2 Ιουν 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μαίρη Ραζή, μία Κυρία του θεάτρου εξομολογείται : Πριν από κάθε πρεμιέρα έχω αγωνία και ειδικά στις γενικές δοκιμές


Η Κα Μάιρη Ραζή γεννήθηκε στην  Κωνσταντηνούπολη, και έως τα 11 σχεδόν έμενε στην Πόλη, όπου και ...λόγω των καταστάσεων εκεί αναγκάστικε να έρθει στην Ελλάδα - 'οπως και τόσοι Έλληνες- και να αλλάξει τελείως την ζωή της. Μιλάει Γαλλικά και Τουρκικά και από το 1990 είναι ιδρύτρια, εμψυχώτρια και υπεύθυνη των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της εταιρείας του θεάτρου Πρόβα και του θεάτρου οδού Ερμού.



Συναντηθήκαμε με αφορμή την παραγωγή του θεάτρου Πρόβα, 
"Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού" του Ιάκωβου Καμπανέλη.  Μιλάει με πάθος και δυναμισμό για την δουλειά της, το θέατρο που το αγαπάει πολύ και την ανώτερη δραματική σχολή που λειτουργεί
Εκτιμά πολύ τους Έλληνες συγγραφείς για τη διαχρονικότητα των θεμάτων τους. Δεν μασάει τα λόγια της και δηλώνει πως έχει συναντήσει προδοσίες και έχει λουστεί από αχαριστία. Έχει πάρει όμως και αμέτρητη αγάπη.
Ας διαβάσουμε ολόκληρη την συνέντευξη που ακολουθεί.



Καλησπέρα σας Κα Ραζή να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας σχετικά με τα κριτήρια που επιλέγετε κάθε φορά τα έργα που παρουσιάζετε στο θέατρο πρόβα. Ποια είναι αυτά;

Καλησπέρα και καλώς ανταμωθήκαμε. Το θέατρο «Πρόβα» έχει τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα. Τη δική του σφραγίδα. Αυτό φαίνεται από ...την παραστασιογραφία, το ρεπερτόριο που επιλέγουμε στην Κεντρική, στην Δεύτερη (Πειραματική) καθώς και στην Παιδική Σκηνή του. Εμφανώς αποδεικνύεται η συνεπής και μακρόχρονη εξυπηρέτηση στόχων υψηλής αισθητικής και ποιοτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και αναζήτησης, έρευνας και σπουδής νέων κωδίκων και μεθόδων υποκριτικής. Μεταξύ άλλων το Θέατρο Πρόβα έχει επιδοθεί στην έρευνα και σπουδή της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, αλλά και στην παρουσίαση και ανάδειξη της νεοελληνικής δραματουργίας, με έμφαση στην παρουσίαση τόσο αριστουργηματικών έργων του 20ου αιώνα (Δράκαινα του Μπόγρη, Φλαντρώ του Χορν, Μια νύχτα μια ζωή του Μελά), όσο και σύγχρονων άπαιχτων νεοελληνικών έργων (Μπόστ, Πάτσης, Τακόπουλος, Μέντης, Μητροπούλου, Διαλεγμένος, Χασάπογλου, Παναγόπουλος, Σιμιτζής, Χρυσούλης, Μαλέλης).

Συνολικά το Θέατρο Πρόβα έχει παρουσίασε 42 ελληνικά έργα και 46 ξένα, τόσο από το κλασσικό, όσο και από το σύγχρονο ρεπερτόριο.


Έχετε σημαντική θητεία στο νεοελληνικό ρεπερτόριο, τι σας συγκινεί στους Έλληνες συγγραφείς ;

Δε θα σταθώ στην κοινότυπη αναφορά της οφειλής του να ανεβαίνουν από μια ελληνική θεατρική σκηνή, ελληνικά θεατρικά έργα. Εκτιμώ πολύ τους Έλληνες συγγραφείς για τη διαχρονικότητα των θεμάτων τους. Ειδικά, φέτος, είμαι πολύ χαρούμενη που επέλεξα να ανεβεί στο Θέατρο Πρόβα το συγκεκριμένο έργο. Πρόκειται για τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού που φέρει την υπογραφή του Πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου Ιάκωβου Καμπανέλλη. Θέλουμε, καταρχάς να τιμήσουμε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στον εορτασμό του έτους Καμπανέλλη, 100 χρόνια από τη γέννησή του. To θέατρο «Πρόβα» επιχορηγήθηκε από το ΥΠΟΑ για τη φετινή παραγωγή. Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού είναι ένα από τα σημαντικότερα και από τα πλέον διακεκριμένα έργα της Νεοελληνικής δραματουργίας. Το έργο παραμένει επίκαιρο, 43 χρόνια μετά τη γραφή του. Tο θέμα του είναι υπερτοπικό, υπέρ χρονικό, δηλαδή κλασικό.


Έχετε αγωνία για το έργο που καταπιάνεστε τώρα ;

Πριν από κάθε πρεμιέρα έχω αγωνία και ειδικά στις γενικές δοκιμές. Όταν είναι, όμως, η πρεμιέρα μου φεύγει εντελώς το άγχος και έχω ελάχιστο τρακ, εν αντιθέσει με τις γενικές δοκιμές. Χαίρομαι πολύ που θα ανεβάσουμε αυτό το σπουδαίο έργο και είμαι πολύ ευχαριστημένη και με το ρόλο της Αλίκης που υποδύομαι.


Τι σας γοήτευσε ''στα τέσσερα πόδια του τραπεζιού'' που θα πρωταγωνιστήσετε;

Πέρα από τη διαχρονικότητα του, είναι εντυπωσιακή η έντονη μεταβολή των συναισθημάτων των ηρώων. "Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού" παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο, το πώς μεταβάλλονται, αλλοιώνονται και εξαγριώνονται οι δεσμοί αίματος στο κυνήγι της εξουσίας και του πλούτου, μεταμορφώνοντας μία οικογένεια σε αρένα "ζωώδους" και "αιματηρής" μάχης μέχρις εσχάτων. Μία μικρογραφία δηλαδή της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι απλά εντυπωσιακή αλλα και τρομακτική αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων και συμφερόντων ,όπως ακριβώς συμβαίνει και στον μικρόκοσμο μας.


Έχετε κοινα τραύματα, ίδιες απογοητεύσεις, ίδια υπαρξιακά πένθη, με την ηρωίδα που εσαρκώνετε;

Όχι δεν έχω κοινά τραύματα ούτε κοινές απογοητεύσεις με τη ηρωίδα που θα ενσαρκώσω. Είναι εντελώς διαφορετική από εμένα. Εγώ έχω δουλέψει πολύ σκληρά στη ζωή μου για να καταφέρω ό,τι κατάφερα. Η Αλίκη δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή της. Είναι πάμπλουτη και είναι στον κόσμο της. Αφελής, αυθόρμητη , με τον κοσμικό της κύκλο , με τη μόρφωση της.


Τι στόχους και προσδοκίες έχει η παράστασης σας;

Εύχομαι ένα κατάμεστο θέατρο, γιατί είναι ένα έργο που πρέπει ο κόσμος να έρθει να το παρακολουθήσει. Θα γελάσει, θα κλάψει και στο τέλος θα προβληματιστεί. Αυτή είναι και η ουσία του καλού θεάτρου. Ειδικά μετά από τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού που περάσαμε και χτύπησε ειδικά το θέατρο, οι ελληνικές σκηνές έχουν ανάγκη από στήριξη, ειδικά οι μικρές.


Τι έχετε θησαυρίσει απο την θητεία σας στο θεατρο;

Το μεγαλύτερο μεγαλείο που έχω αποκομίσει από την μακρόπνοη πορεία μου στο θέατρο είναι η αγάπη και ο σεβασμός που χαίρω και στο «σινάφι» μας αλλά και στον κόσμο. Είμαι η «Μαιρούλα» τους και αυτό για μένα είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός. Με τους θεατές, επίσης , που έρχονται στο θέατρο Πρόβα , σε κάθε παράσταση που ανεβάζουμε, έχουμε κτίσει δεσμούς. Είμαστε μια οικογένεια. Μου κάνουν δώρα από πέτρες ,ρίγανη, άμμο ,είδη μακιγιάζ, χοντρό αλάτι και διάφορα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας.


Στην θεατρική σας διαδρομή, έίχατε διαψεύσεις και προδοσίες ;

Σίγουρα, στην πολυετή μου πορεία στο θέατρο, έχω συναντήσει προδοσίες και έχω λουστεί από αχαριστία. Έχω πάρει όμως και αμέτρητη αγάπη. Έχει επέλθει η ισορροπία πλέον στις επαγγελματικές μου σχέσεις. Έτσι κι αλλιώς , είμαι ένας θετικός άνθρωπος και αποβάλλει από τη μνήμη και τη ζωή μου οτιδήποτε τοξικό.


Ποιός ρόλος σας προκαλεί δέος;

Όλοι οι ρόλοι, στα πενηνταοχτώ έργα έργα που έχω παίξει, είχαν την μοναδικότητα τους. Είναι όλοι παιδιά μου. Πως μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο ;


Με τον άνδρα σας σημαντικό σκηνοθέτη Σωτήρη Τσόγκα, βλέπετε απο τον ίδιο βαθμό προσήλωσης το θεατρικό σας όραμα;

Με τον Σωτήρη Τσόγκα, είμαστε ένα σώμα. Άλλωτε είναι αυτός το κεφάλι και εγώ τα πόδια και άλλωτε το αντίστροφο.Το Θέατρο Πρόβα διανύει τον 39ο χρόνο συνεχούς καλλιτεχνικής πορείας και έχει στο ενεργητικό του 90 παραγωγές, συμμετοχή σε 4 διεθνή Φεστιβάλ, πολλές διακρίσεις και πολλά βραβεία συνόλου και ατομικά. Όλες μας οι κινήσεις είναι από κοινού και με γνώμονα την κοινή μας αγάπη για το θέατρο.


Τι άλλο σας προκαλεί ευωχία εκτός απο το να υποδύεσθε ρόλους ;

Μου αρέσει πολύ να βλέπω άλλες παραστάσεις και υπάρχουν πολύ καλές προσπάθειες συναδέλφων. Να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία και να κολυμπάω στη θάλασσα, η οποία πέρα από ευχαρίστηση, μου δημιουργεί γαλήνη και ηρεμία.


Εχετε υπαρξιακό άλγος;

Όχι δεν έχω.


Παρακαλώ δώστε μας μια αδρομερή περιγραφή και ιχνοχραφείστε μας την παράστασης σας "Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού" του Ιάκωβου καμπανέλη

Διαπραγματεύεται την ακόρεστη και θηριώδη δίψα του ανθρώπου για εξουσία, δύναμη, πλούτο έλεγχο και εκμετάλλευση. Στο έργο αυτό ο Καμπανέλλης φεύγει από τη λαϊκή συνοικία, από την αυλή των θαυμάτων και μπαίνει στο αστικό σαλόνι, όπου ζει κινείται και δρα μία επιχειρηματική οικογένεια. Αντιθέσεις, ανταγωνισμοί, συνωμοσίες, πάθη και μίση χαρακτηρίζουν την συνύπαρξη τους. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τα αδέρφια συντηρούν με κάθε τρόπο τον ημιθανή πατέρα τους τη ζωή. Τα τέσσερα πόδια ενός τραπεζιού δεν μπορούν να σταθούν όρθια αυτόνομα χωρίς το καπάκι του τραπεζιού γιατί θα πέσουν.

Η παράσταση "Τα τέσσερα πόδια ενός τραπεζιού" έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Μαΐου και οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται είναι Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή 20.00






Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο