22 Φεβ 2013

Μοναδικό εύρημα: Ένας αρχαίος Έλληνας πολεμιστής στο Ισραήλ

Μυστήριο με 2.600 ετών κράνος Έλληνα πολεμιστή!

Αυτή είναι η ιστορία ενός μακρινού μας προγόνου, ενός πολεμιστή που τα ίχνη του χάνονται στους αιώνες και μόλις πρόσφατα είδαν και πάλι το φως του σημερινού πολιτισμού μας.

Το αρχαίο αυτό «κόσμημα» που είναι ιδιαίτερα ελαφρύ είναι... το μπρούτζινο κράνος ενός Έλληνα πολεμιστή που χρονολογείται πίσω στον 6 αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε στο βυθό της θάλασσας στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, ωστόσο παραμένει άγνωστο σε ποιον ανήκει! Ο ιδιοκτήτης του αποτελεί μυστήριο που σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν θα λύσουμε ποτέ.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της Μονάδας Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, διαθέτει επίχρυσα τμήματα και πολλά διακοσμητικά στοιχεία ενώ πρόκειται για ένα από τα πιο σφυρηλατημένα κομμάτια του πρώιμου ελληνικού πολεμικού εξοπλισμού που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.

Το μόνο που παραμένει μυστήριο είναι σε ποιον ανήκε αυτό το εκπληκτικό κράνος το οποίο ανασύρθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εκβάθυνσης του λιμανιού της Χάιφας από Ολλανδικό πλοίο πριν από πέντε χρόνια. 

Την απάντηση καλούνται να δώσουν τώρα οι ερευνητές.

Μια θεωρία αναφέρει ότι αυτό ανήκε σε πολεμιστή που βρισκόταν σε ένα από τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου κατά των Περσών.

Η περίοδος κατασκευής του συμπίπτει με τους Περσικούς Πολέμους αλλά και τον Πελοποννησιακό, και εικάζεται ότι ο κάτοχος του κράνους ήταν μισθοφόρος που πολεμούσε στο πλευρό των Φαραώ.

Πιθανόν να βρισκόταν σε εμπορικό πλοίο το οποίο είχε συναλλαγές με τον παράκτιο οικισμό του Τελ Αμπου Χαουάμ, κοντά στις εκβολές του ποταμού Ναχαλ Κισόν. 

Το κράνος εκτίθεται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στη Χάιφα.

Η τεχνοτροπία και η διακόσμηση του κράνους το κάνουν τόσο μοναδικό και εντυπωσιακό που σύμφωνα με τους ερευνητές ίσως να αποτελεί το πιο κομψό κομμάτι πανοπλίας που έχει ποτέ ανακαλυφθεί και περιγράφει την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.


Το κράνος είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ένα μόνο κομμάτι μετάλλου. Αυτή η εξελιγμένη για την εποχή τεχνική προσέφερε μείωση του βάρους του και πλήρη προστασία του κατόχου του.

Το κομμάτι πάνω από την μπρούτζινη μύτη, είναι χαραγμένο με σχέδια από την ουρά ενός παγωνιού ενώ πάνω από τα κενά για τα μάτια του πολεμιστή, ήταν σχεδιασμένα στην θέση των φρυδιών τέλεια σχεδιασμένα φίδια. Η γνάθος του κράνους, διακοσμημένη με φιγούρες λιονταριών.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα όμως, παραμένει αυτή η μπρούτζινη περικεφαλαία, που σήμερα κοσμεί το Εθνικό ναυτικό μουσείο στην Χάιφα του Ισραήλ. Η περικεφαλαία που ανήκε σε κάποιον Έλληνα που έζησε αιώνες πριν, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε την ταυτότητά του.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο