16 Οκτ 2023

ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ: Το Αριστούργημα του Ερρικου Ιψεν απο 21 Νοεμβρίου Στο θέατρο τέχνης Εκάτη


Δράμα μεγάλης δραματικής δύναμης και αρίφνητου πόνου. Κανένα άλλο έργο του Ίψεν δεν ...συγκεντρώνει τόσο σπαραγμό και συμπόνια. Οι ήρωες έχουν τρυφερότητα, οίκτο, εγωισμό και σκληρότητα. Δυνάστης η φτώχεια με επενδύτη τα όνειρα. Το έργο παρουσιάζει την ψυχική καταρράκωση μιας οικογένειας που συντηρείται με αυταπάτες που τις συμβολίζει μια σακατεμένη αγριόπαπια που την φυλάνε στην σοφίτα τους, και την φροντίζουν η εγγονή Έντβιγκ και παππούς Έκνταλ. Η αγριόπαπια, είναι το τραγικότερο σύμβολο του ζωτικού ψεύδους. Ο παραμικρός φθόγγος αλήθειας αποκαλύπτει την ψυχική τους διάλυση και συντρίβει το κίβδηλο κόσμο τους… Το δράμα παίζεται στο σπίτι ενός αποτυχημένου φωτογράφου του Γιάλμαρ Έκνταλ που έχει μια επίφαση ευτυχισμένης ζωής που την καλύπτει η στίλβη των ψευδαισθήσεων και της αυταπάτης. Καταρρέουν τα πάντα, όταν εισβάλει ένας ιδεαλιστής ο Γκρέγκερς Βέρλε και φανερώνει την αλήθεια και τους εξοντώνει. Η Γκίνα, η γυναίκα του Γιάλμαρ, ήταν ερωμένη του πατέρα του, του Γέρο Βέρλε. Αποδεικνύει πως η κόρη του η Έντβιγκ δεν είναι δικό του παιδί και έτσι έρχεται η καταστροφή. Η μικρή Έντβιγκ μαθαίνοντας την αλήθεια αυτοκτονεί.

Συγγραφεας : Ερρίκος Ιψεν.

Μετάφραση : προσαρμογή: θίασος Λεπτουργείον

Σκηνοθεσία : Βαλεντίνη Λουρμπά

Παίζουν αλφαβητικά οι ηθοποιοί :

Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, Χάρης Λογγαράκης, Όλγα Μουργελά , Μάνος Χαυτζηγεωργίου, Λήδα Χατζηδημητρίου. Ακούγεται η φωνή του Αντώνη Τρικαμηνά.

Φωτογραφία: Αντώνης Συμεωνάκης.

Φωτισμοί : Αντώνης Στμεωνάκης

μουσική επιμέλεια : Σωτήρης Λούπας

Εναρξη Σαββατο 21 Νοεμβριου

Ημερες και ωρες παραστασεων

Σαββατο 9μμ

Κυριακη 7 ΜΜ

Τιμές εισιτηρίου 13 ευρω

Ανεργοι και φοιτητες 10 ευρώ

Διάρκεια παράστασης 1 ώρα και 50 λεπτα


Το βραβευμένο θέατρο ΕΚΑΤΗ βρίσκεται στην πλατεία Κανάρη (πλατεία Κυψέλης) και ιδρύθηκε το 2007 από την Βαλεντίνη Λουρμπάκου, η οποία και το διευθύνει. Στόχος του είναι η ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των παραστάσεων. Όραμά του είναι η ανάδειξη της ευφυΐας , του μεγέθους των μεγάλων κλασικών και το δέος που τους ακολουθεί. Το θέατρο Εκάτη έχει θητεία στο κλασικό ρεπερτόριο και βασίζεται στη δύναμη και την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι μεγάλοι κλασικοί, χωρίς να αλλοιώνει και να επεμβαίνει με εντυπωσιασμούς και καινοτομίες στην δύναμή και το κύρος τους. Πρεσβεύει τον σεβασμό στην ακρίβεια και την επιρροή που παράγει το άρτιο, το δομημένο, το βαθύ και το σπουδαίο που επιβάλλεται με την μεγαλοσύνη του. Το θέατρο Εκάτη επιμένει σε δύσκολους καιρούς να είναι οπαδός των μεγάλων συγγραφέων και να γοητεύεται από την απολυταρχία και την ποίησή τους. Έργα που έχουν παρουσιασθεί είναι: 1. Ο Παρίας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, 2. « Ο Φθόνος Μότσαρτ-Σαλιέρη του Πούσκιν 3. Χορός του θανάτου του Α. Στρίντμπεργκ (Το 2012 και σε επανάληψη το 2022-2023 με διαφορετική διανομή και σκηνοθετική άποψη). 4. ο Αρχιμάστορας Σόλνες του Ε. ¨Ιψεν 5. οι Δανειστές του Α. Στρίντμπεργκ 6. Βρυκόλακες ; του Ε. ΄Ιψεν (Το 2010 και την περίοδο 2014-15 με διαφορετική διανομή και σκηνοθετική προσέγγιση) 7. όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί του Ε. ΄Ιψεν 8. Τα μαύρα τακούνια δραματοποιημένη ποίηση του Γιώργου Χρονά. 9. Το γράμμα μιας άγνωστης του Σ.Τσβάιχ 10. Η πιο δυνατή του Α. Στρίντμπεργκ 11 Το Κουκλόσπιτο του Ερρίκου Ιψεν, 12. Τα στηρίγματα της κοινωνίας του Ε . ΄Ιψεν 13. Περλιμπλιν και Μπελισα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.!4 H Κυρά της θάλασσας Του Ε. Ίψεν !5 Η Αρκούδα Του Άντον Τσέχωφ16 Πρόταση Γάμου του Άντον Τσέχωφ17 Το μέγιστο κείμενο του Διονυσίου Σολωμου Η Γυναίκα της Ζάκυθος

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο