4 Ιουν 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ιωσήφ Ιωσηφίδης - Ο κόσμος πάντοτε είναι σκληρός. Οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι, όσοι δεν έχουν αντοχές, κλονίζονται από την σκληρότητα, την περιφρόνηση, την αδικία, τις σχέσεις.


Με τον Ιωσήφ συναντηθήκαμε στον κήπο του θεάτρου "Επί Κολωνώ" στο τέλος της παράστασης "Το ημερολόγιο ενός τρελού" όπου ...ερμήνευσε μοναδικά τον ρόλο του 
Αξέντι. Έδωσε ένα μέγιστο μαθημα υποκριτικής. Ισορόπησε το ρόλο του ακριβώς στο μεταίχμιο, ούτε μια στιγμή δε ξεπέρασε το μέτρο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο άρθρο που θα γράψω σχετικά με την κριτική μου για την παράσταση.



Ο Ιωσήφ είναι απόφοιτος του εθνικού θεάτρου και τον είχαμε γνωρίσει αρχικά από την τηλεόραση όπου έπαιξεσε διάφορες σειρές όπως: 
Εργαζόμενη γυναίκα στονΑΝΤ1
Ο άγγελός μου ο διάβολός μου στο Αlpha
Πολυθρόνα για τρεις στο Mega
Σαββατογεννημένες, και στο Παρά 5 
Στο θέατρο έχει μια συνεχή παρουσία από το 2015 έως και σήμερα.

Δάσκαλος υποκριτικής στην Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη και Επιμελητής καθηγητής στο τμήμα της καλοκαιρινής προετοιμασίας για της εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Υποστηρίζει πως υπάρχει χώρος και για άλλες ομάδες στο θέατρο, όσο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Αρκεί να υπάρχει γερό στομάχι και υπομονή γιατί οι δυσκολίες είναι τεράστιες. 
Ένα αγαπημένο του τραγούδι είναι της Σωτηρίας Μπέλλου, το "κάνε λιγάκι υπομονή"

Ας απολάυσουμε όμως τον ίδιο στην συνέντευξη που μου παραχώρησε παρακάτω:

Στη φωτογραφια με τον σκηνοθέτη της παράστασης Κωνσταντίνο Πασσά και τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη, στον όμορφο κήπο του θεάτρου Επί Κολωνώ.


Στέφανος Καρυδάκης: Ξεκινώντας την κουβέντα μας θέλω να μας πεις πως έγινε η επιλογή του έργου. Ίσως επειδή η τρέλα και ο θάνατος είναι συνεχώς δίπλα μας;

Ιωσήφ Ιωσηφίδης: Με την ομάδα GAFF καταπιανόμαστε πολλές φορές με τη λογοτεχνία Μας κεντρίζουν τα λογοτεχνικά έργα και η προοπτική αυτά να γίνουν θεατρική πράξη. Το συγκεκριμένο έργο το έχω σταμπάρει εδώ και πολλά χρόνια, τα έργα του Γκόγκολ άλλωστε είναι διαμαντάκια. Έτσι μέσα στην καραντίνα, στις ατελείωτες ώρες απραξίας, αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί του. Οι συνθήκες της φετινής χρονιάς ευνόησαν έτσι ώστε αυτό το έργο να ανέβει και στη σκηνή.


Σ.Κ:  Η τρέλα του δεν γίνεται αντιληπτή εξ' αρχής και μας εμφανίζεται καρέ καρέ. Ανεβαίνοντας ας πούμε μια σκάλα για να φτάσεις στην κορυφή. Μπορούμε να πούμε ότι αντανακλά μια κοινωνία που είναι στα όρια της τρέλας;

Ι.Ι Η τρέλα του υπάρχει από την αρχή στο έργο, είναι εμφανής. Απλώς όπως σωστά επισημαίνεις, κλιμακώνεται όσο πηγαίνουμε προς το τέλος και οδηγούμαστε σε ένα φινάλε όπου το μυαλουδάκι του έχει αρρωστήσει βαριά όπως λέει και ο ίδιος απευθυνόμενος στη μητέρα του. Η κοινωνία γύρω του έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάληξή του, καθώς ολοφάνερα έχει ‘οσμιστεί’ τις αδυναμίες του και τον έχει βάλει στο περιθώριο. Μια κοινωνία που ζει στην τρέλα των ταξικών διαχωρισμών , των τίτλων και της υποκρισίας.


Σ.Κ: Ο ήρωας είναι ψυχωτικός ή σχιζοφρενής

Ι.Ι: Έχουμε μελετήσει ιατρικά τον ήρωα, χωρίς όμως αυτό να είναι κάτι που καθόρισε την ερμηνεία του. Πιο πολύ ακολουθήσαμε την πορεία του ήρωα μέσα στο έργο και πως αυτός λειτουργούσε μέσα από την ώθηση του μυαλού του. Παρόλα αυτά μπορώ να σου πω ότι πρόκειται για ένα διπολικό άτομο, με βαριά μορφή κατάθλιψης και μανιοκατάθλιψης που αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν είμαστε ούτε ψυχολόγοι, ούτε ψυχίατροι, ερευνούμε τα πράγματα και τα ερμηνεύουμε πάνω στη σκηνή με το καλλιτεχνικό μας ένστικτο. Προσωπικά πιο πολύ θέλω να επικοινωνήσω με την πορεία του ήρωα όπως την αντιλαμβάνομαι ενστικτωδώς και όπως προκύπτει μέσα από την καθημερινή δουλειά μου με τον σκηνοθέτη, τα υπόλοιπα είναι βοηθητικά.


Σ.Κ: Όλη αυτή η τρέλα του δεν έχει να κάνει κατά κάποιο τρόπο και με τον “εγκλεισμό του” σε αυτή την καθημερινότητα δίχως άλλες διεξόδους

Ι.Ι: Πέρα από τις αδυναμίες και τις δυσκολίες του ψυχισμού του που μπορεί να προέρχονται από την παιδική του ηλικία, σίγουρα ο κοινωνικός του αποκλεισμός, η θέση του στην ιεραρχία της εργασίας του, η μόρφωσή του, η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για κάτι παραπάνω, η αδυναμία του στη σύναψη ερωτικών σχέσεων, το απλησίαστο του μεγάλου του έρωτα, όλα αυτά τον οδηγούν στην απομόνωση και στην δυστυχία.. Το άπιαστο τον διαλύει και αρρωσταίνει το μυαλουδάκι του. Βέβαια μέσα στην ‘χασούρα’ του λέει πάρα πολύ λογικά και εύστοχα πράγματα, κάνει ολόσωστες και διαυγείς παρατηρήσεις τόσο για την κοινωνία, όσο και για τις διαπροσωπικές σχέσεις.


Σ.Κ:  Το πολιτικό σύστημα της εποχής, κατά πόσο έχει επηρεάσει τον ήρωα;

Ι.Ι: Το πολιτικό, κοινωνικό σύστημα πάντα επηρεάζει τη ζωή των ατόμων που ζουν μέσα σε αυτό. Η κοινωνική διαστρωμάτωση, η ταξική διαστρωμάτωση στην οποία αναγκάζεται να ζει επηρεάζουν τον ψυχισμό του. Δεν είναι τυχαίο που στο τέλος αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς.



Σ.Κ: Σήμερα βλέπεις γύρω μας αυτούς τους χαρακτήρες;

Ι.Ι: Πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι χαρακτήρες. Ο κόσμος πάντοτε είναι σκληρός. Οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι, όσοι δεν έχουν αντοχές, κλονίζονται από την σκληρότητα, την περιφρόνηση, την αδικία, τις σχέσεις. Μήπως όμως ο καθένας μας δεν θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του Αξέντι; Μήπως πολλοί είμαστε στη θέση του και δεν το ξέρουμε; Θέλω να ελπίζω ότι στις μέρες μας με την άνθιση της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής τα πράγματα μπορούν να είναι λίγο καλύτερα, λίγο πιο ανώδυνα.


Σ.Κ: ΄Για να “φύγουμε” λίγο από το έργο και να κλείσουμε με πιό προσωπικές ερωτήσεις. Πως βλέπεις την πορεία του θεάτρου στην Ελλάδα;

Ι.Ι: Το θέατρο στην Ελλάδα έχει γερές βάσεις. Έχει πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες να το υπηρετούν. Έχει πολυφωνία και νέους ανθρώπους που μπαίνουν σε αυτό τολμηρούς και ταλαντούχους. Μετά το σοκ της καραντίνας τα θέατρα γέμισαν σε μεγάλο βαθμό. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί αν και οι οικονομικές συνθήκες της χώρας προβλέπονται δυσοίωνες, όπως ήδη αρχίσαμε να παρατηρούμε. Καλλιτεχνικά θα σταθώ στην πολυφωνία που είναι σημαντική, και στην δυναμική των νέων συναδέλφων που μου προκαλεί ικανοποίηση και χαρά. Ελπίζω στην βελτίωση των οικονομικών και εργασιακών συνθηκών, θέμα που απαιτεί μόνιμη επαγρύπνηση.


Σ.Κ:  Θεωρείς πως υπάρχει ακόμη χώρος για άλλες ομάδες;

Ι.Ι: Πάντα θα υπάρχει χώρος για άλλες ομάδες, όσο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Οι ομάδες γράφουν τη δικιά τους ιστορία μέσα από πολύ ιδρώτα και αγώνα. Το θέμα είναι να υπάρχει γερό στομάχι και υπομονή γιατί οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Η χαρά όμως που μπορείς να νιώσεις μέσα σε αυτή την συνθήκη είναι τεράστια.


Σ.Κ: Το καλοκαίρι θα σε δούμε κάπου;

Ι.Ι:  Δυστυχώς όχι.

Σ.Κ: Ευκαιρία να ξεκουραστείς μετά από έναν δύσκολο θεατρικό χειμώνα. Θα σε απολαύσουμε εκ νεου το χειμώνα. Τέλος για να κλείσουμε την όμορφη κουβέντα μας, πες μας ένα τραγούδι που σε εκφράζει

Ι.Ι: Κάνε λιγάκι υπομονή της Μπέλλου

Σε ευχαριστώ πολύ. Σου εύχομαι ένα καλό και με πολύ ξεκούραση καλοκαίρι και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον χειμώνα.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο