18 Αυγ 2020

Kaspar Machine: Ένα requiem για τον εγκλεισμό / Νέες τιμές εισιτηρίων


Ένα requiem για τον εγκλεισμό, μία εικαστική προσομοίωση με καμβά τα κείμενα του Αυστριακού Νομπελίστα συγγραφέα Πέτερ Χάντκε σε ...
σύλληψη-σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά, το θέαμα δημόσιου χώρου «Kaspar Machine» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 στις 21:00 (προσέλευση στις 20:00) στον Πολυχώρο Λιπασμάτων (Σιλό) στη Δραπετσώνα.
Το «Kaspar Machine», το μεγαλύτερο event της Αθήνας, δεν είναι μία συνηθισμένη θεατρική παράσταση και θέτει το θέμα του εγκλεισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, λίγους μήνες έπειτα από τον εγκλεισμό λόγω πανδημίας σε όλον τον πλανήτη. Στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, μπροστά από τα σιλό του εργοστασίου υαλουργίας, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί ένα θέαμα μοναδικό στη σύλληψή του. Μία σύνθεση τεχνών που στην ουσία δημιουργεί ένα θέαμα παρέμβασης στο δημόσιο χώρο, μία εικαστική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας που προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις συνδιαλλαγής των τεχνών: μουσική, θέατρο δρόμου, video art, νέες τεχνολογίες.

Φέρνει στη σκηνή τις αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες για να μοιραστούν την απογοήτευσή τους με την κοινωνία, να δημιουργήσουν ελπίδα και να προβάλουν το «συμμετοχικό θέατρο» μέσα από πραγματικές ιστορίες κοινωνικού αποκλεισμού.

Το θέαμα εντάσσεται στο project «Kaspar Machine», μία διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Ρουμανίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe Culture, την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. To project αυτό υλοποιείται από την Καλλιτεχνική Εταιρία Labillusions (Ελλάδα) ως leader και coordinator του προγράμματος, τους θεατρικούς οργανισμούς Teatro dei Venti (Ιταλία), Teatr Biuro Podrozy (Πολωνία), Fusion of Arts (Ρουμανία), το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών Prisma (Ελλάδα) και την Helix Action Theatre (Ελλάδα) ως partners.


Το φυσικό σκηνικό του «Kaspar machine» συμπληρώνεται από το εμπνευσμένο costume design της Ρουμάνας σχεδιάστριας Flavia Rosana Căpraru (FOA), από τις ευφάνταστες σκηνικές εγκαταστάσεις σε σύλληψη Νίκου Χατζηπαπά με τη συνεργασία του Πολωνικού θεατρικού οργανισμού Teatr Biuro Podrozy και από τους εντυπωσιακούς φωτισμούς του ίδιου του σκηνοθέτη, που καθορίζουν τον τόπο εγκλεισμού.

Η μουσική του Rajeev Armando Morabito («Rising Force») και των Sons of Pythagoras («Counting the Cost»), καλλιτεχνών διεθνούς φήμης με σημαντική πορεία στη σύνθεση, εντείνει την ατμόσφαιρα του θεάματος και συνοδεύει τις μοναδικές χορογραφίες της Κάλλιας Θεοδοσιάδη. Οι χορογραφίες εκτελούνται από 25 σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης "δήλος" –Δήμητρα Χατούπη και 20 βοηθητικούς ηθοποιούς. Ο Stefano Tè από τον Ιταλικό οργανισμό Teatro Dei Venti επιμελείται την κίνηση των street performers.

Ο ηθοποιός Θανάσης Σαράντος και η χορογράφος–ηθοποιός Κάλλια Θεοδοσιάδη ερμηνεύουν αποσπάσματα από τα κείμενα του Χάντκε, υπογραμμίζοντας τη θεωρία του συγγραφέα, ότι ο ηθοποιός είναι ο ρόλος και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ίδιο το κοινό. Ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της ιστορίας της όπερας θα τραγουδήσει ζωντανά με την κρυστάλλινη φωνή της η σοπράνο Ελεάννα Κωνσταντά, με την (ηχογραφημένη) συνοδεία του Αλέξανδρου Φαρή στο πιάνο.

Σημαντικό ρόλο στο σκηνικό του «Kaspar Machine» κατέχει η εικαστική εγκατάσταση «Διερχόμενοι» του Γιώργου Ξένου, που αποτελείται από 150 ανθρώπινα περιγράμματα από σίδηρο, διαστάσεων 200χ80 εκ. το καθένα. Πρόκειται για ένα πλήθος που προέρχεται από κάθε μορφής εγκλεισμούς, φόβους, διώξεις, πολέμους. Είναι πρόσφυγες, αρνητές κάθε συλλογικού ορθολογισμού, αναρχικοί (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου), με διαφορετική σκέψη για το κοινωνικό μοντέλο. Καταδεικνύουν την υπαρξιακή αγωνία για την πολιτισμική συνέχεια των κοινωνιών, μεταφέροντας την πληροφορία μέσω της γνώσης και της εμπειρίας. Συνιστούν φορείς αξιών πέρα από σύνορα και έθνη. Είναι μια οπτική συμφωνία, πλήρης οντολογικών διερωτημάτων, για την προσπάθεια του ανθρώπου να είναι ελεύθερος.

To «Kaspar Machine» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, του Δήμου Καισαριανής, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης "δήλος" –Δήμητρα Χατούπη. Το θέαμα παρουσιάζεται για δύο παραστάσεις στην Αθήνα (Λιπάσματα, 19 & 20 Σεπτ. 2020) και στη συνέχεια στις πόλεις Μόντενα της Ιταλίας και Πόζναν της Πολωνίας.


Kaspar Machine Ένα requiem για τον εγκλεισμό

Κείμενα: Πέτερ Χάντκε

Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς

Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία

Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Silo)

19 & 20 Σεπτεμβρίου 2020

Ώρα: 21:00

Ώρα προσέλευσης: 20:00

Κατάλληλο άνω των 15 ετών

Θα ‘θελα να γίνω όπως έχει γίνει μια φορά κάποιος άλλος…

Καλωσορίσατε! Εδώ δε θα παιχτεί θεατρικό έργο.

Η επιθυμία σας για θέατρο δε θα εκπληρωθεί.

Πέτερ Χάντκε

Η προπώληση για το υπερθέαμα της Αθήνας συνεχίζεται!

https://www.viva.gr/tickets/theater/polihoros-lipasmaton-drapetsonas/kaspar-machine/

Παράταση ειδικής προσφοράς προπώλησης (έως 25/8): 12 ευρώ


Ταυτότητα της παράστασης

«Kaspar Machine»

Eίδος: Θέαμα Δημόσιου Χώρου

Κατάλληλο άνω των 15 ετών

Διάρκεια: 70 λεπτά


Συντελεστές:

Κείμενα: Πέτερ Χάντκε

Σκηνοθεσία | Εικαστική σύνθεση | Φωτισμοί: Νίκος Χατζηπαπάς

Εικαστική εγκατάσταση: Γιώργος Ξένος

Χορογραφία | Επιμέλεια κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη

Επιμέλεια κίνησης των street performers: Stefano Tè

Σχεδιασμός κοστουμιών: Flavia Rosana Căpraru

Μουσική: Rajeev Armando Morabito, Sons of Pythagoras

Video-Animation | 3D mapping: Κωστής Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεώνη Ριντ

Β’ Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Αντωνιάδου, Γιάννης Πετρίδης, Στέφανος Τσιμπουρλάς


Παίζουν:

-οι ηθοποιοί: Θανάσης Σαράντος, Κάλλια Θεοδοσιάδη

-οι performers: Blake Blakemore, Francesco Bocchi, Αγγελική Δεληγιάννη, Diaconu Bianca, Clara Carpentieri, Jakub Henke, Łukasz Kowalski, Krzysztof Mędrek, Μιχάλης Μιχαήλος, Nemanja Miric, Stefano Ulivieri, 25 σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης "δήλος" –Δήμητρα Χατούπη, 20 βοηθητικοί ηθοποιοί


Συμμετέχει η σοπράνο Ελεάννα Κωνσταντά

Πιάνο: Αλέξανδρος Φαρής

Επικοινωνία- Δημόσιες Σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου

Οργάνωση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χατζηπαπάς


Παραγωγή: Labillusions

**H άδεια αναβίβασης της παράστασης με τα αποσπάσματα των έργων "Βρίζοντας το κοινό", "Κραυγές βοήθειας" και "Κάσπαρ" του Πέτερ Χάντκε έχει δοθεί από την Suhrkamp Verlag, Berlin.Kaspar, copyright: Frankfurt, Suhrkamp Verlag, 1967

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Ώρα προσέλευσης 20:00


Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15€

Μειωμένο(Α.Μ.Ε.Α., Άνω των 65 ετών, Νέοι έως 25 ετών, Φοιτητικό): 10€

Ατέλειες, Άνεργοι, Κάτοικοι Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας: 8€

Early birds: 12€ (έως 25/8)


Προπώληση εισιτηρίων:

Viva.gr:

https://www.viva.gr/tickets/theater/polihoros-lipasmaton-drapetsonas/kaspar-machine/

Τηλεφωνικές κρατήσεις με προαγορά: 6989430054

Πολυχώρος Λιπασμάτων (Σιλό), Δραπετσώνα: shorturl.at/empAU

Πρόσβαση: Σταθμός Η.Σ.Α.Π. Στάση Πειραιά & Τρόλεϊ 20

“Kaspar Machine”

Μία συνεργασία των οργανισμών:

Labillusions, Teatro dei Venti, Teatr Biuro Podrozy, Fusion of Arts, Prisma, Helix Action Theatre

Με την υποστήριξη: Creative Europe Culture

H παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα του.

Με την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας & του Δήμου Καισαριανής

Associated Partners: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "δήλος"–Δήμητρα Χατούπη

Facebook event: https://www.facebook.com/events/934112593679782/

Βρείτε μας στα social media:

Site | Facebook | Instagram | Twitter | YouTube

Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, ο Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας (σιλό) μπορεί να δεχθεί max. 500 άτομα και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων.


Χορηγοί:

Demetrios | Metroskal | HCT

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο