10 Σεπ 2012

Αναβίωσαν την τέχνη του υφαντού!

Παλαιότερα η Κρήτη και όχι μόνο ζούσε σε μεγάλο βαθμό από το υφαντό, πως έφτανε το μαλλί από την πρώτη επεξεργασία και μετά στον αργαλειό. 

Ο μαγικός αυτός τρόπος ...(το αδράχτι, η ρόκα, ο αργαλειός) που μετέτρεπε το μαλλί σε καταπληκτικό προϊόν για τα σπίτια, για τους ανθρώπους. Η τέχνη του αργαλειού ξεχάστηκε, η μετατροπή του μαλλιού σε χρηστικό είδος έχει σήμερα εξαφανιστεί από την σύγχρονη βιομηχανία που ισοπέδωσε παραδόσεις και...αισθητική.

Απόψε στο Ίνι Ηρακλείου γίνεται μια μοναδική εκδήλωση. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού οργάνωσε την αναπαράσταση της τέχνης του υφαντού με γυναίκες ηλικιωμένες που είχαν ζήσει από νεαρές τον τρόπο παραγωγής σε όλα του του στάδια. Εκατοντάδες κάτοικοι και προσκεκλημένοι του χωριού βίωσαν αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία "Οι νοικοκυρές του Ινίου και του Μοναστηρακίου υφαίνουν και ξυφαίνουν στα μιτόκτενα της παράδοσης" είναι ο τίτλος της εκδήλωσής μας και είναι ευκαιρία για τους παλιότερους να θυμηθούν και τους νεώτερους να μάθουν αυτή την μοναδική τέχνη' τόνισε στο Cretalive ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ.Τίτος Κοκολάκης
cretalive.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο