22 Φεβ 2022

Σίγουρα έχεις δει αυτόν τον πίνακα, αλλά ίσως να μην ξέρεις το κρυμμένο μήνυμα του - Ο διάσημος σουρεαλιστικός πίνακας που δημιουργεί πολλά ερωτήματα


Το "The Son of Man" ή αλλιώς «Ο υιός του Θεού»- είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του ...Βέλγου ζωγράφου René Magritte που δημιουργήθηκε το 1964.



Στον πίνακα βλέπουμε ένα άντρα με μαύρο παλτό και καπέλο ο οποίος κάθεται μπροστά από έναν χαμηλό τοίχο, πέρα ​​από τον οποίο υπάρχει μια θάλασσα ή ένα ποτάμι και ένας θολό ουρανός στο βάθος.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του άντρα είναι κρυμμένο πίσω από ένα πράσινο μήλο.

Ο άντρας εμφανίζεται υπερβολικά ντυμένος και εκτός πλαισίου μέσα στο σκηνικό. Είναι ντυμένος επίσημα, φορώντας ένα σκούρο γκρι κοστούμι με ένα καπέλο, γιακά και κόκκινη γραβάτα.

Αν ο θεατής κοιτάξει πιο προσεκτικά, ανακαλύπτει ότι το τρίτο, ή το κάτω κουμπί του μπουφάν του έχει αφεθεί. Η φιγούρα στέκεται άκαμπτη με τα χέρια του στο πλάι του, αλλά και πάλι, όταν ο θεατής μελετήσει προσεκτικά την εικόνα, παρατηρεί ότι ο αριστερός αγκώνας της φιγούρας στέκεται κάπως περίεργα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Όταν ο θεατής εστιάζει αποκλειστικά στο αριστερό χέρι και τίποτα άλλο, ο άντρας στον πίνακα φαίνεται να βλέπει το νερό. Εμφανίζεται μόνο ο κορμός του άντρα, ο θεατής μπορεί μόνο να υποθέσει ότι έχει πόδια.

Η πιο εντυπωσιακή πτυχή της εικόνας είναι το πρόσωπο του άντρα το οποίο έχει καλυφθεί από ένα λαμπερό, πράσινο μήλο με τέσσερα φύλλα προσαρτημένα. Ελάχιστα ορατό, το αριστερό μάτι του άντρα φαίνεται να κρυφοκοιτάζει μέσα από τα φύλλα του μήλου.


Ο ζωγράφος χρησιμοποίησε το μήλο για να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο και στα δικά του σχόλια για τον πίνακα, και συζήτησε την ανθρώπινη επιθυμία να δει τι κρύβεται πίσω από το ορατό.

"Εχετε το πρόσωπο και το μήλο, που κρύβει το πρόσωπο του ατόμου. Είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς. Ό, τι βλέπουμε γύρω μας, κρύβει κάτι άλλο, και εμείς θέλουμε πάντα να βλέπουμε αυτό που κρύβεται!

Υπάρχει πάντα ένα ενδιαφέρον για αυτό που είναι κρυμμένο. Αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να λάβει τη μορφή ενός αρκετά έντονου συναισθήματος, ενός είδους σύγκρουσης, θα μπορούσε να πει κανείς" δήλωσε ο καλλιτέχνης για το έργο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο