25 Σεπ 2020

Καρδίτσα: Ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο -Στις λάσπες οι αρχαιότητες, παρασύρθηκαν από τα νερά [εικόνες]


Οπως ενημερώνει το ΥΠΠΟ η καταστροφική πλημμύρα της 19/9/2020 η οποία έπληξε ολόκληρη την πόλη της Καρδίτσας, προκάλεσε... ζημιές και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Συγκεκριμένα, το σύνολο του υπόγειου χώρου του μουσείου γέμισε με νερά και λάσπη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας διαθέτει υπόγειο χώρο αποθηκών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έκτασης περίπου 500τμ. Διαθέτει υπόγειες αντλίες σε τρία σημεία, οι οποίες δεν δούλεψαν, καθώς είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα τρεις ώρες πριν την πλημμύρα. Η ηλεκτρογεννήτρια του μουσείου δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στη σφοδρότητα του φαινομένου.


Αυτοψία Μενδώνη την Κυριακή στην Καρδίτσα

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται από την Κυριακή σε συνεχή επαφή με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή το πρωί, συνοδευόμενη από κλιμάκιο με όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα κάνει αυτοψία στο Μουσείο.

Ολόκληρος ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης, Το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη

Εν τω μεταξύ, έδωσε εντολή να αγοραστούν κοντέινερς, ώστε να αδειάσει ο υπόγειος χώρος του Μουσείου, για να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε αναφορά της προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει τα εξής:

Μετά την αυτοψία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων οι ζημιές που προκλήθηκαν, έχουν ως εξής:

α) Ολόκληρος ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης πάχους περίπου 15εκ.

β) Το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη.

γ) Μεγάλος αριθμός κιβωτίων παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης.

δ) Ολόκληρη η αποθήκη είναι γεμάτη με έπιπλα, κιβώτια, εργαλεία και μηχανήματα που παρασύρθηκαν από το νερό καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την προσέγγιση στο χώρο.

ε) Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου.

στ) Ολόκληρος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του ανελκυστήρα.

Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου

Το μουσείο παραμένει χωρίς ρεύμα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με γεννήτριες.

Σημειώνεται ότι η Υπουργός, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, έδωσε εντολή να σταλούν άμεσα από τη Διεύθυνση Συντήρησης εξειδικευμένοι συντηρητές, για να εξετάσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα εκθέματα της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο