5 Ιουλ 2013

Πρεμιέρα με Μήδεια

Με τη Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και με τον Γιώργο Κιμούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σηκώνουν αυλαία τα φετινά Επιδαύρια, αύριο και το Σάββατο.

Για την παράσταση, η οποία ανεβαίνει αποκλειστικά από.... ανδρικό θίασο, ο Γιώργος Κιμούλης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου:

«Όλη η διανομή είναι ανδρική και η αιτία γι’ αυτό έχει περισσότερο να κάνει με την θεματική του έργου και με το κατά πόσο θα μπορέσει αυτή η θεματική να γίνει πιο καθαρή. Θέλω να πω, ότι η αρχαία ελληνική τραγωδία δεν είναι ούτε δράμα, πολύ δε περισσότερο δεν είναι ηθογραφία. Η αρχαία Ελληνική τραγωδία φιλοσοφεί. Στη Μήδεια δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε απλώς με την ιστορία μια γυναίκας που προδόθηκε από τον άνδρα της και για να τον εκδικηθεί σκότωσε τα παιδιά της. Η Μήδεια ουσιαστικά μιλάει για τον τρόπο που η ίδια η φύση τιμωρεί την ανδρική

έπαρση ενός δυτικο-ευρωπαικού πολιτισμού. Αυτή την καμπάνα χτυπάει ο Ευριπίδης από τότε, γιατί από τότε έχει αρχίσει η προσπάθεια του ανθρώπου να εξορίσει τον εαυτό του από τον κόσμο, έχοντας την έπαρση ότι το σύμπαν και ο κόσμος κατασκευάστηκε για να τον κατανοήσει και να τον καταλάβει ο άνθρωπος και όχι ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και του σύμπαντος. Αυτό είναι το θέμα της Μήδειας». 

Γιώργος Κιμούλης

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο