5 Απρ 2012

ΚΘΒΕ «Ιππής» και «Το μεγάλο μας τσίρκο»

«Η παράσταση του "Μεγάλου μας τσίρκου" το 1973 ήταν μια κραυγή ευθύνης των συντελεστών της ενάντια στη δικτατορία. Σήμερα η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας ευρωατλαντικής κατάληψης. Οι πολιτικοί είναι πλέον μεταλλαγμένοι - έχουμε πολιτικούς ζόμπι - αλλά μεταλλαγμένο είναι και μεγάλο ποσοστό πολιτών. Ζώντας μέσα σε αυτήν την ...... οργουελική ατμόσφαιρα ξαναέρχεται στο ΚΘΒΕ το "Μεγάλο μας τσίρκο" να μας ξαναπεί με τους στίχους του Καμπανέλλη: Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, που υπέγραφε την εμβληματική μουσική για το «Μεγάλο μας τσίρκο», χθες στη Θεσσαλονίκη έδειχνε πεπεισμένος για την επικαιρότητα της επανάληψης του εγχειρήματος, 39 χρόνια μετά. Μπορεί δε ο Κώστας Καζάκος να αρνήθηκε τη σκηνοθετική συμμετοχή, αλλά την ανέλαβε ο Σωτήρης Χατζάκης. Τον ρόλο της Τζένης Καρέζη θα αναλάβει η Μαρίνα Ασλάνογλου, του Κώστα Καζάκου ο Τάσος Νούσιας, του Διονύση Παπαγιαννόπουλου ο Γιώργος Αρμένης.

Επίκαιρη και η βασική καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ με την πολιτική κωμωδία «Ιππής» του Αριστοφάνη. «Οχι γιατί είναι ο Αριστοφάνης σύγχρονος, αλλά γιατί εμείς είμαστε απελπιστικά παλιοί» σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος τόνιζε πως η επικαιρότητά του δεν συνίσταται μόνο στη φαυλότητα των πολιτικών αλλά και σ' αυτή του Δήμου (των πολιτών). «Το έργο αφορά τις ευθύνες όλων μας, τότε και σήμερα - που δεν έχουμε ακόμα ζήσει το χειρότερο» έλεγε.
Αλλαντοπώλης και Παφλαγόνας, που διεκδικούν την εξουσία στην Αθήνα του 424 π.Χ., θα είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Ζουγανέλης.

- «Το μεγάλο μας τσίρκο» από τέλη Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης. «Ιππής» από τα μέσα Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους. Στην Επίδαυρο στις 20 και 21 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει περιοδεία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο