31 Μαρ 2022

Χρήστος Κάλλοου: Αισθάνομαι θαυμασμό και συγκίνηση που τραγουδώ και σκηνοθετώ για τους ήρωες της Κύπρου


Με τον Χρήστο είμαστε φίλοι για πάνω από 20 χρόνια και πάντοτε μια συνάντηση μαζί του έχει κάτι να σου δώσει. Πληθωρικός σε ...όλα του. Τραγουδιστής, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος μουσικής και υποκριτικής. Στο ενεργητικό του επιτυχίες πάμπολες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετά την Αγγλία όπου προταγωνίστησε στο Εθνικό Θέατρο δίπλα στην Elizabeth McGovern στο έργο “Sunset at the villa Thalia” (“Ηλιοβασίλεμα στη βίλα Θάλεια”), πέρσι ήταν στην Κύπρο για τις ανάγκες σε μια παράσταση όπου σκηνοθετεί και ερμηνεύει τραγούδια για τους πεσόντες ήρωες της Κύπρου σε τραγούδια και κείμενα του Νίκου Παπακλεοβούλου με τίτλο “Από το ‘21 στο ‘55”. 



Αυτή η παράσταση τώρα θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Τρίτη 5 Απριλίου όπου και είναι sold out από την πρώτη εβδομάδα που ανακοινώθηκε.

Με αφορμή αυτή την νέα του δουλειά, μου παραχώρησε συνέντευξη και πραγματικά λάμπει ολόκληρος μιλώντας για αυτή την δουλειά που τόσο έχει αγαπήσει.
Συγκινείται για τα νέα παιδιά που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους και την πατρίδα τους την Κύπρο, και νιώθει μεγάλη υποχρέωση να τους παρουσιάσει στη σκηνή με τον τρόπο που τους αρμόζει.
Ας τον ακούσουμε -διαβάσουμε- λοιπόν


- Σκηνοθετείς μια μουσικοθεατρική παράσταση που αναφέρεται στους ήρωες της μαρτυρικής Κύπρου. Πες μας λίγα λόγια πως προέκυψε αυτή η παράσταση.


Ένας καφές στο νέο Ηράκλειο από κάλεσμα τού Νίκου Παπακλεοβουλου Κύπριου συγγραφέα πριν τέσσερα χρόνια, καί συζήτηση πού αφορούσε τούς ήρωες της Κύπρου για τον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα το 55-59, μια θετική απάντηση από μέρους μου όταν μου ζήτησε να συνεργαστώ για μουσικοθεατρικά δρώμενα που τους αφορούσαν.Ειναι όμορφο να τραγουδάς για παιδιά που θυσίασαν την ζωή τους για ιδανικά της πατρίδας καί δέχτηκα με συγκίνηση. Έπρεπε να βρω τους κατάλληλους συνεργάτες για μια σωστή μουσικοθεατρική παρουσίαση καί νομίζω τα κατάφερα χάρις σ'αυτους, ανάμεσα τους καί εσύ που συμμετείχες στις παραστάσεις της Κύπρου υποδυόμενος τον Μιχάλη Κυπραίο.

- Σ' ευχαριστώ πολύ, και πραγματικά χαίρομαι που συνεργάσηκα μαζί σου και με όλους τους άξιους συναδέλφους που βρεθήκαμε μαζί στη σκηνή. Δυστυχώς οι υποχρεώσεις μου στο θέατρο Σαλαμίνας δεν με αφήνουν να συνεχίσω μαζί σας αυτό το υπέροχο ταξίδι.
Ας γυρίσουμε όμως τώρα σε σένα και στην συνέντευξή σου

- Θα ξαναπάτε Κύπρο με την παράσταση;

Προγραμματίζονται αρκετές συναυλίες στην Κύπρο, μετά τις επιτυχημένες στην Λευκωσία (Λακατάμια) καί Πάφο (Μαρκίδειο) και είναι ευχάριστο όταν ανταποκρίνονται σε αυτήν την προσπάθεια για θύμηση ηρώων


- Είναι μια παράσταση αναδρομή. Αναδρομή σε ήρωες που δεν έχουν ακουστεί και ο πολύς κόσμος τους αγνοεί. Πως νιώθεις ερμηνευοντας τραγούδια για εκείνους που έπεσαν για την πατρίδα τους την Κύπρο;

Σεβασμό και συγκίνηση για τον ηρωισμό που έδειξαν αλλά καί υποχρέωση να τούς παρουσιάσω με τον τρόπο που τούς αρμόζει.


- Έχεις πάντως μία καλή σχέση με την Κύπρο. Η συνεργασία σου ξεκινά από το Δάλι πριν αρκετά χρόνια (αν δεν κάνω λάθος) και συνεχίζεται έως σήμερα. Μίλησέ μας για το κοινό της Κύπρου. Πως υποδέχονται τους Έλληνες και τι σχέδια έχεις για το μέλλον.

Ναι με γυρνάς στο 2000 όταν στο Δάλι ανεβάσαμε με τον θίασο Χαλκάνορα Τσέχωφ και μετά Ουγκώ , καί με τον θίασο Αμυκλαια Όμηρο καί Παναγόπουλο. Έχω μόνο όμορφα να θυμάμαι από αυτό το αγκάλιασμα σε μένα,αλλά και τον επαγγελματισμό των Κυπρίων. Σε αυτή την φάση καλλιτεχνικά με ενδιαφέρει η προβολή αυτού τού ηρωικού έργου καί χαίρομαι για μιά γενική ανταπόκριση από κυπριακούς φορείς.


- Σε ξέρουμε ως ηθοποιό - τραγουδιστή και σκηνοθέτη. Εδώ μας παρουσιάζεσαι με τις δύο ιδιότητες. Ερμηνεύεις και σκηνοθετείς την παράσταση. Μίλησέ μας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισες.

Όταν δεν είσαι απλά ένας από τους ερμηνευτές αλλά πρέπει να διαχειριστείς το στήσιμο της παράστασής αρχίζουν οι δυσκολίες για να παρουσιάσεις με τον καλύτερο τρόπο τους συνεργάτες σου, Ηθοποιούς, Μουσικούς, Τραγουδιστές, Χορωδούς οπότε έχεις ανάγκη καλούς Ηχητικούς, Φωτιστές Κινηματογραφιστές, για να αναδείξουν το έργο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τις επιλογές μου.


- Από την παράσταση "Ηρώεσσα Κύπρος, 204 Πνοές" πιο τραγούδι ξεχωρίζεις και γιατί;

Δεν θα θελα να συγκρίνω με ένα τραγούδι τούς συντελεστές μουσικοσυνθέτες και ερμηνευτές, αφού έτσι κι αλλιώς στιχουργός είναι ο Παπακλεοβουλου, όλοι έδωσαν το καλύτερο δημιουργικά, όλα έχουν κάτι ξεχωριστό.


- Η παράσταση είναι ήδη sold out σχεδόν μόλις ανακοινώθηκε. Σίγουρα αυτό χαροποιεί κάθε καλιτέχνη. Θα ακολουθήσουν κι'αλλες στην Αθήνα;

Δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα αλλά ακούγονται διάφορες προτάσεις ενδιαφέρουσες. Ελπίζω καλλιτεχνικά να ανταποκριθούμε στο θέατρο Κακογιάννης για να υπάρχει συνέχεια.


- Υπάρχει προγραμματισμός να παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος;

Συζητιέται προς το παρόν η Θεσσαλονίκη καί η Λάρισα.


- Πες μας ποιος είσαι μέσα από 2-3 τραγούδια που αγαπάς

Θα σου πω δυο τραγούδια, τα οποία είναι και τα δυο του Πάριου. Το Κόκκινο γαρύφαλο και το πιο καλή η μοναξιά. Και τα δύο έχουν τον συμβολισμό τους που όσοι με ξέρουν καλά, θα τον καταλάβουν.

- Τα επόμενα καλιτεχνικά σου σχέδια;

Θα ξεκινήσω πρόβες για ένα θεατρικό έργο με την ιδιότητα του ηθοποιού τραγουδιστή, που αναφέρεται στον Χρυσόστομο Σμύρνης, με άξιους συντελεστές παράλληλα βέβαια με τις συναυλίες για το έργο Κύπρος 204 πνοές

- Καλή επιτυχία στην παράσταση και στα μελλοντικά σου σχέδια. Θα είμαστε εκεί να σε θαυμάσουμε μαζί με όλη την υπέροχη και αξιόλογη ομάδα ηθοποιών και μουσικών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 5 Απριλίου και ώρα 20:00

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο