26 Φεβ 2021

Τα κακώς κείμενα στην σημερινή κοινωνία τού θεάτρου και η θέση ενός νέου ανθρώπου καλλιτέχνη - Γράφει ο Ευαγγελος Κάλλοου


Ο Ευαγγελος Κάλλοου είναι κινηματογραφικός σκηνοθέτης αριστούχος τού Πανεπιστημίου ΚΊΝΓΚΣΤΟΝ τού Λονδίνου και εδώ ...φιλοξενούμε την άποψή του για τα κακώς κείμενα στον χώρο τού πολιτισμού.

 

"Δεν υπήρχε τίποτε κακό με αυτό. Τα κορίτσια θέλανε να βιαστούν." Gérard Depardieu, 1978. Και τώρα τον ξανακυνηγάνε για βιασμό του 2018. Να δούμε πως θα πάει.

Τα βάσανα και η ψυχική αρρώστια μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά. Στο να πράττεις και δικαιολογείς το αδικαιολόγητο, με καταλύτη την ανοχή του περίγυρου.

Πόσο απάνθρωπο είναι να έχεις ένα βασανισμένο και επικίνδυνο άνθρωπο, και αντί να βοηθήσεις, να τον λούζεις με λεφτά και κύρος που δεν διώχνει τη σαπίλα μέσα του; Αν και ο σωφρονισμός μπερδεύεται με την τιμωρία, άλλο θέμα...

Λοιπόν, η δημοσιότητα και έκβαση μιας πράξης έχει απόλυτη σχέση με την κοινή γνώμη. Οι θύτες υποφέρουν από την κοινωνία που τους επιτρέπει να θεωρούν το λάθος σωστό, και να το πράττουν, χωρίς να αναζητήσουν / τους επιβληθεί βοήθεια. Ο χειρότερος φίλος του αρρώστου είναι αυτός που τον μαθαίνει πως η αρρώστια είναι ταυτότητα και δικαίωμά του.

Βγαίνουν οι στενόμυαλοι βρωμιαραίοι σαλιγκαραίοι για να υπερασπίσουν τη σαπίλα ενώ δεν νοιάστηκαν ούτε πριν ούτε τώρα για αυτούς που την κουβαλάνε, και που συχνά δε χωνεύουν και έχουν ακούσει τα χειρότερα. Περίεργα πράγματα.

Πολύ απλά, αν στο 'Βιάσανε κοπέλα' η πρώτη ερώτηση είναι 'Τι φόραγε;', πρόσθεσε κύρος στον δράστη, και δες το αποτέλεσμα.

Βλέπουμε γιατί είναι σημαντικά τα κινήματα. Να γίνεται πάταγος. Να παίρνει χαμπάρι η κοινωνία. Αν βλέπουμε το έγκλημα ως φυσικό, πως το θύμα κάνει την αρχή, πως θα σταματήσει;

Κάτι τέρατα στυλ Weinstein τιμωρήθηκαν και επειδή έγινε πάταγος, αλλά και επειδή δεν είχαν το ίδιο κύρος και δύναμη που είχαν στα καλύτερά τους. Και να πετάγονται τα ζιζάνια, να μην πολυασχολούμαστε και κατηγορούμε τους καημένους τους ηθοφάγους σκηνοψεύτες, να αφήσουμε να γίνει ήσυχα η διαδικασία- αντικειμενικά βρε αδερφέ.

Από τη μια μας ραντίζουν, η γη επίπεδη, το χιόνι πλαστικό και τα εμβόλια έχουν τσιπ, ΑΛΛΑ κατά τα άλλα απόλυτη πίστη πως οι μηχανισμοί του κράτους θα αποδώσουν δικαιοσύνη σε τιτάνες δύναμης. Όταν ο μόνος λόγος που ακούμε για αυτά τώρα είναι ακριβώς επειδή αυτοί οι μηχανισμοί ωχριούν από μόνοι τους.

Πόσο αφάνταστα χαριτωμένο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο