16 Δεκ 2022

AIRHOSTESS-737» του Θανάση Νεοφώτιστου με την Λένα Παπαληγούρα:, στα Sundance & Clermont-Ferrand Festivals ! ✈


Στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου προσγειώνεται η ελληνική μικρού μήκους «AIRHOSTESS-737» του.... Θανάση Νεοφώτιστου με την Λένα Παπαληγούρα: Φεστιβάλ Λοκάρνο, Τορόντο και τώρα και στα Sundance & Clermont-Ferrand! ✈

Για νέους, συναρπαστικούς, προορισμούς ετοιμάζεται η «AirHostess-737», η τελευταία μικρού μήκους ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου.

Αρχικά θα προσγειωθεί στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους του θρυλικού Φεστιβάλ του Sundance (*44η έκδοση, 19-29 Ιανουαρίου 2023, επιλογή 64 ταινιών και μόνο 19 διεθνών από 10.981 καταθέσεις σύμφωνα με τους διοργανωτές), και στη συνέχεια στο διαγωνιστικό τμήμα του μεγαλύτερου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του κόσμου, του 45ου Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand (*27/01-04 Φεβρουαρίου 2023, επιλογή 78 ταινιών από πάνω από 8.500 καταθέσεις).

Σύμφωνα με την Kim Yutani, Υπεύθυνη Προγράμματος του Sundance Film Festival, «οι ταινίες μικρού μήκους είναι μια αναπόσπαστη πτυχή της συνολικής αποστολής του Ινστιτούτου Sundance - να ενδυναμώσει καλλιτέχνες που αναλαμβάνουν ρίσκα, φέρνουν νέες προοπτικές στο προσκήνιο και δημιουργούν έργα που διασκεδάζουν και προκαλούν συζήτηση».

Η AirHostess έχει ήδη κάνει ένα μακρύ ταξίδι, ξεκινώντας με την πρεμιέρα της στο 75o φεστιβάλ του Λοκάρνο και συνεχίζοντας με την τιμητική διάκριση στο 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο, την υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2023 και την συμμετοχή της σε περισσότερα από 30 διεθνή φεστιβάλ με σημαντικές διακρίσεις (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας).


Ο σκηνοθέτης συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Sundance, ενώ είναι παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ του Clermont Ferrand καθώς οι δυο προηγούμενες ταινίες του (Λεωφόρος Πατησίων, Route-3) έχουν επιλεγεί στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, με την Λεωφόρο Πατησίων να έχει κερδίσει 3 μεγάλα βραβεία.

Στο Boeing-737, πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, δουλεύει μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Γνωρίσαμε το Θανάση Νεοφώτιστο μέσω του Χρυσού Διόνυσου για την ταινία «Προσευχή» στο Φεστιβάλ Δράμας το 2014, ενώ ακολούθησαν πρεμιέρες σε κάποια από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου για τις επόμενες ταινίες του: 75o Φεστιβάλ Βενετίας για την «Λεωφόρο Πατησίων», 44o Φεστιβάλ Τορόντο για το «Route-3», 43o Φεστιβάλ Frameline για τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια», και μια μεγάλη φεστιβαλική πορεία στη συνέχεια με σημαντικά βραβεία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η «Airhostess-737» ολοκληρώνει μια τριλογία με μικρού μήκους ταινίες για ένα δρόμο, ένα ταξίδι, μια διαδρομή (Λεωφόρος Πατησίων, Route-3, Airhostess-737). Παράλληλα βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Το Αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια».

Η ταινία, με παραγωγούς την Ιωάννα Μπολομύτη και τον Δημήτρη Τσακαλέα, γυρίστηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας και ο δείκτης δυσκολίας ήταν μεγάλος καθώς για τις ανάγκες της χρειάστηκε να κατασκευαστεί ένα σκηνικό αεροπλάνου! Πρωταγωνιστεί η Λένα Παπαληγούρα σε έναν απαιτητικό και διαφορετικό ρόλο, ενώ σε έναν συμβολικό ρόλο, ως μητέρα (η φωνή της) , συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου.

CREDITS

Μια παραγωγή της ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV και την ΑΤΑΛΑΝΤΗ Α.Ε, με την στήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος

Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Δημήτρης Τσακαλέας

Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου και η Χάρις Αλεξίου (φωνή μητέρας)

Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου G.S.C

Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος

Art Direction: Εύα Γαϊτανίδου

Σχεδιασμός Ήχου: Στέλιος Κουπετώρης

Ηχοληψία: Αλέξης Κουκιάς - Παντελής

Πρωτότυπη Μουσική: Λευτέρης Σαμψών

Μακιγιάζ & Μαλλιά: Όλγα Κομπογιάννη

Διεύθυνση Παραγωγής: Ιόλη Αντζουλάτου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Φλωκατούλα

Συμμετέχουν: Γιάννης Μουστάκας, Ελένη Μολφέτα, Θοδωρής Βουρνάς, Γιούλη Πεζοπούλου

Διεθνείς πωλήσεις: RADIATOR IP SALES

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο