24 Σεπ 2021

Eκδηλώσεις μνήμης και τιμής: 200 χρόνια από την επανάσταση του1821 & 61 χρόνια Kυπριακής Aνεξαρτησίας


Εκδηλώσεις σε Λευκωσία και Πάφο θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τα 200 χρόνια Ελληνική Επανάσταση και τα ...
61 χρόνια από την Ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.



Εμπνευστής των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε Λευκωσία και Πάφο είναι ο Νίκος Παπακλεοβούλου. Ο Νίκος Παπακλεοβούλου γεννήθηκε στη Κύπρο από οικογένεια αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Από το 1970 ζει στην Ελλάδα όπου μετέβη για σπουδές. Από τα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη δραστηριότητα για την προώθηση του εθνικού θέματος της Κύπρου.

Είναι επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κυπρίων Επιστημόνων Αττικής, που αγωνίζεται για τη διατήρηση της Ελληνικότητας της Κύπρου και τη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, διετέλεσε μέλος του συμβουλίου της ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ και είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων του, κύρια θέση είχαν αντικατοχικές και επετειακές εκδηλώσεις, για να διατηρούνται νωπές οι μνήμες των ηρώων και η αφύπνιση του λαού.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.00μ.μ., στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας με οργανωτή το Κέντρο Τεχνών Alma de Musica.

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, ώρα 8.00μ.μ., στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου με οργανωτή τον Δήμο Πάφου.

Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να τιμηθεί η Επανάσταση του Γένους του 1821 αλλά και οι συμπατριώτες μας που έλαβαν μέρος. Επιπλέον, να στηριχθεί και να προστατευθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει ως εκλιπούσα. Τέλος, να υμνηθεί η Γενιά του ΄55 και οι ήρωές της.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ομιλία από τον Πέτρο Παπαπολυβίου, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα, αναπληρωτή καθηγητή σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Θεατρικά Δρώμενα, για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και Συναυλία από τον κύκλο τραγουδιών ΗΡΩΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ - 204 ΠΝΟΕΣ, έργα του Νίκου Παπακλεοβούλου, με σκηνοθέτη και ερμηνευτή τον Χρήστο Κάλλοου.



Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νικόλαος Τουρνάκης και Στέφανος Καρυδάκης.

Τραγουδούν: Γεωργία Πολυνείκη, Αγγελική Πρέζα, Τώνης Σολωμού και Νικόλαος Τουρνάκης.

Ενορχήστρωση και Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιώργος Τσοκάνης.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Χρήστος Κάλλοου.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει η Αγγελική Πρέζα.

Χορηγός επικοινωνίας ΡΙΚ.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθούν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο