7 Ιαν 2013

Γαλλικό σινεμά: πλούσιοι ηθοποιοί, φτωχές ταινίες

Η τελευταία διετία υπήρξε από τις πιο θριαμβευτικές αλλά συγχρόνως και πιο καταστροφικές

(φωτό) Ο γάλλος ηθοποιός Ντανί Μπουν

Η τελευταία διετία υπήρξε από τις πιο θριαμβευτικές αλλά συγχρόνως και από τις πιο καταστροφικές για τον γαλλικό κινηματογράφο, σύμφωνα με τον «Independent».

Η ταινία «Ο καλλιτέχνης» σάρωσε... τα Οσκαρ πέρσι τον Φεβρουάριο ενώ «Οι άθικτοι» _ μια κωμωδία για την σωματική αναπηρία _ έσπασε κάθε ρεκόρ στο γαλλικό μποξ όφις το 2011. Τα εισιτήρια που έκοψαν τα γαλλικά σινεμά σημείωσαν πτώση 6% πέρσι σε σχέση με την κορύφωση του 2011, όμως κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Και, κυρίως, η Γαλλία παραμένει μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που διαθέτει δραστήρια εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Αλλά ακόμη και οι πιο πετυχημένες γαλλικές ταινίες χάνουν χρήματα. Μόνο μία από τις 10 δημοφιλέστερες ταινίες πέρσι ήταν η εξαίρεση.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι κορυφαίοι Γάλλοι ηθοποιοί εκμεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες της κινηματογραφικής βιομηχανίας που χαίρει κρατικής προστασίας και επιχορηγήσεων για να διεκδικήσουν υπέρογκες αμοιβές χολιγουντιανών επιπέδων _ δύο εκατ. ευρώ και άνω. Ως αποτέλεσμα, οι Γάλλοι σταρ είναι πλούσιοι αλλά όχι και οι ταινίες τους.

Πρόσφατο άρθρο ενός από τους πιο πετυχημένους Γάλλους παραγωγούς στον «Monde», του Βενσάν Μαραβάλ, πυροδότησε σφοδρή διαμάχη. Πρόθεση του Μαραβάλ ήταν εν μέρει να υπερασπιστεί τον ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ που βάλλεται από τη γαλλική κυβέρνηση διότι αναζητάει φορολογική εξορία στο Βέλγιο. «Το πραγματικό σκάνδαλο βρίσκεται αλλού», έγραψε. «Πώς γίνεται ένας γνωστός Γάλλος ηθοποιός να κερδίζει δυο εκατ. ευρώ για μια γαλλική ταινία αλλά αν παίζει σε αμερικανική, να παίρνει μόνο 200.000 ευρώ;».

Ο Μαραβάλ κατηγορήθηκε από πολλούς ότι προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μακριά από την «υπόθεση Ντεπαρντιέ» γιατί ο «μεγάλος Ζεράρ» έχει συμφωνήσει να παίξει μισοτιμής τον Ντομινίκ Στρος-Καν σε ταινία του Μαραβάλ για το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν ο Στρος-Καν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ. Αλλοι όμως συμφώνησαν με τις απόψεις που εξέφρασε στο άρθρο του ο Μαραβάλ.

Ενας από τους καλύτερα αμειβόμενους ηθοποιούς στον κόσμο σήμερα είναι ο Ντανί Μπουν, κωμικός που έγινε πασίγνωστος στη Γαλλία με το «Είναι τρελοί αυτοί οι βόρειοι» το 2008. Παρ’ ότι έκτοτε έχει παίξει σε μια σειρά μέτριες ταινίες, θα λάβει 10 εκατ. ευρώ για μια νέα κωμωδία, «L’Hypercondriaque», που γυρίζεται φέτος. Το 2012 πληρώθηκε 3,5 εκατ. ευρώ για να παίξει στη ρομαντική κωμωδία «Le Plan Parfait» η οποία αποδείχθηκε τέτοια αποτυχία που δεν κέρδισε ούτε την αμοιβή του Μπουν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο