22 Φεβ 2013

"Τηλέμαχος - Should I Stay or Should I Go?"


Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την παράσταση των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη"Τηλέμαχος...
- Should I stay or should I go?", από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013. 

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, οι δύο νέοι δημιουργοί που υπογράφουν τη σκηνοθεσία του έργου, έχουν αναθέσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σεμια σειρά ανθρώπων από διαφορετικές γενιές, οι οποίοι μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, πασχίζοντας να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: "Να φύγω ή να μείνω;". 

Ανάμεσα στις ιστορίες της ζωής τους και στις προσωπικές μαρτυρίες τους γύρω από τη μετανάστευσηκαι την επιστροφή στην πατρίδα παρεμβάλλονται αποσπάσματα από την "Οδύσσεια". 

Αλλοτινοί μετανάστες και γκασταρμπάιτερ, σύγχρονοι Αθηναίοι ταλανισμένοι από την κρίση και ειδικοί,συζητούν επί σκηνής, από κοινού με τον Πρόδρομο Τσινικόρη στον ρόλο του Τηλέμαχου, την κατάσταση στην Ευρώπη και αφηγούνται την προσωπική τους οδύσσεια - από την αναμέτρηση με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη μέχρι το βίωμα της απώλειας και της εξαπάτησης, της ενοχής και του οικονομικού χρέους, της ανεργίας και της αυταπάρνησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο Τηλέμαχος και οι πολυταξιδεμένοι του σύντροφοι εξετάζουν τα διάφορα αυτο- και ετερο- στερεότυπα, στο πλαίσιο της αναμέτρησης με τη σύγχρονη κρίση. 

Συμπαραγωγός στην παράσταση είναι το κατεξοχήν διαπολιτισμικό θέατρο του Βερολίνου, Ballhaus Naunystrasse, του οποίου το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εποπτεύει ο διεθνούς φήμης Τούρκος κινηματογραφιστής Φατίχ Ακίν. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο "άνοιγμα" της Στέγης προς τη διεθνή σκηνή. 


Ο υπότιτλος της παράστασης ("Should I Stay or Should I Go") παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι 
του πανκ-ροκ συγκροτήματος The Clash από το άλμπουμ "Combat Rock" (1982).
Ο δραματουργός της παράστασης, ο 44χρονος Jens Hillje, συγκαταλέγεται στους πλέον ανερχόμενους καλλιτέχνες της Γερμανίας. Μαζί με τον Thomas Ostermeier υπήρξαν, από το 1996-99, οι εμπνευστές και συν-διευθυντές του θιάσου Baracke του Deutches Theater και συνέχισαν την πετυχημένη συνεργασία τους για ακόμη δέκα χρόνια στη Schaubühne. Ο Χίλλιε, σε συνεργασία με τον Nurkan Erpulat, έγραψαν το 2010 το έργο "Verrucktes Blut", το οποίο ανακηρύχθηκε καλύτερο σύγχρονο θεατρικό κείμενο της χρονιάς από το έγκυρο περιοδικό Theater Heute. 

Τόσο ο Ανέστης Αζάς όσο και ο Πρόδρομος Τσινικόρης έχουν στενή σχέση με τη Γερμανία. Ο πρώτος σπούδασε σκηνοθεσία στην Ανώτατη Δραματική Σχολή Ernst Busch του Βερολίνου και ο δεύτερος γεννήθηκε στο Βούπερταλ, από γονείς μετανάστες στη Γερμανία. Το "Ταξίδι με τρένο", στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ 2011, υπήρξε η πρώτη κοινή παράσταση-ντοκιμαντέρ των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη. Με την παράσταση "Επίδαυρος", επίσης θεατρικό ντοκιμαντέρ, συμμετείχαν στο Ελληνικό Φεστιβάλ 2012. 

Η παράσταση "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ: SHOULD I STAY OR SHOULD I GO?" είναι μια παραγωγή του Kultursprünge και της ομάδας Projektor σε συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του German Federal Cultural Foundation και του Goethe Institut Athen. 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Σκηνικά & Κοστούμια: Lena Fay, Αγγελική Κόντη 
Δραματουργία: Jens Hillje, Irina Szodruch
Βίντεο: Benjamin Krieg, Hanna Slak, Guillaume Cailleau
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Τσουκαλάς 
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου 
Διεύθυνση παραγωγής: Fabian Langer
Βοηθός σκηνοθέτη & δραματουργού: Jana Vierheilig
Βοηθός παραγωγής: Aliki Schäfer
Υπέρτιτλοι: Monica Marotta, Aliki Schäfer
Μετάφραση: Ορσαλία Παρθένη 
Βοηθός Σκηνογράφου/Ενδυματολόγου: Hong Nhi Le
Παίζουν: Σοφία Αναστασιάδου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Knut Berger, Δέσποινα Μπιμπίκα, Χρήστος Σαραφιανός, Πρόδρομος Τσινικόρης, Γιάννης Τσουκαλάς 

Πρεμιέρα: Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013
Διάρκεια παραστάσεων: 27 Φεβρουαρίου - 10 Μαρτίου 2013 

Ημέρα & Ώρα:
Καθημερινά εκτός Δευτέρας & Τρίτης στις 21.00 

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 18€ 
Μειωμένο: 10€ 

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9005 800

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο