11 Μαρ 2022

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας - Το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας επιστρέφει και είναι αφιερωμένο στην έννοια του διαφορετικού (Προϋποθέσεις συμμετοχής – παροχές Φεστιβάλ)


Χωράει μία παράσταση σε μία βαλίτσα;

Παραστάσεις θεάτρου οποιασδήποτε μορφής ή τάσης, χοροθεατρικές παραστάσεις, όπερας..., παντομίμας, κουκλοθέατρου και τσίρκου. Αν είστε ολιγομελής ομάδα και με ευέλικτες παραγωγές τότε σίγουρα γνωρίζετε τι σημαίνει παραστάσεις που… «χωράνε σε μια βαλίτσα»!Έπειτα από δύο συνεχόμενες αναβολές λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, καιρού θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος, το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας επιστρέφει και είναι αφιερωμένο στην έννοια του διαφορετικού.

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία Labillusions και η Helix Theatre διοργανώνουν από 15 έως 30 Ιουνίου 2022 το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας “ATHENS SUITCASE THEATRE FESTIVAL 2022”, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο 104.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής τους έως 18 Απριλίου 2022.

Το ASTFEST στην φετινή του εκδοχή είναι αφιερωμένο στην έννοια του “διαφορετικού”, στο “μη αναγνωρίσιμο” ή σ’ αυτό που δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε, γιατί δεν μας μοιάζει, μας μπερδεύει και μας τρομάζει. Αυτό που ορίζεται ως το “Ξένο”.

Το ASTFEST φέτος θέλει να αναδείξει το δικαίωμα στην διαφορετικότητα και του αυτοπροσδιορισμού, γι’ αυτό θα προτιμηθούν έργα που εστιάζουν σ’ αυτόν τον προβληματισμό.

Η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια Maya Angelou είχε πει για την αξία της διαφορετικότητας: «Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία ανεξάρτητα από το χρώμα τους».Η ιστορία του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2015 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, τόσο από την πλευρά της συμμετοχής του κοινού, όσο και από το υψηλό επίπεδο των παραστάσεων. Σε διάστημα ενός μήνα συμμετείχαν 13 θεατρικά σχήματα που έδωσαν το καθένα από μία έως τρεις παραστάσεις, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια.

Η ιδέα του Θεάτρου Βαλίτσας εστιάζει στην κυρίαρχη παρουσία του ηθοποιού και στην λιτότητα των μέσων που χρησιμοποιεί. Αναδεικνύει την αξία της αφαίρεσης των περιττών στοιχείων, τοποθετώντας την ερμηνεία ως το πρωταρχικό ενδιαφέρον της παράστασης. Ενσωματώνει στην δημιουργία της παράστασης την έννοια του ταξιδιού, τόσο σε πραγματικό όσο και μεταφορικό επίπεδο.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στοχεύει σταδιακά στο να πάρει ένα διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή και ξένων καλλιτεχνών και ομάδων, θέλοντας να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών, αλλά και των καλλιτεχνών με το κοινό. Επίσης στοχεύει και στην ανάπτυξη ενός πεδίου ανταλλαγών, πρωτίστως με νέους καλλιτέχνες και νέες θεατρικές ομάδες.

Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Θα δοθούν 6 Τιμητικά Βραβεία από Επιτροπή που θα την αποτελούν προσωπικότητες του θεάτρου. Τα βραβεία θα αντιστοιχούν στις παρακάτω κατηγορίες:

Καλύτερης Παράστασης (Αντιστοιχεί σε παρουσίαση της βραβευμένης παράστασης στο Θέατρο 104).

Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Ανδρικού Ρόλου

Γυναικείου Ρόλου

Βραβείο των διοργανωτών. (Surprise)

Βραβείο Σκηνογραφίας που “Χωράει σε μια Βαλίτσα”


Προϋποθέσεις συμμετοχής – παροχές Φεστιβάλ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 18 Απριλίου 2022, περιλαμβάνοντας πλήρη φάκελο, κείμενα, φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης, βίντεο (εφόσον υπάρχει) και τις Φόρμες Συμμετοχής.

Η διάρκεια των παραστάσεων πρέπει να είναι από 40 έως 90 λεπτά. Το φεστιβάλ παρέχει παραχώρηση του θεατρικού χώρου για μία - τρείς παραστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, καταχώρηση στον κατάλογο του φεστιβάλ και το 30% επί των εισπράξεων αφαιρουμένου του ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι ευπρόσδεκτες και οι προτάσεις καλλιτεχνών που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από σεμινάρια, εργαστήρια ή διαλέξεις.

Στην περίπτωση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το περιεχόμενο, τον τίτλο και άλλες πιθανές παραμέτρους του σεμιναρίου, του εργαστηρίου ή της διάλεξης. Η συμμετοχή στις εκπαιδευτικού περιεχομένου δραστηριότητες θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ.

Από 15-30 Ιουνίου 2022 στο ΘΕΑΤΡΟ 104

Αιτήσεις συμμετοχής έως 18 Απριλίου 2022

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν e-mail στο: asthfest@gmail.com


Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χατζηπαπάς

Δημόσιες Σχέσεις/Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Labillusions - Helix Theatre

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο