29 Νοε 2023

Eθνικό Θέατρο εκδήλωση ΘΟΚ-ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας σε συνεργασία με την ...Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζουν στην Αθήνα την εικαστική εγκατάσταση Spectators in a ghost city με την οποία η Κύπρος απέσπασε το παγκοσμίου κύρους βραβείο Golden Triga

Μεγάλη τιμή, χαρά και συγκίνηση για την Κύπρο, τους δημιουργούς της, τους επιμελητές της φετινής συμμετοχής και του ΘΟΚ, η διάκριση με το υψηλού κύρους μεγάλο βραβείο Golden Triga της Prague Quadrennial ‘23, στην εγκατάσταση SPECTATORS IN A GHOST CITY.

Η Εθνική Συμμετοχή της Κύπρου στη φετινή 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας με την Μαρίνα Μαλένη ως Επιμελήτρια και έχουσα την αρχική ιδέα με αφετηρία την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τη Μελίτα Κούτα στην Καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση και με τη συνεργασία του Χάρη Καυκαρίδη ως Τεχνικού Σύμβουλου τιμήθηκε από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών με τη σημαντικότερη διάκριση στο χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών.

Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 στις 7.30μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Τσίλλερ, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Σπίτι της Κύπρου, θα παρουσιαστεί το βραβευμένο εικαστικό έργο.Π ρ ό γ ρ α μ μ α  π α ρ ο υ σ ί α σ η ς

Χαιρετισμοί

Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος Δ.Σ. Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

Γιάννης Μόσχος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου

Σταύρος Αυγουστίδης, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας


Ομιλία

Για τη σύλληψη, δημιουργία και μεθοδολογία της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης θα μιλήσει η Επιμελήτρια της κυπριακής συμμετοχής, Μαρίνα Μαλένη.

Το βραβευμένο εικαστικό έργο θα εκτίθεται στο φουαγέ της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος από τις 29 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου 2023 στις ώρες που το κτίριο είναι ανοικτό για παραστάσεις.

Η παρουσίαση-έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου.

Σκεπτικό βράβευσης της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Κουαντριενάλε Πράγας

«Αυτό το εκλεπτυσμένο και πολυεπίπεδο έκθεμα δείχνει πώς η σκηνογραφία μπορεί να θέσει επιτακτικά ερωτήματα και να διαπραγματευτεί πάνω σε τοπικά θέματα μνήμης, απουσίας και παρουσίας που αντηχούν παγκοσμίως. Προσκαλεί αυτοκριτικά τους επισκέπτες να αμφισβητήσουν τη θέση τους ως θεατές πραγματικών ή αναπαραγόμενων τόπων συγκρούσεων και τραυμάτων. Παρακολουθώντας το παρελθόν, το παρόν και τα πιθανά μέλλοντα της τοποθεσίας μέσα από τα στενά τετράγωνα ανοίγματα των κτιρίων, το έκθεμα προκαλεί συναισθήματα αγωνίας ενώ υποδηλώνει τη ΣΠΑΝΙΑ δυνατότητα για ελπίδα».

Το Βραβείο Golden Triga, απονέμεται σε κάθε διοργάνωση σε μία επιλεγμένη εγκατάσταση στο πλαίσιο Εθνικών συμμετοχών. Τα βραβεία ταξιδεύουν σε πολλές ηπείρους του κόσμου, Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ υποδέχθηκε σχεδόν εκατό δημιουργικές και επιμελητικές ομάδες από 59 χώρες και περιοχές στο πλαίσιο των δύο κύριων εκθέσεων- φιλοξενώντας περίπου 2.000 καλλιτέχνες.

Επιμελήτρια - αρχική ιδέα: Μαρίνα Μαλένη

Καλλιτεχνική έρευνα-Εικαστική Εγκατάσταση: Μελίτα Κούτα

Συνεργαζόμενος τεχνικός σύμβουλος: Χάρης Καυκαρίδης

Συνεργάτης τέχνης και τεχνολογίας για τα οπτικοακουστικά μέσα: Γιώργος Λάζογλου

Καλλιτέχνες video performance: Pascal Caron και Μελίτα Κούτα

Γραφικός σχεδιασμός και σχεδιασμός ιστοσελίδας: Φίλιππος Βασιλειάδης

Τεχνική υποστήριξη στην Πράγα: Δώρος Τσολάκης

Τεχνική υποστήριξη στη Λευκωσία: Τεχνικές Υπηρεσίες ΘΟΚ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο