζοντας ως σκηνοθέτες, δίπλα στον Λάκη Λαζόπουλο, τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιάννη Μπέζο, τον Δημήτρη Μαυρίκιο, τον Δημήτρη Καραντζά, τον Εκτορα Λυγίζο και τον Αργύρη Ξάφη.

Μοιάζει να μην υπάρχει παρ' όλα αυτά ένας κορμός, αλλά η επιθυμία να ικανοποιηθούν όλες οι τάσεις. Πλην μιας. Απουσιάζει σχεδόν εξ ολοκλήρου από το Εθνικό στο ρεπερτόριο 2013-2014 το σύγχρονο ξένο έργο.

«Δεν είμαστε ιδιοκτήτες, είμαστε διαχειριστές» είπε ο Σ. Χατζάκης. «Το Εθνικό Θέατρο ανήκει στην Ελλάδα και στους Ελληνες και όχι σε 3-4 πρόσωπα» τόνισε, αποδίδοντας το έργο του στην εμπειρία του δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο, στον οποίο αφιερώνει την παράσταση της «Γειτονιάς των αγγέλων» του Καμπανέλλη, που θα σκηνοθετήσει ο Κ. Τσιάνος. Ευχαρίστησε θερμά και τον Γιάννη Χουβαρδά για «την καλή διοικητική, οικονομική και καλλιτεχνική κατάσταση στην οποία παρέδωσε το Εθνικό». Στο τέλος ζήτησε «περίοδο χάριτος», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε εμπορικό θέατρο ούτε να ρίχνουμε το βάρος μας στο να γίνουμε ελκυστικοί. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα ιδιωτικά θέατρα. Δεν μπορούμε να μπούμε στο παιχνίδι της αγοράς. Αλλη είναι η αποστολή μας».


Το «Ζ» και το «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» είναι οι 2 από τις 4 παραστάσεις της θητείας του Γ. Χουβαρδά που θα επαναληφθούν το 2013 - 2014Παρ' όλα αυτά, δεν το αποφεύγει. Εμμέσως το δικαιολόγησε: «Κανείς δεν πρέπει να φύγει. Κανείς δεν περισσεύει αυτή τη στιγμή. Είμαστε λίγοι. Αλλά για να μείνουν οι συμβασιούχοι, πρέπει τα ταμεία να δουλεύουν και η επιχορήγηση να μην περικόπτεται».

Και όμως, μία από τις ειδήσεις που μας περίμεναν στη Νέα Σκηνή του Εθνικού χθες ήταν το «ψαλίδισμα» κατά 7% της τακτικής επιχορήγησής του (εκπίπτει στα 6.550.000 ευρώ). Επομένως;

«Το Εθνικό είναι το σπίτι όλων των ηθοποιών». Για το λόγο αυτό θα αναγγέλλονται στο εξής οι οντισιόν, με την προοπτική να αναζωογονηθούν οι τάξεις του θεάτρου με ακόμη 50 ηθοποιούς από εκείνους που ποτέ δεν πέρασαν το κατώφλι του. Αν και ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι το άνοιγμα στις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις. Εξ ου δημιουργείται στενή σχέση και με τη δραματική σχολή, ώστε οι απόφοιτοί της να εργάζονται στο θέατρο, όπως γινόταν δεκαετίες πριν.

Νέος υπεύθυνος δραματολογίου δεν διορίζεται, όπως είχε αναγγείλει ο Κώστας Τζαβάρας, διότι το Εθνικό διαθέτει ήδη τον Σάββα Κυριακίδη. Αναπληρώτρια διευθύντρια αναλαμβάνει η Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία θα σκηνοθετήσει και την παράσταση στο Παιδικό Στέκι.

Η μοναδική ρήξη που τολμά ο Σ. Χατζάκης αφορά τη δραματική σχολή. «Πάντα ήταν καλή. Μπορεί να γίνει και καλύτερη», είπε. Θα αλλάξει όχι μόνο ο διευθυντής, αλλά και το πρόγραμμα σπουδών, λειτουργώντας τμήματα αρχαίου δράματος και σκηνοθεσίας. Οι σπουδές ενδεχομένως να γίνουν τετραετείς. Παράλληλα με την επανίδρυση της Νέας Σκηνής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής επιθυμεί να δημιουργήσει και διεθνή σκηνή, που θα παρουσιάζει με ένα ευέλικτο σχήμα στο εξωτερικό όλο το χρόνο αρχαίο (κυρίως) δράμα.

Σε συζητήσεις βρίσκεται πάντως και με ξένους σκηνοθέτες. Φιλοδοξεί να φέρει στο Εθνικό τον Βαρλικόφσκι, τον Στανιέφκσι, τον Νεκρόσιους και τον Μορφόφ. Η επανάληψη της «Οδύσειας» παραμένει στον αέρα.



Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο